Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Lichidul de răcire (antigel): ce este, ce rol are și cum se utilizează

 18 Ianuarie 2024

Răcirea motorului termic este vitală pentru performanța și durabilitatea unei mașini. În tot acest proces, lichidul de răcire, cunoscut și sub numele de antigel, are un rol extrem de important. Circulația sa în sistemul de răcire menține motorul la o temperatură optimă în zilele toride de vară și împiedică înghețarea propulsorului pe timp de iarnă. În plus, oferă protecție împotriva coroziunii radiatorului și lubrifiază circuitul de ungere.

În continuare, vei descoperi importanța și contribuția antigelului pentru autovehiculul tău și cum să îl utilizezi.

  • Ce este și ce rol are antigelul/lichidul de răcire?
  • Instalația de răcire a motorului - cum funcționează?
  • Care este diferența între lichidul de răcire și antigel?
  • Cum alegi antigelul potrivit?
  •  La cât timp se schimbă antigelul?

Ce este și ce rol are antigelul/lichidul de răcire?

Lichidul de răcire, adesea cunoscut și sub numele de antigel, este o soluție chimică special concepută pentru a menține temperatura motorului unui autoturism în condiții optime. Dat fiind faptul că motorul termic funcționează pe baza arderii de combustibil, acesta generează o cantitate semnificativă de căldură. Fără un sistem eficient de răcire, această căldură ar putea duce inevitabil la supraîncălzire. De aceea, antigelul are un rol extrem de important de transfer convectiv de căldură, iar pentru lubrifierea pompei de apă, compoziția sa include aditivi esențiali și compuși bazați pe etilen glicol sau propilen glicol.

În mod obișnuit, temperatura optimă pentru motor se încadrează în intervalul 90°C-95°C. În jurul acestor temperaturi, motorul funcționează eficient, uleiul de motor lubrifiază optim și emisiile sunt controlate adecvat. Depășirea acestei temperaturi poate genera complicații majore pentru motor. În acest sens, ar fi indicat să efectuezi verificări ale lichidului de răcire cel puțin la începutul fiecărui sezon.

Ai auzit zgomote neobișnuite la mașină? Sau poate ți s-au aprins anumiți indicatori în bord? Chiar dacă mașina ta pare că funcționează perfect, o verificare periodică te poate salva de probleme majore pe termen lung și de costuri neașteptate. Fa-ti o programare la unul din service-urile noastre! Selectează modelul, tipul de serviciu dorit și data programării, iar un reprezentant Autoklass te va contacta pentru a confirma detaliile.

Instalația de răcire a motorului - cum funcționează?

Componentele esențiale, care previn atât supraîncălzirea motorului termic, cât și înghețarea lui, includ:

  • radiatorul - este elementul principal al sistemului de răcire și are ca scop transferul și răcirea lichidului care circulă prin motor;
  • ventilatorul - mărește fluxul de aer din exterior și asistă radiatorul în procesul de răcire;
  • pompa de apă - funcționează cu o presiune cuprinsă între 2 și 5 bari; aceasta menține buna circulație a lichidului de răcire de la radiator către motor și viceversa;
  • vasul de expansiune - acesta este rezervorul lichidului de răcire;
  • termostatul - direcționează lichidul de răcire spre motor sau spre radiator, în funcție de temperatura.


Cum funcționează instalația de răcire a motorului?

Motorul are, în interiorul său, un senzor de temperatură pentru lichidul de răcire. Acest senzor are rolul de a supraveghea constant fluctuațiile termice și furnizează date în timp real către termostat. La rândul său, termostatul, pe baza informațiilor primite de la senzor, reglează circulația lichidului de răcire. 

Dacă motorul funcționează la temperaturi normale, lichidul va circula, în mare parte, în jurul acestuia. În cazul în care temperatura depășește limitele admise, termostatul va direcționa lichidul către radiator, iar acesta are rolul de a disipa căldura în exces.

Compoziția lichidului de răcire este foarte importantă pentru eficiența sistemului de răcire a motorului. Acest lichid, în mod normal, este format dintr-un amestec de antigel și apă distilată. Proporția exactă între cele două elemente depinde de fiecare tip de motor în parte. Documentează-te și află care este proporția pentru autovehiculul tău, deoarece un amestec inadecvat poate duce la consecințe grave, precum înghețul, atunci când temperaturile sunt scăzute, sau riscul de supraîncălzire și dilatare, la temperaturi prea ridicate.

În plus, nu este recomandat să utilizezi apă de la robinet, pe post de lichid de răcire. Aceasta va îngreuna procesul de răcire al motorului sau lubrifierea nu va fi efectuată corect, iar acest lucru poate avea efect negativ asupra pompei de apă.

Cu cât vei avea mai multă grijă de mașina ta, cu atât va rezista mai mult. De aceea, efectuarea unei revizii tehnice la intervale de timp recomandate de producător, este extrem de importantă. Descoperă ce presupune o revizie tehnica.

Care este diferența între lichidul de răcire și antigel?

Termenii de „lichid de răcire” și „antigel” sunt adesea folosiți interschimbabil și, deși sunt strâns legați, există o diferență între ei. Antigelul este o soluție concentrată, care necesită diluare, pe când lichidul de răcire este, de fapt, o combinație între antigel și apa distilată.

Deoarece este concentrat, antigelul nu trebuie utilizat direct în motor, fără a fi diluat, deoarece poate deteriora componentele și nici nu își va îndeplini rolul de a oferi protecție împotriva supraîncălzirii sau înghețului.

Cum alegi antigelul potrivit?

Pentru a face alegerea potrivită a lichidului de răcire, trebuie să fii informat și să iei în considerare că există mai multe tipuri de antigel.

Tipuri de antigel

  • antigel bazat pe etilenglicol – acesta are nuanțe de galben sau verde și este apreciat pentru capacitatea sa de protecție împotriva coroziunii; este potrivit pentru o varietate de temperaturi;
  • antigel bazat pe propilenglicol – acesta are nuanțe de roz sau albastru, fiind văzut ca o alternativă mai prietenoasă cu mediul și mai puțin periculoasă;
  • antigel hibrid – este un mix între antigelul pe bază de etilenglicol și cel pe bază de propilenglicol, combinând proprietățile ambelor componente;
  • antigel organic – fără glicol, acesta conține acizi organici, ceea ce îl face prieten cu mediul înconjurător; are o protecție ridicată împotriva coroziunii, însă, în cazul temperaturilor înalte, poate fi mai puțin performant.

Marca și modelul autovehiculului

După cum am menționat mai sus, fiecare autovehicul are specificații proprii și nu toate lichidele de răcire sunt potrivite. În acest caz, consultă recomandările producătorului și alege acel antigel care se potrivește cel mai bine cu autovehiculul tău.

Cum îți dai seama că ai ales un antigel de calitate?

Pentru a asigura funcționarea optimă a autoturismului tău, este esențial să alegi un antigel de calitate. În acest sens, observă dacă lichidul are un aspect tulbure sau dacă prezintă sedimente. Aceste două aspecte indică faptul că lichidul nu este de calitate.

De asemenea, pentru o răcire eficace sau pentru protecție împotriva înghețului, este necesar ca lichidul de răcire să aibă densitatea corectă. Pentru a o măsura, vei avea nevoie de un hidrometru. 

La cât timp se schimbă antigelul?

Lichidul de răcire conține aditivi anticorozivi, precum silicați și fosfați, dar și alte substanțe care mențin sistemul de răcire curat. Toate acestea previn acumularea de reziduuri și oxidarea internă a sistemului. Cu trecerea timpului, lichidul de răcire își pierde din eficiență și proprietăți: devine acid și îi scade capacitatea de a preveni formarea ruginii.

La fel ca în cazul alegerii tipului de antigel potrivit, schimbarea acestuia se realizează în funcție de recomandările producătorului auto. Unii sugerează înlocuirea antigelului după parcurgerea a 50.000 de km, însă frecvența schimbării depinde de modelul și de marca autoturismului.

Cum se schimbă lichidul de răcire?

Pentru a schimba lichidul de răcire, trebuie să oprești motorul și să aștepți până când acesta se răcește. Toarnă lichidul cu atenție, iar după ce ai terminat, lasă motorul să funcționeze pentru câteva minute la ralanti.

Este recomandat să lași motorul să se răcească, fără să pui capacul radiatorului, și să pornești sistemul de încălzire pe cea mai înaltă treaptă, pentru a observa dacă lichidul circulă în radiator.

Oferă-i autoturismului tău cea mai bună îngrijire! Noi avem soluția potrivită pentru tine. Descoperă pachetele noastre de service personalizate pentru nevoile tale. Fie că ai nevoie de un serviciu de preluare și livrare autovehicule pentru spălat și dezinfectat interior și exterior, fie dorești servicii de vopsitorie sau anvelope și roți complete, la Autoklass le găsești la un click distanță. Explorează toate pachetele, alege-l pe cel potrivit nevoilor tale, completează formularul, iar un reprezentant Autoklass te va contacta.

Întrebări frecvente despre lichidul de răcire

Cum verifici nivelul lichidului de răcire?

Procesul de verificare a nivelului antigelului este destul de simplu. Tot ce trebuie să faci este să verifici dacă lichidul atinge marcajul „Plin” pe lateralul rezervorului. Dacă se află sub acest semn, atunci ar trebui să mai completezi.

De ce scade antigelul?

Antigelul scade din cauza supraîncălzirii motorului.

De ce se schimbă culoarea lichidului de răcire?

Dacă instalațiile de răcire nu sunt întreținute corespunzător, acestea pot contamina lichidul cu particule din circuitul de răcire.

Sfaturi pentru îngrijirea adecvată a sistemului de răcire

Dacă îți dorești să previi problemele care pot apărea la sistemul de răcire al mașinii, monitorizează constant și completează, dacă este necesar, nivelul lichidului de răcire. În plus, asigură-te că acesta are o densitate corectă, la începutul sezonului rece.

De asemenea, va fi necesar să schimbi lichidul de răcire la intervalul de timp recomandat de producător sau dacă observi o schimbare în culoarea sa. În plus, verifică atent toate conductele, pentru a identifica posibile scurgeri ale lichidului de răcire.

Așadar, dacă îți dorești ca autoturismul tău să funcționeze în condiții optime, acordă o deosebită atenție sistemului de răcire și alegerii tipului de antigel potrivit. Pune în aplicare informațiile de mai sus, iar dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la un specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

MERCEDESAUTOKLASSANTIGELLICHID RACIRE
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro