Descoperă stocul de autovehicule la prețuri avantajoase!
Află mai multe
Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Pilotul automat a devenit o necesitate, iar funcționarea lui optimă te ajută să ajungi la destinație în siguranță și cu un consum mic de combustibil. Funcția de pilot automat a devenit azi un „must have” în ceea ce privește sistemele de asistență ale autovehiculelor. Majoritatea mașinilor de azi sunt dotate cu pilot automat. Scopul acestei funcții foarte utile este acela de a stabili și a menține o viteza constantă. După ce ai setat pilotul automat la o anumită viteză, aceasta se va păstra după ce ridici piciorul de pe pedala de accelerație, oferindu-ți timp de relaxare la drumurile lungi. O simplă apăsare a pedalei de frână va dezactiva pilotul automat și vei putea relua controlul asupra mașinii tale.
Vom încerca să detaliem istoricul pilotului automat, avantajele și dezavantajele acestei funcții și cum să o folosești corect.
Chiar dacă pare o invenție tehnologică modernă, pilotul automat a fost utilizat într-o formă incipientă încă din secolul al XVIII-lea. În epoca vehiculelor pe aburi, dispozitivul era unul mecanic și era montat pe locomotive. Chrysler a fost producătorul care a folosit pentru prima dată un astfel de sistem, implementând pilotul automat în 1958, pe modelul Imperial. Sistemul folosea un mecanism electric pentru a ajusta poziția clapetei de accelerație, iar maneta care îl controla era amplasată pe bord.
Adevărata extindere a pilotului automat în industria auto a avut loc pe tărâm american, începând cu anii ’70, după izbucnirea crizei petrolului. În goana după consumuri cât mai mici de combustibil, producătorii au adoptat pe scară largă acest sistem, pe care l-au îmbunătățit constant, cu ajutorul electronicii.
Dacă ești pasionat de istoria automobilelor, descoperă povestea de peste 40 de ani a unui sedan celebru, în articolul: Totul despre Mercedes-Benz - Clasa C
Când vrei să conduci cu viteză constantă și ai o distanță mare de străbătut, pilotul automat este o opțiune foarte utilă și comodă, care îți permite să setezi și să menții o viteză anume, fără a apăsa pedala de accelerație. Comenzile pilotului automat sunt amplasate pe volan, pe coloana de direcție sau pe planșa de bord, în funcție de specificul fiecărui producător auto. Particularitățile pilotului automat au evoluat de-a lungul timpului, iar datorită inventivității producătorilor auto, astăzi putem discuta despre următoarele tipuri:
În cazul în care intenționezi să schimbi mașina, iar confortul și siguranța ta pe șosea sunt prioritare, poți găsi aici ofertele de Mercedes-Benz de la Autoklass
Ajută șoferul să seteze viteza maximă a mașinii în funcție de limita marcată pe indicatoarele rutiere. Funcția ASL facilitează condusul și îl face mai sigur.
Ajută șoferul să mențină o viteză constantă, ceea ce poate asigura un condus mai relaxat pe autostrăzi și drumuri lungi și drepte, cu trafic normal. Opțiunea cruise control face ca mașina ta să păstreze o anumită viteză pe o porțiune de drum, indiferent dacă terenul coboară, urcă sau este plat. Pentru a păstra viteza setată constantă, mașina își adaptează permanent parametrii motorului.
Opțiunea ACC ajută șoferul să păstreze o viteză constantă în combinație cu o anumită distanță preconfigurată față de vehiculul din față. Această funcție poate furniza o experiență de condus mai relaxantă pe parcursul călătoriilor lungi pe autostrăzi sau drumuri lungi și întinse, în condiții de trafic normal sau aglomerat. Șoferul selectează viteza dorită și distanța față de vehiculul din față. Dacă unitatea radar și camera detectează un vehicul mai lent în fața mașinii, viteza se adaptează automat în funcție de distanța setată. Când drumul este liber din nou, mașina revine la viteza prestabilită. Controlul adaptiv al vitezei de croazieră (Adaptive Cruise Control) are un rol dublu:
Funcția de cruise control semi-autonom controlează viteza și distanța față de vehiculul din față, precum și încadrarea mașinii pe banda de rulare.
Funcțiile de asistență pentru șofer nu înlocuiesc atenția și judecata șoferului. El este în permanență responsabil de condusul mașinii într-un mod sigur, la viteza adecvată, la o distanță corespunzătoare față de celelalte vehicule și în conformitate cu normele și regulamentele rutiere în vigoare.
Pe cât de avansat părea acest sistem, în urmă cu doar câțiva ani, pe atât de ușoară este operarea acestuia. Tot ce trebuie să faci, în cazul unui sistem de bază, este să accelerezi până la o anumită viteză, după care să activezi pilotul automat pentru ca mașina să mențină un ritm constant. De regulă, comenzile se află pe maneta pentru semnalizare sau pe volan.
În contextul crizei energetice și a prețului la carburanți, o mașină hybrid este o alternativă la mașinile cu combustie termică. Vezi aici ofertele de mașini hybrid Honda!
Orice mașina dotată cu opțiunea de pilot automat are aproximativ aceleași butoane. Unul pornește și oprește sistemul, altul setează viteza pilotului automat și poate fi folosit și la reducerea vitezei, altul crește viteza și poate fi folosit și pentru întoarcerea la viteza stabilită anterior. Butoanele cu simbol pilot automat sunt:
SET + (sau săgeată în sus) - accelerația
SET - (sau săgeată în jos) - reducerea vitezei
SET - pe acest buton se setează viteza, în momentul în care atingi viteza dorită
RES - reprezintă RESUME și, odată apăsat, mașina accelerează până la ultima viteza setată înainte ca mașina să frâneze
CANCEL - butonul suspendă sistemul ca și cum șoferul ar fi călcat frâna
În funcție de producător și model, fiecare funcție poate avea butonul propriu, dar sunt cazuri în care se utilizează același buton pentru două funcții. De exemplu, ACC și RES pot fi unul și același, deoarece sunt două funcții care nu se suprapun.
O mașină de mici dimensiuni, economică și sustenabilă este o variantă ideală în orașe și nu numai. Verifică oferta Autoklass pentru masinile smart.
Condusul autovehicului pe pilot automat are o serie de beneficii, dar și câteva dezavantaje de care e bine să ții cont atunci când folosești această funcție.
● Confort sporit la condus pe pilot automat
Drumurile lungi pot fi chinuitoare pentru spate și pentru piciorul care apasă constant pedala de accelerație. Punând mașina pe pilot automat vei putea să-ți odihnești piciorul în timp ce mașina își păstrează viteza pe care ai setat-o. Acest lucru va face drumul mult mai relaxant pentru tine.
● Economie la combustibil
Când apeși pedala de accelerație, motorul consumă combustibil. O viteză constantă va reduce considerabil consumul, făcând mașina ta mai economică și mai sustenabilă dacă folosești funcția de pilot automat.
● Respectarea legii
De câte ori ți se întâmplă să calci pedala de accelerație peste limita de viteză admisă fără să-ți dai seama? De multe ori, aparatul radar al polițiștilor își dă seama de acest aspect și nu este plăcut, nu? Setând funcția tempomat în limita vitezei legale, vei evita încălcările inutile ale legii, implicit deranjantele amenzi.
Cel mai sigur canal de achiziție a unui automobil este mereu un dealer certificat de marcă cu experiență. Vizitează showroom-urile Autoklass și verifică ofertele online pentru a face cea mai inspirată achiziție.
● De evitat dacă ești obosit
Dacă ești la volan de multe ore și te simți obosit, funcția de cruise control nu este o opțiune de luat în calcul. Cel mai probabil, având mai puține lucruri de făcut, te vei relaxa și e posibil să adormi la volan, provocând un accident. Evită să folosești tempomatul dacă ești obosit și evită să conduci într-o stare de oboseală și somnolență, în general.
● Ești mai ușor de distras
De asemenea, utilizarea pilotului automat te poate face neatent. Fiind într-o poziție mai confortabilă poți deveni neglijent, verificându-ți smartphone-ul sau alte gadget-uri.
● Manevre mai greu de executat
Cu pilotul automat activat și o curbă mai întinsă, virajul va fi mai greu de luat, întrucât va fi necesar să încetinești din timp. Dacă situația o cere, folosește frâna din timp și apoi poți seta din nou tempomatul.
● Mai greu de condus în condiții meteo nefavorabile
Condițiile meteo nefavorabile impun atenție sporită, chiar dezactivarea pilotului automat și revenirea la controlul manual asupra autovehiculului
Tempomat, pilot automat, cruise control sau limitator de viteză sunt denumiri pe care le-a primit de-a lungul timpului pilotul automat.
Cu toate că nu este un sistem de securitate activă sau pasivă, pilotul automat contribuie nu doar la sporirea confortului, ci și la un rulaj mai predictibil și mai sustenabil.
Sursa foto: media.mercedes-benz.com