Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Cele mai importante mărci de ceasuri elvețiene

 31 Martie 2023

Ceasul pe care îl porți la mână spune o poveste despre tine, despre stilul și gusturile tale. Un ceas elegant și sofisticat poate fi foarte scump, însă poți găsi calitate și precizie la un preț rezonabil. Pentru asta e nevoie să te orientezi spre un ceas elvețian. Vom încerca, în cele ce urmează, să vorbim despre istoria ceasurilor elvețiene, originea calității orologeriei elvețiene și cele mai importante mărci care se mândresc cu statutul Swiss Made.

  • Expresia ceas elvețian - ce înseamnă Swiss Made
  • Scurt istoric al ceasurilor elvețiene
  • Tipuri de mecanisme
  • Top ceasuri elvețiene
  • Precizie și rafinament de la cele mai ieftine ceasuri elvețiene la cele mai scumpe


Dacă ești o fire sportivă și îți dorești un ceas cu funcții inteligente, ceasul de mână GARMIN Venu 2S este alegerea potrivită. Versiunea Mercedes-Benz a Garmin Venu 2 poate fi găsită în oferta Autoklass. Marcajele Mercedes-Benz sunt pe baza carcasei și pe interiorul curelei, precum și pe cadrane, o ediție special concepută pentru admiratorii brandului Mercedes-Benz. 

Expresia ceas elvețian - ce înseamnă Swiss Made

Un ceas elvețian nu este doar un ceas fabricat în Elveția. Eticheta Swiss Made indică faptul că ceasul îndeplinește anumite standarde de calitate, conform legislației elvețiene în vigoare privind mărcile comerciale. Regulamentul inițial al legii a fost adoptat în 1971, iar în prezent este în vigoare un amendament din 2017 care a înăsprit condițiile de acordare a statutului de Swiss Made. Iată cum trebuie să fie un ceas demn de expresia ceas elvețian:

Condiții pe care le îndeplinesc ceasurile elvețiene

  • Cel puțin 60% din componentele ceasului sunt dezvoltate și fabricate în Elveția.
  • Ceasul are mecanism elvețian.
  • Sediul producătorului este în Elveția.
  • Fabricarea și inspecția finală a ceasurilor au loc în Elveția.

Condiții pe care le îndeplinește mecanismul elvețian

  • Piesele folosite sunt produse în Elveţia în proporţie de 60% din valoarea ceasului, fără să fie luate în calcul costurile de asamblare.
  • Mecanismul trebuie să fie fabricat și inspectat în Elveția.

Strictețea regulilor elvețiene lasă însă loc de interpretări amuzante. În 2017, pentru a scoate în evidență probleme de legislație, compania elvețiană H. Moser & Cie a creat un ceas cu o carcasă din brânză elvețiană, amestecată cu rășină, și curea de piele de vacă, tot din Elveția. Ceasul respectă legislația din domeniu deși e fabricat din brânză.

Scurt istoric al ceasurilor elvețiene

Originea calității orologere elvețiene

Pionierii industriei orologere au fost francezii și olandezii, apoi au venit germanii cu inovația ceasului portabil. Reforma protestantă a fost un moment important care a influențat istoria orologeriei. Numeroase revoluții religioase violente și războaie în Germania și Franța au îngreunat dezvoltarea orologeriei în aceste țări.

Mulți ceasornicari francezi au fugit la Geneva din cauza violențelor din țara lor, Elveția având o veche reputație de țară neutră și stabilă. Afluxul de ceasornicari calificați din Franța a stimulat dezvoltarea industriei orologere elvețiene. Începând cu secolul al XVI-lea, Geneva a început să își construiască reputația de centru al orologeriei elvețiene de înaltă calificare.

Ceasul, noua bijuterie

Purtarea bijuteriilor a fost interzisă la Geneva în urma reformelor lui Jean Calvin, care presupuneau un trai decent și cumpătat, în perioada în care ceasornicarii francezi veneau în Elveția. Bijutierii calificați elvețieni care și-au pierdut locurile de muncă și-au găsit un rol în industria în plină dezvoltare a orologeriei de înaltă calitate. Ceasurile au devenit un accesoriu de modă de lux. Acest melanj de frumusețe și precizie, dar și context istoric, a dat naștere faimoasei orologerii elvețiene.

Tipuri de mecanisme

Ceasurile made in Switzerland folosesc două tipuri de mecanisme: mecanic și quartz. Vom vedea mai jos care sunt caracteristicile fiecărui tip de mecanism.

Ceas elvețian mecanic

Primele mecanisme au apărut în secolul al XV-lea și au fost folosite pentru uriașele ceasuri din turnurile bisericilor. Abia în secolul al XVIII-lea, tehnologia a permis replicarea mecanismelor la scară mult mai mică, ceea ce a dus la apariția ceasurilor de buzunar. Titlul de prim ceas elvețian mecanic de mână este încă disputat de două mărci elvețiene: compania Breguet susține că a creat ceasul în 1811, în timp ce alte surse spun că primul ceas de mână a fost fabricat de Patek Philippe, în 1868.

Ceasurile mecanice au un mecanism complex, format din roți dințate, pârghii, arcuri și șuruburi, și sunt de două tipuri:

  • cu întoarcere manuală - mecanismul funcționează datorită întoarcerii manuale periodice a coroanei;
  • automate - funcționarea mecanismului se datorează mișcărilor regulate ale mâinii.


Ceas cu mecanism quartz

În 1969, compania japoneză Seiko a lansat primul model de ceas electronic cu cristale de cuarț, o tehnologie simplă dar care măsoară timpul cu mai multă precizie. Cristalul de cuarț este un mineral format din oxigen și siliciu care, atunci când este supus la un curent electric, vibrează de 32.768 de ori pe secundă. Circuitul electronic al ceasului numără vibrațiile și emite un impuls electric la fiecare secundă.

Ai nevoie de un ceas care să se potrivească cu mașina ta? S-ar putea ca acesta să fie un model pe gustul tău. Este vorba despre un ceas Mercedes-Benz Motorsport Swiss Made, de la Autoklass.

Top ceasuri elvețiene

Un top al celor mai importante mărci de ceasuri elvețiene este dificil de realizat, întrucât sunt foarte multe criterii de luat în calcul. Performanța, prețul sau numărul de produse vândute pe an sunt detalii care pot face diferența când vine vorba despre un ceas rafinat, mai ales că ceasurile de azi sunt adevărate bijuterii, nu doar simple accesorii. În continuare, vom încerca să facem un top al ceasurilor elvețiene.

Rolex - lux și inovație

La capitolul cele mai importante mărci de ceasuri elvețiene, Rolex este cea mai cunoscută și cea mai mare companie elvețiană de ceasuri de lux. A fost fondată în anul 1905 de Alfred Davis și de cumnatul său, Hans Wilsdorf, dar numele apare abia în 1915. În istoria de peste 100 de ani a companiei, ceasurile Rolex au devenit sinonime cu luxul și cu inovația.

Rolex a fabricat primul ceas waterproof (modelul Oyster, în 1926), dar și primul ceas subacvatic (Rolex Oyster Perpetual Submariner, lansat în 1953) care a putut fi scufundat până la adâncimea de 100 de metri. Multe din modelele Rolex au fost create pentru condiții extreme: expediții polare, alpinism sau scufundări. Un Rolex a fost primul ceas care a coborât la 11.000 de metri adâncime, în Groapa Marianelor, alături de batiscaful Trieste.

Tissot - calitate și precizie

Primele ceasuri Tissot au apărut în 1853, în atelierul ceasornicarului Charles Felicien Tissot. În același an, a lansat un model inovator, și anume ceasul care arăta două fusuri orare simultan. Calitatea și precizia ceasurilor Tissot sunt recunoscute pretutindeni și sunt folosite și pe post de cronometru în principalele competiții sportive.

Nelson Mandela și Elvis Presley s-au numărat printre admiratorii acestei mărci de ceasuri elvețiene. Tissot este, de altfel, primul producător de ceasuri din lume care a creat carcase din plastic, din piatră sau din lemn, dar și prima companie care a realizat un ceas cu ecran tactil, în 1999.

Ceasurile au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, de la accesorii care măsoară timpul, la bijuterii rafinate și gadgeturi cu o multitudine de funcții smart. Tehnologia își pune amprenta pe industriile viitorului și pune accent pe funcționalitate și sustenabilitate. Dacă te interesează cum va arăta viitorul industriei auto, descoperă acest articol de pe Autoklass despre automobilele sustenabile și autonome.

Breitling - certificat pentru măsurători de mare precizie

Fondată în 1884, în Elveția, compania Breitling a fost o afacere de familie până în 1979. Este un producător important de ceasuri cu cronometru, toate modelele fiind certificate pentru măsurători de precizie.

Compania a fabricat de-a lungul timpului ceasuri destinate scufundărilor, dar și ceasuri cu funcții speciale pentru aviatori, care să-i ajute în timpul zborului. Astronautul Scott Carpenter, al doilea pilot american care a completat un zbor orbital, a purtat un ceas Breitling la mână în timpul petrecut în spațiu, în 1962.

Omega - cronometrul oficial al Jocurilor Olimpice

Ceasurile Omega au fost concepute de ceasornicarul elvețian Louis Brandt, care a fondat, în 1848, compania La Genetale Watch Co.

Sub brandul Omega au fost fabricate câteva modele memorabile. În timpul Primului Război Mondial, ofițerii armatei britanice și ai celei americane au folosit modelele companiei. Omega este, de altfel, cronometrul oficial al Jocurilor Olimpice încă din 1932.

TAG Heuer - primul cronometru din istorie

TAG Heuer este o companie elvețiană de ceasuri de lux fondată în 1860 de ceasornicarul Eduard Heuer. „Mikrograph” a fost primul cronometru din istorie, apărut în anul 1916. Modelul oferea o acuratețe de o sutime de secundă. TAG Heuer a lansat la scurt timp modelul „Semikrograph”, un cronometru cu o acuratețe de o cincizecime dintr-o secundă. A fost, de altfel, și primul cronometru care oferea posibilitatea de a măsura timpul dintre doi concurenți.

Mercedes-Benz - funcționalitate și rafinament

Ceasurile Mercedes-Benz reprezintă un etalon al calității care îmbină funcționalitatea cu rafinamentul. Fabricate în Elveția ca accesorii pentru pasionații automobilelor Mercedes-Benz, aceste ceasuri îndeplinesc criteriile de calitate și eleganță specifice brandului german.

Dacă ești în căutarea unui ceas pentru un admirator pasionat al brandului german de automobile, ceasul Mercedes-Benz de la Autoklass poate fi o opțiune potrivită. 

Swatch - unul dintre cele mai populare branduri de ceasuri accesibile

Ceasurile produse sub brandul Swatch combină calitatea elvețiană cu prețurile accesibile. Apariția acestui brand se datorează invaziei brandurilor japoneze din anii 1980, ca efect al succesului înregistrat de ceasurile cu mecanism quartz. În anii care au trecut, Swatch a câștigat o mare popularitate, fiind unul dintre cele mai bune ceasuri la prețuri accesibile de pe piață.

Este o companie relativ nouă, înființată în 1980, dar care a reușit să se impună nu doar cu cele mai accesibile ceasuri elvețiene, dar și prin calitatea ireproșabilă a modelelor sale. Swatch este o alegere inspirată dintre numeroasele branduri de ceasuri accesibile.

Precizie și rafinament de la cele mai ieftine ceasuri elvețiene la cele mai scumpe

Indiferent că vorbim despre ceasuri foarte scumpe, care pot ajunge să valoreze câteva milioane de euro, sau despre ceasuri la prețuri accesibile, eticheta Swiss Made arată istoria și tradiția în ceea ce privește fabricarea ceasurilor la o un nivel înalt de calitate. Ceasurile elvețiene sunt redutabile opere de artă, iar unicitatea, frumusețea și calitatea lor devin adevărate cărți de vizită.

Sursa foto: shutterstock.com

 

 


CEASURILUXAUTOKLASSMERCEDESMERCEDES-BENZ
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro