Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Impozit auto 2024: ce este, cum se calculează, unde se achită taxele aferente

 12 Februarie 2024

Orice persoană care deține un autoturism în proprietate trebuie să plătească o serie de taxe obligatorii. Impozitul auto face parte din categoria taxelor pe care șoferii trebuie să le achite pentru a putea circula pe drumurile publice.

Dacă iei în considerare să-ți achiziționezi o mașină, află ce este impozitul auto, cum se calculează acesta și unde trebuie să-l plătești pentru a nu risca să suporți penalizările pentru neplata impozitului auto.

  • Ce este impozitul auto
  • Calcul impozit - cum se calculează impozitul auto
  • Scutiri și reduceri impozit auto
  • Unde se plătesc taxele și impozitele auto
  • Penalizări în cazul neplății la timp a impozitului anual


Ce este impozitul auto

Conform Codului Fiscal, orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înregistrat în România datorează un impozit anual pentru acel autovehicul. Această taxă datorată statului se plătește pe întreaga perioadă în care autovehiculul este înmatriculat în țară.

Valoarea impozitului auto este reglementată la nivel legislativ și se achită la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în care domiciliază proprietarul sau își are sediul firma. Impozitul auto în România se achită anual și se stabilește în sumă fixă pentru fiecare tip de mijloc de transport, conform legii.

Calcul impozit - cum se calculează impozitul auto

Impozitul pe mașină variază în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autoturismului. Cuantumul impozitului pe capacitatea cilindrică este stabilit în funcție de tipul mijlocului de transport și crește pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune din aceasta. Legislația în vigoare pune la dispoziția șoferilor o grilă de impozitare auto, care determină valoarea taxei în funcție de capacitatea cilindrică a mijlocului de transport. Acest tabel de impozit auto poate fi regăsit în Codul Fiscal, la articolul 470 - Calculul impozitului.

Prin urmare, șoferii plătesc impozit auto în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii. Proprietarii care dețin autoturisme cu capacitate cilindrica mică, sub 1000 cmc, vor achita suma de 45 de lei. Pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrică mai mare, la această sumă se adaugă valori suplimentare.

Dacă vrei să alegi o mașină care să te ajute să economisești la plata impozitului anual, un model de smart ar putea fi exact ceea ce cauți.

Impozitul pe autoturisme, în funcție de capacitatea motorului

  • Pentru mașinile cu o capacitate cilindrică între 1000 și 1600 cmc, impozitul pe mașină în România crește cu 9 lei pentru fiecare 200 cmc. Prin urmare, sumele sunt următoarele:
  • mașinile cu o capacitate cilindrică între 1001 cmc și 1200 cmc vor avea un impozit auto în 2024 de 54 lei;
  • cele între 1201 cmc și 1400 vor genera un impozit de 63 de lei;
  • cele între 1401 cmc și 1600 cmc, 72 de lei.
  • Impozitul pentru mașinile cu o capacitate cilindrică între 1601 cmc și 1800 cmc va costa 216 lei.
  • Aceeași grilă de impozitare se aplică și pentru mașinile cu o capacitate cilindrică între 1801 cmc și 2000 cmc, care vor genera un impozit de 240 lei.
  • Taxa pentru capacitate cilindrică între 2001 cmc și 2600 cmc crește la 92 lei pentru fiecare 200 cmc. Spre exemplu, pentru un autoturism cu motor de 2200 cmc atât impozitul mașinii pe firmă, cât și cel pentru persoană fizică va costa 1012 lei.

  • Modalitatea de calcul se menține și pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrică mai mare. Impozitul auto pentru un motor cu capacitate cilindrică între 2600 cmc și 3000 cmc va crește cu 186 de lei pentru fiecare 200 cmc. Pentru o mașină cu un motor de 3.000 cmc se va plăti, astfel, un impozit de 2790 de lei.
  • Pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică a motorului între 3000 cmc și 4000 cmc, impozitul va crește cu 374 lei pentru fiecare 200 cmc. Impozitul auto pe capacitate cilindrică pentru un motor de 3.400 cmc, de exemplu, ajunge la 6358 de lei.


Acest calculator impozit auto 2024 are un rol orientativ, în scopul înțelegerii modalității de calcul a impozitului în funcție de capacitatea cilindrică a motorului.

În cazul în care intenționezi să-ți schimbi mașina și ești indecis dacă o cutie automată sau una manuală ar fi varianta potrivită, află Totul despre cutiile de viteze automate, pentru a lua o decizie informată și pentru a alege în cunoștință de cauză.

Impozit moto 2024

Impozitul pentru motociclete se stabilește similar celui datorat pentru mașini și este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a acestora. Prin urmare, o motocicletă cu capacitate cilindrică de 1200 cmc va genera un impozit de 54 lei.

De asemenea, conform Codului Fiscal, în cazul în care motocicleta are un ataș, impozitul pe mijlocul de transport este de 50% din impozitul pentru motor.

Scutiri și reduceri impozit auto

Legislația în vigoare reglementează o serie de scutiri de la impozitul auto. Acestea se aplică pentru:

  • mașinile deținute de veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
  • mașinile persoanelor cu handicap grav și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv ale reprezentanților legali ai acestora, pentru un singur mijloc de transport, la alegere;
  • mijloacele de transport ale instituțiilor publice;
  • navele fluviale de pasageri, bărcile și luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul în Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei și Insula Balta Ialomiței;
  • mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban;
  • vehiculele istorice;
  • mijloacele de transport specializate pentru transportul stupilor;
  • mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență;
  • mijloacele de transport ale instituțiilor sau unităților care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului;
  • mijloacele de transport ale fundațiilor înființate prin testament, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională;
  • mijloacele de transport ale organizațiilor care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate, care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, activități de recuperare și reinserție socială pentru copii, familii, persoane cu handicap sau persoane vârstnice;
  • autovehiculele cu propulsie electrică;
  • autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing;
  • mijloacele de transport deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.


De subliniat este că proprietarii care dețin autovehicule cu propulsie electrică sunt scutiți de la plata impozitul pentru mașina electrică.

Planifici să cumperi un autoturism cu un design unic și adaptat nevoilor tale? Verifică oferta de Mercedes-Benz Clasa G de pe Autoklass și alege ce ți se potrivește.

Pe lângă aceste persoane scutite de impozitul auto, legislația prevede o serie de reduceri acordate la plata impozitului pe autoturisme.

Reduceri impozit auto zone defavorizate

Potrivit legislației, impozitul auto pentru zone defavorizate se reduce cu 50%. Astfel, impozitul pe mijloacele de transport se reduce cu 50% pentru persoanele fizice care domiciliază în anumite localități din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. Localitățile vizate sunt menționate în Hotărârea 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localități din Munții Apuseni.

Prin urmare, impozitul auto pentru Bihor, spre exemplu, se reduce cu 50% din suma totală pe care proprietarul ar fi trebuit să o plătească în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, dacă acesta locuiește în una dintre localitățile precizate în lege.

Aceeași reducere se aplică pentru persoanele care domiciliază în județul Tulcea, în baza Hotărârii Guvernului nr. 395/1996, care prevede o serie de măsuri și acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județului Tulcea și a Rezervației Biosferei „Delta Dunării".

În plus, reduceri pentru impozitul auto primesc și persoanele care dețin un autoturism hibrid. Pentru acești proprietari, impozitul pentru mașina hibrid se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local. Astfel, posesorii acestor autoturisme pot plăti doar jumătate din impozitul auto pentru hibrid, în funcție de categoria în care se încadrează din punct de vedere al capacității cilindrice.

Dacă intenționezi să-ți achiziționezi un autoturism hibrid și să beneficiezi de reduceri la prețurile impozitului auto pentru hibrid, consultă oferta Autoklass și alege din gama Mercedes-Benz Clasa C un autovehicul potrivit nevoilor tale.

Unde se plătesc taxele și impozitele auto

Impozitul auto se plătește anual la bugetul local al unității administrativ-teritoriale de domiciliu. Pentru a nu suporta penalizări, fiecare proprietar trebuie să achite taxa aferentă impozitului, după cum urmează:

  • Unde plătești impozitul auto?

Acesta poate fi plătit la ghișeul Direcției generale de taxe și impozite sau la sucursalele CEC Bank. Totodată, poți achita impozitul auto online, printr-un ordin de plată sau direct pe Ghiseul.ro.

  • Până când trebuie să plătești impozitul auto?

Impozitul se poate plăti în 2 tranșe egale, până în data de 31 martie, respectiv până în data de 30 septembrie. Dacă alegi să achiți o singură dată, trebuie să te încadrezi în termenul limită de 31 martie. Important de menționat este că persoanele care achită integral beneficiază de o reducere de 10%. În cazul în care impozitul auto calculat este de până la 50 de lei, acesta se achită integral, până în 31 martie.

Penalizări în cazul neplății la timp a impozitului anual

În cazul în care te întrebi ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul auto, este important de menționat că fiecare zi de întârziere aduce cu sine o penalizare.

  • Această penalizare, aplicată tuturor obligațiilor fiscale, este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Prin urmare, la taxele mașinii se adaugă un procent proporțional cu numărul de zile de întârziere, până în momentul stingerii datoriei, adică până la plata impozitului mașinii.
  • În plus, pe lângă plata impozitului în funcție de motor, la întârziere se adaugă și o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Astfel, este important ca șoferii care nu își doresc să plătească taxe suplimentare, indiferent dacă trebuie să achite impozitul auto pentru motor diesel sau benzină, să evite orice întârziere și să se încadreze în termenele legal stabilite.


Orice persoană fizică sau juridică posesoare de autovehicule datorează statului taxe și impozite pentru mașinile deținute. Pentru a controla costurile ulterioare pe care un autovehicul le implică, șoferii trebuie să aibă în vedere cât costă impozitul auto și cum se calculează impozitul la mașini. De asemenea, important de știut este și faptul că impozitul poate suferi modificări de la an la an, iar sumele datorate statului pot crește. În consecință, atunci când îți achiziționezi o mașină, este util să te informezi referitor la capacitatea cilindrică a acesteia și să ai în vedere cât plătești impozit la un motor anume.

Statul aplică același calculator de impozit auto și pentru persoanele juridice, astfel că firmele care își doresc să achiziționeze mașini plătesc impozit auto în funcție de motor și trebuie să țină cont de aceleași rigori. Dacă flota auto a companiei cuprinde un număr mare de mașini, este cu atât mai important ca aceasta să achiziționeze autovehicule cu o capacitate cilindrică mai mică pentru a reduce impozitul auto total datorat.

Deținerea unui autovehicul implică o serie de costuri pe care este important să le gestionezi corespunzător. Esențial de reținut despre impozitul auto este faptul că, fiind o taxă datorată statului, trebuie plătit în termenul legal pentru a nu genera penalizări. De altfel, atunci când îți achiziționezi o nouă mașină, acordă atenție capacității cilindrice a motorului, pentru că acesta este factorul în funcție de care se calculează impozitul auto datorat statului.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock


Echipa Editoriala Autoklass

Data: 12.02.2024

AUTOKLASSIMPOZITMERCEDES-BENZ
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro