Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Constatare amiabila: conditii si pasi de urmat

 05 Decembrie 2022

Constatarea amiabilă este procedura cea mai simplă și convenabilă prin care îți poți evalua pagubele mașinii, în cazul unui accident minor. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt condițiile și ce pași ai de urmat, pentru a îndeplini procedurile.

  •  În ce condiții se poate realiza constatarea amiabilă
  • Constatare amiabilă auto - acte necesare
  • Formular constatare amiabilă 2022 - cum îl completezi
  • Constatarea amiabilă - cazuri speciale 


În ce condiții se poate realiza constatarea amiabilă

Normele legislative referitoare la constatarea amiabilă de accident au fost introduse în România încă din 2009. Odată cu apariția procedurii, în cazul unor accidente ușoare, nu mai este nevoie de implicarea poliției rutiere. Șoferii se pot adresa direct firmei de asigurări, pentru a constata pagubele și pentru a-și repara mașinile. Condițiile în care se poate realiza constatarea amiabilă sunt clare:

  • Din accident trebuie să fi rezultat numai pagube materiale;
  • În accident să NU fi fost implicate mai mult de două vehicule;
  • Pagubele materiale nu se pot constata decât pentru cei doi conducători de vehicule, nu și pentru alte persoane;
  • Cei doi șoferi trebuie să își exprime acordul prin completarea și semnarea formularului de constatare amiabilă.

Așadar, dacă ai fost implicat într-un accident rutier minor, poți ajunge la o înțelegere amiabilă cu celălalt șofer. Va trebui să vă prezentați împreună la firma de asigurări a conducătorului auto vinovat și să depuneți actele necesare. Majoritatea firmelor de asigurare solicită programarea online sau telefonic. Dauna trebuie declarată în trei zile lucrătoare. Asiguratorul va constata daunele și va propune soluțiile pentru reparație.


Descopera totul despre serviciul de autoconstatare a daunelor, oferit de Autoklass  


Constatare amiabilă auto - acte necesare

Pentru ca lucrurile să meargă repede la asigurator, iar daunele să poată fi constatate, va fi nevoie de prezentarea unei serii de documente.

 Actele necesare pentru constatarea amiabilă sunt:

  • Cartea de identitate (buletin) - copie;
  • Certificatul de înmatriculare auto (talon) - copie;
  • Permisul de conducere (copie);
  • Polița RCA sau CASCO (copie);
  • Împuternicire în original, în cazul dosarelor de daună unde proprietarii sunt persoane juridice.

Cel mai important rămâne formularul de constatare amiabilă, care trebuie completat de șoferii implicați în accident. Mai multe despre el, în rândurile următoare.

 

Vezi categoria noastră OFERTE SERVICE


Formular constatare amiabilă 2022 - cum îl completezi

De regulă, companiile de asigurări le dau șoferilor și formulare de constatare amiabilă, în momentul în care emit polițele de asigurare. Formularul de constatare amiabilă pe 2022 se poate obține și după producerea accidentului de la asigurator. Formatul său este standard.

Acest document tipizat are valoare juridică și conține două pagini autocopiative, împărțite în trei coloane: VEHICUL A, ÎMPREJURĂRI și VEHICUL B. Șoferul vinovat va completa în secțiunea VEHICUL A, iar cel păgubit, în secțiunea VEHICUL B. Acestea conțin informații despre datele de identificare ale conducătorilor auto, dar și referitoare la polița de asigurare. În secțiunea ÎMPREJURĂRI, trebuie consemnat ceea ce s-a întâmplat și cum s-a produs accidentul.

În partea de jos a formularului, există un chenar obligatoriu, în care trebuie să apară schița accidentului. Oricare dintre șoferi poate completa această secțiune. Tot în partea de jos, fiecare dintre cele două persoane implicate în accident trebuie să semneze. La final, fiecare va păstra una dintre paginile autocopiative, ambele având rol de original. 

Valabilitate constatare amiabilă

Este indicat ca toate documentele să fie depuse în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului. Cu amiabila completată, asiguratorul care va constata pagubele va întocmi dosarul de pagube (care cuprinde defecțiunile constatate). Pe fișă va scrie dacă piesele avariate trebuie înlocuite sau reparate. În cazul în care mecanicii din service-ul care va realiza reparațiile observă și alte defecțiuni, se va întocmi un alt proces-verbal de reconstatare, iar după avizarea acestuia, plata către service se va face în cel mult 10 zile.

Vezi AICI oferta noastră de MAȘINI MERCEDES-BENZ

Constatarea amiabilă - cazuri speciale

Există și situații în care șoferii implicați într-un accident nu ajung la o înțelegere amiabilă. Cu toate că este indicat să își păstreze calmul, unii dintre ei devin recalcitranți. Accidentele în care conducătorii auto încep să se certe și cele în care sunt implicate mașini parcate sau mașini înmatriculate în alte țări reprezintă cazuri speciale.

Refuz constatare amiabilă

Dacă șoferii nu ajung la un consens, amândoi vor trebui să se prezinte la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul. În astfel de situații, este indicat să existe și fotografii de la locul accidentului, imagini video surprinse de camera de bord sau martori care să poată fi contactați. Agenții de circulație vor încheia un proces-verbal, vor stabili vinovatul și vor elibera autorizația de reparație. Șoferul vinovat îi va oferi o copie după asigurare celuilalt.

Există și situații în care unul dintre șoferi fuge de la locul accidentului. Pentru a putea fi identificat, este nevoie ca celălalt conducător auto să-și noteze marca mașinii și numărul de înmatriculare, dacă este posibil, apoi să se prezinte la secția de Poliție pe raza căreia a avut loc accidentul.

Mașină lovită în parcare

Constatarea amiabilă auto se poate face și în cazul mașinilor lovite în parcare. Șoferul vinovat va trebui să-l anunțe pe cel păgubit. În cazul în care nu va face acest lucru, păgubitul va trebui să se adreseze poliției.

Accident produs cu o mașină înmatriculată în altă țară

În cazul în care una dintre mașinile implicate în accident este înmatriculată sau asigurată în altă țară, șoferii trebuie să se adreseze Biroului Asiguratorilor Auto din România. Este autoritatea care poate identifica dacă firma de asigurări din străinătate are parteneriate sau corespondenți pe teritoriul țării, iar cazul va fi preluat. În astfel de situații, cel mai indicat este ca șoferii să meargă la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul.

Unul dintre șoferi nu are asigurarea valabilă

Din păcate, în această situație, constatarea amiabilă nu se poate încheia. Autovehiculele fără asigurare obligatorie nu au dreptul de a circula pe drumurile publice și, prin urmare, accidentul poate fi soluționat doar de către organele abilitate.

 

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre constatarea amiabilă în caz de accident.

 

Sursa foto: Shutterstock


CONSTATARE AMIABILARCAAUTOKLASS
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro