Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Ce faci dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină: pași de urmat

 11 Octombrie 2023

Tocmai ce ai încurcat pompele de alimentare? Sau vrei să afli cum să procedezi în cazul în care ai acest ghinion în viitor? Alimentarea cu benzină în loc de motorină este o greșeală care te poate costa mult, dacă nu știi cum să acționezi pe loc. În situația în care circuli cu o mașină diesel, după ce ai alimentat-o cu benzină, consecințele asupra motorului și altor piese auto pot fi grave. Tocmai de aceea, această situație creează multă panică în rândul șoferilor. Pe de altă parte, atât timp cât urmezi pașii corecți, exista o rezolvare. Iată ce se întâmplă dacă pui benzină în loc de motorină și ce să faci pentru a salva motorul mașinii.

  • De ce este o greșeală comună alimentarea cu benzină în loc de motorină
  • Consecințele alimentării cu benzină în loc de motorină
  • Ce e de făcut dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină
  • Alimentarea cu benzină în loc de motorină: asigurarea acoperă daunele?


De ce este o greșeală comună alimentarea cu benzină în loc de motorină

Se poate întâmpla să bagi benzină în loc de motorină din mai multe cauze, cum ar fi:

  • Neatenție: unii șoferi încurcă pompele de alimentare, pur și simplu, pentru că sunt distrași sau grăbiți să ajungă undeva. În stațiile PECO, trebuie să fii atent la culorile pompelor, ca să o poți identifica pe cea potrivită – negru pentru motorină și verde pentru benzină. Deși ar fi utilă separarea benzinei de motorină în stațiile de alimentare, în scop preventiv, e puțin probabil ca modul de grupare al pompelor să sufere modificări.
  • Schimbarea mașinii: poți fi tentat să utilizezi pompa greșită, dacă tocmai ai trecut de la o mașină pe benzină la una pe diesel – spre exemplu, atunci când îți cumperi un autovehicul nou, când utilizezi mașina unui prieten, pe cea a firmei sau una închiriată.
  • Diametrul conductei de alimentare cu motorină: orificiul acesteia este mai mare decât duza pompei de benzină, astfel încât îți permite să adaugi cu ușurință benzină în motorul diesel. Totuși, dacă ești atent la incompatibilitatea dintre orificiu și pompă, poți preveni alimentarea incorectă. De asemenea, mențiunile de pe capacul rezervorului („diesel” pentru motorină sau „gasoline” pentru benzină) îți amintesc ce tip de combustibil trebuie să utilizezi.

Important este să îți dai seama de greșeala făcută cât mai repede posibil, ideal după ce ai început să alimentezi. Astfel, vei putea lua măsurile potrivite în timp util.

Ești în căutarea unui autovehicul second-hand, marcă premium? Dacă ai în plan să-ți cumperi o mașină de calitate, profită de ofertele noastre la modelele Mercedes-Benz! Autoklass oferă servicii transparente și de încredere, astfel încât să te poți bucura de o achiziție de calitate superioară.

Consecințele alimentării cu benzină în loc de motorină


Este important să fii informat cu privire la consecințele alimentării cu un combustibil greșit, pentru a ști la ce să te aștepți. În cazul în care nu pornești motorul și nu circuli cu autovehiculul alimentat incorect, piesele auto nu vor fi afectate. După eliminarea benzinei din rezervor și curățarea eficientă în service, mașina va funcționa ca înainte.

În schimb, odată ce ai pornit motorul și ai plecat de pe loc, daunele produse sunt permanente. Motorina este un combustibil lubrifiant, spre deosebire de benzină, care este corozivă. În lipsa lubrifierii, elementele metalice ale motorului se vor deteriora prin frecare, iar motorul se bloca. De asemenea, combustibilul nepotrivit poate defecta pompa de injecție, pompa de înaltă presiune și poate înfunda injectoarele. În cazuri grave, va trebui să înlocuiești întregul sistem de propulsie al mașinii.

Același lucru se întâmplă și dacă bagi motorină în loc de benzină. Totuși, această problemă este rar întâlnită, deoarece duza pompei de motorină este mai mare decât diametrul conductei de alimentare cu benzină. De asemenea, în acest caz, consecințele sunt mai puțin grave, asta deoarece motorina nu se aprinde la fel de ușor precum benzina. Dacă ai adăuga motorină în benzină, mașina nu va porni sau se va opri brusc și vei putea observa evacuarea unui fum alb.

Tu știi cât de des trebuie să verifici sănătatea mașinii tale? Descoperă totul despre revizia tehnică auto și află de ce este important să remediezi defecțiunile în timp util, din articolul Revizie tehnica auto: ce presupune si cand trebuie facuta.

Ce e de făcut dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină

Ai pus benzină în loc de motorină. Ce faci mai departe? Chiar dacă, pe moment, lucrurile par catastrofale, este esențial să rămâi calm și să adopți măsurile potrivite în timp util. Astfel, poți limita sau împiedica total daunele produse.

În primul rând, trebuie să știi că rezervorul trebuie golit complet de combustibil, cu ajutorul unei pompe de extracție. Așadar, vei avea nevoie de ajutorul unui mecanic.

Unele persoane susțin că nu se va întâmpla nimic, dacă pui puțină benzină în motorină. Conform acestora, motorul diesel poate tolera o contaminare de 5-10%, atât timp cât rezervorul se umple, ulterior, cu motorină. Ba mai mult, se spune că o cantitate mică de benzină în motorină curăță injectoarele. Ei bine, aceste informații ar putea fi valabile în cazul motoarelor vechi, dar nu și în cazul celor moderne. Pe măsură ce tehnologia a avansat, iar motoarele diesel au ajuns din ce în ce mai rafinate, acestea au devenit tot mai puțin tolerante la amestecul de combustibili. Astfel, diluarea benzinei cu motorină este o decizie riscantă pentru sănătatea mașinii.

Principalii pași pentru a rezolva problema sunt:

1. Nu porni mașina

Este extrem de important să nu pornești mașina, după alimentare. Cu cât benzina avansează în motorul diesel, cu atât mai tare îl deteriorează. Chiar dacă întorci cheia în contact fără a porni motorul, iar luminile de bord se aprind, benzina poate ajunge în conductele de combustibil, ceea ce înseamnă că și acestea vor trebui curățate.

Ai pus benzină în loc de motorină și ai mers deja cu mașina? Trage pe dreapta imediat ce ți-ai dat seama și pornește avariile! Câteva simptome, atunci când bagi motorină în loc de benzină, sunt:

  • pornirea dificilă;
  • eliminarea de fum;
  • funcționarea greoaie;
  • pierderea bruscă a puterii motorului.

În orice caz, dacă ai condus mașina pe o distanță foarte scurtă, riscul de deteriorare severă a motorului este mai mic, decât dacă ai condus-o pe distanțe lungi.

2. Anunță personalul stației de alimentare

Dacă încă te afli în stația de alimentare și nu ai pornit mașina, următorul pas este să anunți personalul din PECO. Acesta te poate ajuta să împingi mașina, astfel încât să eliberezi zona de pompe și să staționezi într-un loc sigur.

3. Cheamă o echipă de tractări și du mașina în service

Sună la o firmă de tractări și așteaptă sosirea echipei. Angajații din PECO te pot pune în contact cu o companie care oferă aceste servicii sau poți căuta una pe internet. Dacă nu ai posibilitatea de a aștepta, încuie mașina și las-o parcată în siguranță, până când vei putea să te ocupi de ea.

Apoi, mergi cu autovehiculul într-un service auto, pentru curățarea eficientă a rezervorului, de către un expert. Va dura în jur de 30-40 de minute să golească și să spele rezervorul. De asemenea, va trebui să schimbe filtrul de combustibil. Dacă mecanicul va observa că benzina a ajuns și la nivelul altor piese auto, cum ar fi conductele de combustibil, va trebui să le curețe riguros și pe acestea. Ulterior, îți va adăuga motorină în rezervor. Ultimul pas este să te întorci la stația PECO și să alimentezi corect.

Dacă ai circulat cu mașina cu motor diesel folosind benzină în loc de motorină, reparațiile vor fi mult mai complexe și mai costisitoare. Va fi necesar să înlocuiești mai multe piese auto, cum ar fi injectoarele sau, în cel mai nefericit caz, chiar întregul sistem de combustibil.

Ți-ai dat seama că ai alimentat greșit abia după ce ai pornit motorul? Lasă-ți mașina pe mâini bune, într-un service Autoklass, partenerul de încredere al șoferilor. Stabilește o programare online la cea mai apropiată sucursală din orașul tău, pentru o evaluare completă a sănătății mașinii. Beneficiază de servicii la standarde înalte de calitate, datorită experților noștri certificați internațional, care îți vor recomanda cele mai potrivite soluții pentru repararea defecțiunilor auto.

Alimentarea cu benzină în loc de motorină: asigurarea acoperă daunele?

Din păcate, nicio asigurare nu îți acoperă cheltuielile pentru daunele provocate de alimentarea cu un combustibil greșit. Firma de asigurări poate plăti reparațiile doar în caz de accidente. Prin urmare, dacă benzina a produs stricăciuni la nivelul motorului diesel, vei achita personal costurile.

Dacă ai ghinionul să fii implicat într-un accident, Autoklass vine în ajutorul tău, cu noul serviciu de autoconstatare daune acoperite de polița CASCO. Programează-te în oricare dintre cele 8 sucursale și beneficiază de evaluarea experților noștri, care se vor ocupa și de realizarea dosarului de daune. Astfel, nu vei mai fi nevoit să vizitezi societatea de asigurări.

 

Prin urmare, dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină, încearcă să îți păstrezi calmul și să nu pornești mașina sub nicio formă. Poți salva cu succes motorul, dacă ceri ajutorul experților pentru a extrage benzina din rezervor. Pentru a putea preveni eficient această problemă, rămâi concentrat, atunci când alimentezi autovehiculul.

 

Surse foto: Shutterstock.com, media.mercedes-benz.com



MERCEDESAUTOKLASS
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro