Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Ce se întâmplă dacă ai pierdut permisul de conducere: acte schimbare permis și pași de urmat

 18 Ianuarie 2024

Ai pierdut permisul de conducere sau acesta a expirat? Situații neprevăzute pot surveni, dar nu trebuie să intri în panică. În articolul de astăzi, vom explora pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi în cazul în care ai pierdut permisul sau acesta e expirat și vom detalia actele necesare pentru schimbarea permisului, precum și procedurile pe care trebuie să le urmezi pentru a obține un nou permis auto.

Fie că ai pierdut permisul de conducere sau acesta a ajuns la data de expirare, vom oferi ghidul complet pentru a-ți rezolva situația în mod eficient și legal. Citește în continuare pentru a afla ce acte îți trebuie pentru permis și cum poți gestiona cu succes situația în care ai permisul de conducere expirat sau l-ai pierdut.

  • Acte schimbare permis pierdut sau furat
  • Pași de urmat pentru eliberarea unui duplicat al unui permis pierdut
  • În cât timp trebuie să declari pierderea permisului


Acte schimbare permis pierdut sau furat

Indiferent că permisul de conducere a fost pierdut în străinătate sau în România, procesul este același, iar pentru emiterea unui nou permis este nevoie să pregătești câteva acte pentru schimbare permis. Iată care sunt actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere, în condițiile în care cel inițial a fost pierdut sau furat:

  • actul de identitate în original și copie;
  • declarația pe propria răspundere pentru pierderea permisului auto sau furtul acestuia, după caz;
  • cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere, în valoare de 89 de lei (Dacă te întrebi unde se plătește taxa de preschimbare permis auto expirat, aceasta poate fi achitată cash la ghișeu ori prin orice altă metodă de plată online prin Internet Banking).

Acestea sunt actele necesare pentru un permis pierdut. Dacă îți dorești prelungirea permisului auto, deci un permis de conducere cu o nouă valabilitate în locul permisului auto pierdut, va trebui să prezinți și un document emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că ești apt din punct de vedere medical să conduci autovehiculul. Fără acest document în dosarul de acte pentru schimbare permis, noul carnet de conducere nu va putea fi emis.

Aceleași acte pentru schimbarea permisului sunt necesare și în cazul unui permis de conducere expirat și pentru reînnoirea permisului auto, însă în această situație va trebui să prezinți și permisul vechi de conducere și nu va fi nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Ce-ai zice dacă odată cu permisul ți-ai schimba și mașina? Dacă ți se pare o idee bună, alege un model Mercedes din clasa S care să te reprezinte. Poți să programezi un test-drive la Autoklass și să te bucuri de experiența condusului în mașina pe care ți-o dorești, pentru a te asigura că se potrivește nevoilor și stilului tău de condus. Noi suntem unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Mercedes-Benz din România, această poziție fiind susținută atât de rezultatele economice, cât și de experiența dobândită în ultimii 17 ani.


Pași de urmat pentru eliberarea unui duplicat al unui permis pierdut

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când ai pierdut permisul auto este să îl declari pierdut în Monitorul Oficial. Abia apoi vei putea solicita emiterea unui nou permis.

Apoi, este necesar să îți faci o programare online la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări pentru emiterea unui nou permis. Ai posibilitatea să alegi să te prezinți în orice județ, deoarece nu este obligatoriu să te prezinți în județul de reședință sau cel pe raza căruia ai pierdut sau ți s-a furat permisul.

Odată ce ai ales județul, trebuie să introduci câteva date personale (nume, prenume, CNP și adresa de e-mail) și să alegi data și ora programării din cele disponibile. Pentru fiecare programare sunt alocate 6 minute și timpul alocat se respectă cu strictețe. De aceea, este recomandat să te prezinți la timp pentru a evita anularea programării. Nu uita să te asiguri că ai la îndemână toate actele pentru schimbarea permisului menționate la începutul articolului, pentru a evita refuzul emiterii noului permis. Tot atunci este și momentul când se face poză pentru permisul nou.

Dacă ești în situația în care, de exemplu, permisul de conducere pierdut urma să expire în scurt timp, ai posibilitatea de a cere un permis de conducere cu o nouă valabilitate. Însă, în acest caz, va fi nevoie ca înainte să te prezinți la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, să mergi la o unitate medicală autorizată pentru a obține un document din care rezultă că ești apt medical pentru a conduce autovehiculul. Abia apoi te poți prezenta cu toate documentele pentru reînnoirea permisului de conducere.

În final, ți se va elibera o adeverință provizorie cu valabilitate de 30 de zile, pe care o vei putea folosi până în momentul în care intri în posesia noului permis. O astfel de adeverință va fi emisă și în cazul în care permisul tău de conducere este expirat, și va funcționa ca dovadă permis expirat, până la emiterea permisului cu o nouă valabilitate.

Dacă ești de părere că a sosit momentul să îți schimbi mașina pentru a te putea bucura de o experiență și mai plăcută și mai sigură de condus, atunci poți să apelezi la procesul de buy-back auto. Acesta îți permite să-ți folosești mașina veche ca avans pentru achiziția unei mașini noi sau rulate. Descoperă tot ce trebuie să știi despre procesul de buy-back auto: în ce constă și cum decurge evaluarea mașinii.

 

În cât timp trebuie să declari pierderea permisului

Legislația în vigoare spune că trebuie să declari pierderea, furtul ori deteriorarea permisului în cel mult 48 de ore și, din momentul declarării pierderii, furtului ori distrugerii permisului auto, ai la dispoziție 15 zile să soliciți eliberarea unui alt permis.

 Deși nu este obligatoriu să te prezinți cu documentele în județul de reședință pentru emiterea unui duplicat al permisului pierdut, noul permis auto va fi eliberat de către unitatea de poliție pe raza căreia ai domiciliul sau reședința (în cazul cetățenilor străini). Dacă te întrebi în cât timp se eliberează duplicatul permisului de conducere, ei bine, procesul durează aproximativ 7 zile. În ceea ce privește livrarea, aceasta poate fi efectuată la orice adresă indicată la depunerea documentelor pentru emiterea duplicatului.

 Șoferii care nu declară pierderea sau furtul permisului auto și nu solicită un nou document pot fi sancționați cu 4 sau 5 puncte amendă.

 Dacă până la primirea noului permis te gândești să îți schimbi și mașina, poți lua în considerare leasingul auto. Descoperă ce este leasingul auto, de câte tipuri este, ce diferențe există între diferitele contracte de leasing și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi eligibil ca persoană fizică. Toate aceste informații îți vor fi de folos în momentul în care apelezi la acest serviciu pentru a achiziționa o nouă mașină.

Indiferent că vorbim despre pierderea permisului auto, expirarea permisului de conducere, furtul permisului sau un permis deteriorat, ai nevoie de un permis de conducere nou, pentru a putea conduce în continuare în legalitate. Așadar, reține din acest articol ce documente trebuie pentru schimbarea permisului.

 Important de ținut minte este faptul că la preschimbarea permisului se dă o dovadă care îți va permite să conduci în continuare, chiar dacă nu ai carnetul de șofer fizic în posesia ta. Așa că, dacă ți-ai pierdut permisul de conducere, a fost furat sau pur și simplu a expirat, nu trebuie să îți faci griji, deoarece cu această dovadă vei putea să circuli în continuare, procedura de schimbare a permisului auto fiind destul de simplă.

 

Sursă foto: shutterstock.com

MERCEDESAUTOKLASSPERMIS AUTO
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro