Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Top 10 anvelope de iarna pe care le poti folosi in 2022

 06 Decembrie 2022

Sosirea anotimpului rece aduce cu sine și necesitatea pregătirii mașinii pentru perioada de iarnă. Reglementată prin lege, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este una dintre principalele preocupări ale proprietarilor de autovehicule, mai ales din punctul de vedere al siguranței proprii și a celorlalți participanți la trafic.

Anvelopele de iarnă se deosebesc de cele de vară sau all-season prin faptul că suprafața lor de rulare este mai moale, materialul din care sunt fabricate conținând o cantitate mai mică de cauciuc sintetic și un procent mai mare de cauciuc natural și silice. Aceasta face ca anvelopele de iarnă să fie mai stabile și să aibă o aderență crescută pe drumuri înghețate sau cu zăpadă.

O altă deosebire constă în numărul și tipul canelurilor, care sunt mai largi la anvelopele de iarnă, în scopul înlăturării rapide a gheții și zăpezii parțial topite, și care au mult mai multe striații, pentru o tracțiune optimă. Cauciucurile all-season, care nu au marcajul M+S, sau cele de vară se schimbă cu cele pentru anotimpul rece, atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius.

Anvelopele de iarnă se recunosc cu ușurință. Ele trebuie să aibă imprimat, pe partea laterală, simbolul unui munte cu trei vârfuri, având în interior imaginea unui fulg de zăpadă și, alături, literele M+S, care sunt prescurtarea cuvintelor din limba engleză „mud” și „snow”, ceea ce atestă faptul că anvelopele au fost testate și sunt garantate pentru folosirea pe timpul iernii.

Pentru a te ajuta să faci o alegere corectă și informată, ți-am pregătit un top relevant pentru iarna 2022, cuprinzând cele mai bune anvelope de iarnă pentru mașina ta.

  1. Bridgestone BLIZZAK LM005
  2. Continental WinterContact MO M+S
  3. Goodyear Ultragrip 8 Performance M+S 3PMSF XL FP MO
  4. Dunlop Winter Sport
  5. Michelin ALPIN PA4 UHPFSL EL MO M+S
  6. Pirelli Winter Sottozero 3 XL MO M+S
  7. Dunlop Winter Sport 5 SUV MO XL MFS
  8. Pirelli Scorpion Winter MO FSL M+S
  9. Michelin Alpin A4 ZP MOE UHP M+S
  10. Continental Winter Contact TS850P SUV SSR MOE FRM+S 
  11. Sfaturi utile


1. Bridgestone BLIZZAK LM005

Anvelopele de iarnă Bridgestone Blizzak sunt considerate printre cele mai bune, obținând calificative excelente la toate testele efectuate. Au fost incluse în clasa A de încadrare, în ceea ce privește aderența la carosabilul umed, beneficiind de o tehnologie inovativă, cu particule de priză și acoperire cu silice. Banda lor de rulare este dotată cu multiple lamele 2D și 3D, care măresc suprafața de contact cu drumul. Unele modele conțin și tehnologia Driveguard, prin care anvelopa poate asigura o anumită distanță de rulaj după pană, prin sistemul TPMS.

2. Continental WinterContact MO M+S

Este una dintre cele mai bune anvelope de iarnă, având un indicele de viteză H, ceea ce înseamnă că este testată pentru rulajul în condiții de siguranță cu o viteză de 210 km/oră. Îndeplinește standardele Mercedes-Benz și este certificată Mercedes Original. Posedă indicatorul B la zgomotul de rulare, care este de 72 dB. Performează pe drumurile acoperite de zăpadă, datorită multitudinii de striații și canelurilor largi, care asigură o aderență sporită și o expulzare eficientă a resturilor de zăpadă parțial topită.


Dacă dorești să-ți echipezi mașina pentru iarnă cu anvelope Continental, nu uita că site-ul Autoklass îți pune la dispoziție o gamă largă de produse din această categorie. Accesează secțiunea Piese auto si accesorii și alege-le pe cele care se potrivesc mașinii tale.


0 reprezintă categoria anvelopelor de înaltă calitate și este clasificată ca având performanțe mult mai bune decât cauciucurile de clasă standard. Indicatorul XL semnifică faptul că anvelopa este ranforsată, având cauciuc suplimentar în părțile laterale, ceea ce înseamnă că poate suporta greutăți mai mari, iar marcajul FP indică existența unei zone de tampon și protecție pentru jantă, printr-un profil adițional de cauciuc.

Ștampila de calitate MO, „Mercedes Original”, certifică faptul că anvelopa a fost testată și că îndeplinește cei peste 40 de parametri calitativi, stabiliți de către Mercedes-Benz.

4. Dunlop Winter Sport 5 MO XL MFS

Este o anvelopă de înaltă performanță, care se încadrează în clasa C, în ceea ce privește consumul de combustibil, ceea ce face ca, la fiecare 100 de kilometri parcurși, să se înregistreze o economie de carburant de 0,35 litri. Un calcul simplu arată că, la 50000 kilometri parcurși, se poate realiza, în funcție de stilul de conducere, o economie de 175 de litri. Indicele de zgomot este moderat și are o valoare de 71 dB. Oferă protecție performantă împotriva acvaplanării și asigură un grad înalt de aderență pe suprafețe acoperite de zăpadă sau polei.


Pentru ca mașina ta să întâmpine anotimpul rece în formă maximă, nu uita de revizia de iarnă. Intră pe site-ul Autoklass, accesează secțiunea Verificarea de iarna și apelează la serviciile specialiștilor noștri.

 

5. Michelin Pilot Alpin PA4 UHPFSL EL MO M+S

Este una dintre cele mai bune anvelope de iarnă și oferă rezultate performante chiar și în cazul în care suprafața sa de rulare se uzează. Cauciucul dispune de tehnologia de ultimă generație Michelin Evergrip, care permite profilului evolutiv al anvelopei să se regenereze pe măsură ce acesta este folosit. Canelurile apar și se lărgesc direct proporțional cu uzura pneului, asigurând o aderență sporită la stratul de zăpadă. De asemenea, are un indice de zgomot de clasă A, sub limita europeană, și o clasă de aderență B, ceea ce reprezintă o distanță de frânare cu 15 metri mai mică decât cea a pneurilor din clasele inferioare.

6. Pirelli Winter Sottozero 3 XL MO M+S

Pneurile Pirelli Winter Sottozero 3 au fost dezvoltate împreună cu cei mai mari fabricanți auto, cum ar fi Mercedes AMG, McLaren, Maserati și lamborghini. A fost testat în cele mai aspre condiții de iarnă, astfel încât să aibă cele mai bune performanțe. Este o anvelopă din categoria UHP (ultra high performance) și dispune de o densitate mare a striurilor, suprafață extinsă de contact cu drumul, profil aplatizat al benzii de rulare și umerii rotunjiți. Compoziția cauciucului din care este fabricată include polimeri funcționalizați, care sporesc aderența la carosabil. Pneul are caneluri ample, care oferă manevrabilitate pe carosabilul umed și tipar direcțional, în formă de săgeată dublă pentru o tracțiune mai bună pe zăpadă.


Pentru anotimpul rece ai nevoie de cele mai bune anvelope de iarnă. Accesează secțiunea Piese auto și accesorii de pe site-ul Autoklass, descoperă întreaga ofertă de pneuri și alege-le pe cele mai potrivite pentru mașina ta.

7. Dunlop Winter Sport 5 SUV MO XL MFS

Anvelopele Dunlop Winter Sport 5, varianta pentru SUV-uri, posedă un număr sporit de blocuri, ceea ce mărește aderența cauciucului pe spațiile de rulare cu zăpadă. Beneficiază de tehnologia MRT (Multi Radius Tread), care egalizează distribuția presiunii pe suprafața de contact cu carosabilul, ușurând astfel tranziția de la drum drept la curbă. Pneul posedă o tehnologie de căptușire hibrid (JLB - Jointless Belt), care reduce deformările circumferinței la viteze mari, oferind stabilitate și uzură uniformă. Inspirată din compoziția cauciucurilor pentru mașinile de curse, formula Silica-Plus a anvelopei asigură un înalt nivel de aderență pe carosabil umed și la temperaturi scăzute.

 

8. Pirelli Scorpion Winter MO FSL M+S

Pneurile Pirelli Scorpion Winter sunt concepute pentru SUV-urile și cross-over-urile din clasa premium. Datorită performanțelor deosebite, rezultate în urma experienței dobândite de Pirelli în Formula 1, pneurile Scorpion Winter au fost alese ca anvelope de iarnă de către unii dintre cei mai importanți producători auto, cum ar fi Mercedes-Benz, Audi, Porsche, Volvo, Volkswagen sau Land Rover. Cauciucurile beneficiază de tehnologia inovatoare Runflat, care permite automobilului să ruleze și după ce pneul a fost avariat, datorită pereților laterali ranforsați, care pot suporta greutatea autovehicului chiar dacă anvelopa este dezumflată.Pneurile sunt fabricate folosind procedeele de producție MIRS, monitorizate informatic.

 

9. Michelin Alpin A4 ZP MOE UHP M+S

Este o anvelopă de iarnă de înaltă performanță, destinată autovehiculelor premium. Pneul beneficiază de îndelungata experiență Michelin în ceea ce privește structura și compoziția cauciucului, având în compoziția sa și ulei de floarea-soarelui pentru aderență sporită. Posedă un randament kilometric cu 35% mai mare decât media anvelopelor existente pe piață, iar distanța de frânare este cu 5% mai scurtă pe suprafețe ude, acoperite de zăpadă sau gheață. Banda de rulare Full Active Tread îmbunătățește stabilitatea, capacitatea de frânare și tracțiunea și conține un număr mare de blocuri (71). Striurile au un profil 3D, sporind, astfel, numărul muchiilor și ameliorând ținuta de drum.

 

10. Continental Winter Contact TS850P SUV SSR MOE FRM+S

Pneurile Continental Winter Contact TS850P este omologată pentru utilizare pe timp de iarnă și are indicele de încărcare 97, ceea ce înseamnă că mașina poate suporta o greutate maximă admisă de 730 kg pe roată. Beneficiază de tehnologia SSR, care, în cazul unei pene, permite autovehiculului să ruleze încă 80 km cu o viteză maximă de 80 km/h. Nu mai este, astfel, nevoie de roată de rezervă, ceea ce va scădea greutatea mașinii, va micșora consumul de combustibil și va elibera un spațiu suplimentar în portbagaj de până la 80 de litri. Pneurile folosesc și tehnologia ContiSeal, dezvoltată de Continental, care etanșeizează cauciucul în cazul penetrării unui obiect ascuțit. Anvelopa este certificată MOE (Mercedes original Extended).

Sfaturi utile

  • Chiar dacă unii conducători auto folosesc, din diferite motive, doar două cauciucuri de iarnă, este recomandată instalarea seturilor de patru, pentru o mai mare siguranță și o aderență eficientă.
  • Anvelopele de iarnă se instalează înainte ca vremea rea să vină pe neașteptate. Atunci când temperaturile scad constant sub 7 grade Celsius, este momentul schimbării cauciucurilor.
  • Anvelopele incorect umflate pot periclita siguranța călătoriei. Dacă roțile nu sunt dotate cu senzori, ca la Mercedes-Benz, poți verifica singur presiunea aerului, cel puțin odată pe lună sau înaintea unui drum mai lung și să o păstrezi la valoarea optimă recomandată.
  • În cazul în care pneul se uzează mai mult pe o parte, este posibil să fie o problemă de echilibrare a roților. Este bine să apelezi la un mecanic, pentru înlocuirea cauciucului uzat și echilibrarea autovehiculului.
  • Este recomandat să monitorizezi constant adâncimea benzii de rulare, astfel încât ea să fie în limite legale. Dacă adâncimea rămasă este de circa 4/32, ar trebui să iei în considerarea înlocuirea anvelopelor.

 

Pregătirea autovehiculul pentru sezonul rece este o necesitate, atât din punctul de vedere al legii, cât și al siguranței personale. Sperăm că sugestiile pe care ți le-am oferit te vor ajuta să-ți echipezi mașina cu cele mai bune anvelope de iarnă, pentru siguranța ta și a familiei tale.

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 


ANVELOPEIARNATOPMERCEDESAUTOKLASS
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro