Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

De ce este util să folosești anvelope runflat

 17 Ianuarie 2024

Multe autovehicule fabricate în prezent vin cu un kit de reparare a anvelopelor, în locul anvelopei de rezervă. Acest lucru îmbunătățește greutatea autovehiculului, duce la scăderea consumului de combustibil și oferă mai mult spațiu în portbagaj. De asemenea, există modele de autovehicule care sunt echipate din fabrică cu anvelope runflat, care rezolvă problema deranjantă a penelor de cauciuc.

Tehnologia runflat este revoluționară și contribuie la un nivel suplimentar de siguranță și stabilitate pentru orice mașină. Vom vorbi în acest articol despre ce înseamnă cauciucuri runflat ce beneficii oferă.

  • Ce înseamnă anvelope runflat
  • Istoria anvelopelor runflat
  • Avantaje și dezavantaje ale anvelopelor runflat
  • Care este structura anvelopelor runflat
  • Întrebări frecvente despre anvelopele runflat

 

Ce înseamnă anvelope runflat

Anvelopele runflat pot funcționa și după ce ai avut pană. În primul rând, riscul producerii accidentelor datorate roților dezumflate brusc sau al exploziilor de cauciuc scade drastic. Apoi, chiar dacă faci o pană, cauciucul runflat îți permite să ajungi cu autovehicolul în siguranță la o vulcanizare. Nu este nevoie să montezi o anvelopă de rezervă sau să aștepți ajutor specializat.

Istoria anvelopelor runflat

În 1934, Michelin a prezentat o anvelopă inspirată din tehnologia destinată trenurilor și cărucioarelor comerciale. Acest model avea o jantă de siguranță în interior, care, în caz de perforare, putea rula pe o căptușeală specială din spumă. Inițial, aceste anvelope au fost destinate uzului militar, autovehiculelor specializate și chiar mașinilor blindate din sectorul bancar. Totuși, deși funcționau impecabil, costau mult prea mult pentru a fi utilizate de șoferii obișnuiți.

În 1958, Chrysler a colaborat cu Goodyear Tyres and Rubber Company pentru a aduce pe piață cauciucurile Captive Air, care foloseau o legătură internă pentru a susține greutatea autovehiculului.

În 1972, Dunlop a introdus pneul Mobility Total (mai târziu cunoscut sub numele de Denovo), un sistem de roți care a devenit disponibil opțional pe Rover P6 3500 în 1973. Ulterior, până în 1983, acesta a evoluat în TD/Denloc, devenind un accesoriu standard în întreaga gamă de mașini Austin Metro.

Modelele de Mercedes-Benz din Clasa E vin echipate cu anvelope runflat. De asemenea, anvelopele runflat sunt opționale și pot fi achiziționate pe orice model de Mercedes-Benz de la Autoklass. Descoperă oferta pentru modelele din Clasa E.

Avantaje și dezavantaje ale anvelopelor runflat

Momentul în care faci pană nu este unul deloc plăcut. Fie că ești în oraș, în trafic aglomerat sau în vacanță cu copiii nerăbdători să ajungă la destinație, să schimbi roata sau să aștepți ajutor specializat sunt opțiuni incomode. Iată de ce anvelopele runflat sunt mai convenabile, dar și care sunt dezavantajele lor.

Avantajele anvelopelor runflat:

  • îți poți continua drumul, pe o distanță de până la 80 de km, în funcție de specificațiile fiecărui producător de anvelope;
  •  te poți deplasa cu o viteză maximă de 80 km/h;
  • ai un control deplin asupra mașinii, datorită stabilității foarte bune;
  • nu există riscul ca anvelopa să fie tăiată sub presiunea jantei sau să deteriorezi janta;
  • spațiul pentru roata de rezervă este eliberat și nu mai pierzi timpul cu montarea unei roți de rezervă în trafic.

Dezavantajele anvelopelor runflat:

  • benzile de rulare se uzează mai repede decât cele standard, din cauza rigidității marginilor și compusului mai moale, folosit în zona de rulare;
  • prețul de achiziție al anvelopelor runflat este mai mare decât al celor standard și necesită jante specifice;
  • nu poți dota un autovehicul cu anvelope runflat dacă nu este omologat pentru asemenea anvelope.

Care este structura anvelopelor runflat

Motivul pentru care nu îți poți continua drumul în cazul unei anvelope perforate este imposibilitatea flancurilor laterale ale acesteia de a susține greutatea autovehiculului. Anvelopele runflat rezolvă această problemă prin ranforsările suplimentare ale flancurilor, rezistente nu doar la presiunea mare, exercitată de mașină, ci și la temperaturile excesive, degajate de rularea în asemenea condiții.

Anvelope runflat de vară, anvelope runflat de iarnă sau anvelope runflat all season

Tehnologia runflat nu este recomandată doar pentru o anumită perioadă. Conceptul se referă la o tehnică de solidificare a rezistenței anvelopelor și nu are legătură cu reglementările referitoare la condițiile de drum specifice unei anumite perioade a anului. Poți folosi varianta runflat a anvelopelor pentru toate cele trei mari categorii: anvelope runflat de vară, anvelope runflat de iarnă și anvelope runflat all season.

Tipuri de anvelope runflat

Dincolo de clasificarea anvelopelor în funcție de sezon, iată care sunt tipurile de anvelope runflat: 

  • Anvelope runflat cu margini ranforsate - prezintă margini/flancuri foarte solide care, în cazul unei pene de cauciuc, preiau sarcina și astfel vei avea posibilitatea să continui drumul până la o vulcanizare;
  • Anvelope runflat cu auto-obturare (sigilare) - prezintă un gel de etanșare la interior, care închide rapid orice perforație a cauciucului. Agentul de sigilare menține presiunea aerului, dar acționează la perforații de cel mult 5 mm în banda de rulare;
  • Anvelope runflat cu inel reazem - sunt utilizate pe autovehiculele speciale, fiind foarte solide și cu rezistență pe mai mulți kilometri decât celelalte tipuri. Folosesc jante speciale cu un inel rezistent, care să susțină sarcina autovehiculului.


Întrebări frecvente despre anvelopele runflat

Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de anvelopele runflat:

Dacă la anvelopele runflat nu se simt perforările, cu imi dau seama că am făcut pană?

Fiecare autovehicul care este proiectat pentru a dispune de anvelope runflat este dotat cu sistem special de avertizare, în cazul în care presiunea din pneuri scade.

Cât timp poți merge cu anvelopele runflat?

Distanța maximă pe care poți rula în cazul în care ai avut pană este menționată de către fiecare producător de anvelope de tip runflat. De cele mai multe ori, este vorba de o distanță de maxim 80 km.

Anvelopele runflat se pot repara?

Anvelopele runflat se pot repara la vulcanizări auto specializate în acest tip de intervenții și dotate cu echipamentele specifice. Excepția este la anvelopele cu margini ranforsate care, în cele mai multe cazuri, nu se mai pot repara.

Anvelopele runflat afectează manevrabilitatea?

Manevrabilitatea nu este afectată, dacă ai anvelope runflat care suferă o perforație. Din contră, îți oferă posibilitatea să ajungi la o vulcanizare în siguranță. Un autovehicul dotat cu acest tip de anvelope se manevrează în condiții normale, respectând viteza și distanța recomandate de producător.

Anvelopele de iarnă sunt foarte importante pentru siguranța ta pe șoselele alunecoase. Află din acest articol de la Autoklass care sunt cele mai bune 10 anvelope de iarna și echipează-ți mașina corespunzător, pentru a te simți în siguranță pe drumurile spre pârtie.

Ce înseamnă runflat și ranforsat?

Ranforsarea anvelopelor runflat se referă la faptul că acestea beneficiază de flancuri fortificate prin utilizarea unui material dur și foarte robust. Astfel, anvelopele ranforsate runflat pot să suporte greutatea autovehiculului, care se poate deplasa în condiții de siguranță, după cum am văzut mai sus, cu viteză redusă și pe o distanța limitată, respectiv cu maxim 80 km/h, maxim 80 km distanță.

La Autoklass, poți găsi o gamă largă de anvelope, printre care și variante de cauciucuri runflat. Descoperă oferta Autoklass pentru anvelope si jante.

Cât de repede ar trebui să merg la service dacă sunt probleme cu cauciucul runflat?

Achiziția de anvelope rezistente la perforare asigură confort și siguranță. Nu mai este nevoie să schimbi o roată defectă pe marginea drumului. Însă este important să înțelegi că nu poți ignora pana și că nu poți continua să conduci o perioadă lungă de timp. O vizită de urgență la un service sau la o vulcanizare este obligatorie.

Pot să montez anvelope runflat pe jante normale?

Desigur, însă montarea lor necesită echipament specializat cu care sunt dotate unele service-uri auto.Această procedură poate fi una riscantă, întrucât anvelopele runflat nu se fixează bine pe jantele obișnuite. Dacă ai genul acesta de cauciucuri este de evitat să le montezi singur.

Autoklass rămâne un furnizor de servicii de calitate și un partener transparent. Asigură un service la standarde înalte pentru mașina ta și descoperă oferta de pachete service.

Anvelopele runflat sunt soluții eficiente și te pot ajuta să scapi de situațiile incomode în care faci o pană. Costă mai mult decât anvelopele convenționale și nu sunt compatibile cu toate tipurile de autovehicule, dar oferă avantaje importante pe care le-am menționat mai sus. Documentează-te temeinic înainte să-ți achiziționezi un set, verifică dacă se potrivesc cu modelul autovehiculului tău și asigură-te că beneficiezi de montaj de calitate.

sursa foto: Shutterstock

MERCEDESAUTOKLASSRUNFLATANVELOPEROTI
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro