Descoperă stocul de autovehicule la prețuri avantajoase!
Află mai multe
Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Ce înseamnă leasing financiar sau leasing operațional? Cât de avantajoase sunt contractele de leasing auto? Ce obligații voi avea? La ce costuri să mă aștept? Sunt întrebări pe care poate ți le pui, când vine vorba de leasingul auto. Găsește toate răspunsurile, în rândurile următoare.
Leasingul auto este o metodă de finanțare extrem de populară în România și nu numai, prin care o companie își poate achiziționa un autoturism nou sau rulat de la o firmă de leasing, o reprezentanță auto sau un distribuitor autorizat. Și dacă te-ai întrebat vreodată ce este leasingul auto și care este diferența dintre acesta și creditele clasice, acum a venit momentul să descoperi răspunsurile. Principala deosebire constă în dreptul de proprietate. În cazul în care îți achiziționezi o mașină în rate, prin credit auto sau credit de nevoi personale, vei fi proprietarul ei încă din momentul în care semnezi actele la bancă și cu vânzătorul.
În cazul leasingului auto, proprietară rămâne societatea de leasing pe toată perioada de derulare a contractului, în conformitate cu OG 51/1997 sau legea leasingului. Fără a intra în prea multe detalii de ordin juridic, aceasta prevede că tu/compania ta veți fi considerați doar utilizatori ai autoturismului, cu drept de folosință asupra lui. La finalul contractului, în funcție de tipul acestuia, poți deveni proprietar în acte, poți prelungi contractul sau poți returna mașina, fără a mai plăti valoarea reziduală.
Vezi AICI oferta noastră de MAȘINI MERCEDES-BENZ
Potrivit legii din România, există două forme de contracte de leasing: contract de leasing financiar și contract de leasing operațional. Iată ce presupune fiecare dintre ele:
Vezi categoria noastră de PROMOTII
Așadar, principala diferență dintre un contract de leasing financiar și un contract de leasing operațional constă în dreptul de proprietate de la finalul acestuia. Dacă vrei să rămâi cu mașina, va trebui să alegi varianta acordului financiar. În cazul în care preferi să îți iei un model mai nou, ar fi indicat să optezi pentru leasingul operațional. Există, însă, și companii de leasing operațional care îți vor permite să intri în posesia mașinii, dar, pentru a avea această opțiune, va fi necesar să achiți o sumă suplimentară, pe care o poți negocia.
O altă diferență între cele două tipuri de contracte de leasing este reprezentată de costuri:
Vezi categoria noastră OFERTE SERVICE
Și obligațiile sau responsabilitățile contractuale diferă în funcție de tipul de contract de leasing încheiat. Pentru cel financiar, vei fi responsabil de plata tuturor reparatiilor masinii, a asigurărilor, taxelor de drum și a celorlalte cheltuieli necesare pentru mentenanță. În cazul leasingului operațional, toate aceste obligații îi revin firmei de leasing, iar tu/compania ta nu veți mai trebui să vă asumați niciun risc.
Potrivit legii, încetarea unui contract de leasing poate interveni în mai multe situații:
Când vine vorba de rambursarea anticipată a leasingului auto, lucrurile stau destul de simplu. În funcție de contractul pentru care optezi, poți face rambursări anticipate parțiale ori de câte ori dorești. Rambursarea anticipată totală este posibilă doar după cel puțin un an de la data începerii contractului.
Atât firmele, cât și persoanele fizice pot încheia contracte de leasing auto. În ambele cazuri, condițiile, tipurile de contracte, obligațiile și costurile sunt asemănătoare. În comparație cu creditele bancare, leasingul auto are ca avantaje plățile lunare mai mici, o mai mare libertate de a-ți schimba mașina cu una mai nouă la intervale regulate de timp și accesul facil la serviciile de mentenanță periodice.
Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le cunoști despre leasingul auto. Sperăm ca informațiile prezentate să îți fie de folos.
Sursă foto: Shutterstock, mercedes-benz.de