Descoperă stocul de autovehicule la prețuri avantajoase!
Află mai multe
Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Mașinile electrice fac parte din „Pactul Verde European”, conform căruia se urmărește asigurarea unui transport ecologic și sustenabil. Așa cum știm cu toții, emisiile toxice, provenite de la mașinile cu motor termic, cauzează probleme serioase atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea celor din marile aglomerări urbane. În acest articol, vom încerca să acoperim toate informațiile esențiale despre mașinile electrice și hibrid, inclusiv de ce criterii să ții cont atunci când vrei să alegi modelul potrivit.
Sub denumirea de mașină electrică, înțelegem un vehicul propulsat exclusiv de unul sau de mai multe motoare electrice, a cărui sursă de energie este reprezentată de un acumulator. Alimentarea acestui tip de automobil se face la stațiile de încărcare speciale, sau cu ajutorul unei prize dedicate, instalate în propriul garaj. Principalul atu al mașinilor electrice este reprezentat de emisiile 0, comparativ cu mașinile propulsate de un motor cu ardere internă. De asemenea, mașinile electrice sunt mai silențioase în utilizare, au un număr de piese în mișcare mult mai mic decât vehiculele obișnuite, nu necesită schimburi de ulei și nici utilizarea antigelului.
În general, se consideră că primul vehicul electric a apărut în anul 1828, atunci când inginerul maghiar Ányos Jedlik inventează un motor electric primitiv, pe care îl atașează la un vehicul specific acelor timpuri. Pentru pasionați și nu numai, motorul electric, care funcționează și în prezent, poate fi văzut la „Muzeul de Arte Aplicate” din Budapesta. Alte surse în creditează pe Robert Anderson ca fiind promotorul acestei tehnologii, prin eforturile pe care le-a depus între anii 1832 și 1839. Cert este că, de-a lungul anilor 1800, numeroși temerari, precum Gustave Trouvé, Thomas Parker sau Andreas Flocken au experimentat cu acest tip de propulsie. Cele mai importante componente ale unei mașini electrice sunt:
Acesta folosește energia electrică pentru a pune în mișcare roțile autovehiculului (tracțiune). De regulă, motorul electric auto este amplasat în față sau în spate. Cum motorul electric acționează în mod direct asupra roților, transmisia la mașinile electrice este una automată, cu un singur raport (single-speed transmission). În termeni de specialitate, reductorul mecanic cu raport fix este specific motoarelor electrice, care funcționează cu eficiență la turații mari, având un cuplu motor instant.
Bateria are rolul de a stoca energia electrică necesară funcționării motorului. Aceasta este formată din mai multe celule, de tip litiu-ion, ce sunt grupate în module individuale. Cu cât capacitatea bateriei este mai mare (kWh), cu atât autonomia va fi mai bună. Bateria necesită o sursă electrică pentru reîncărcare, respectiv o priză domestică (AC), cu încărcare lentă, sau o stație de încărcare. Cele din urmă pot fi stații semi-rapide AC, care livrează curent alternativ, sau DC, stații rapide care livrează curent continuu.
Invertorul DC-AC are dublu rol: primul este acela de a transforma curentul continuu (DC) al bateriei în curent alternativ (AC), pe care îl va livra, apoi, către motorul electric, pentru a pune roțile în mișcare. Al doilea rol al invertorului este de a transforma, în perioadele de decelerare și frânare, curentul alternativ în curent continuu pentru încărcarea bateriei. Așadar, este o componentă esențială în performanța unui vehicul electric.
Pe de altă parte, convertorul DC-DC preia energia de la baterie și o transformă în energie la 12V, care alimentează sistemele electrice ale mașinii precum iluminarea sau funcționarea computerului de bord multimedia. Acest convertor înlocuiește alternatorul clasic prezent pe mașinile cu motoare termice.
Portul de încărcare transformă curentul alternativ (AC), preluat de la rețeaua electrică disponibilă (priză sau stație de încărcare), în curent continuu (DC). Curentul continuu este necesar încărcării bateriilor mașinilor electrice. La achiziționarea unei mașini electrice, fiecare producător furnizează cel puțin un cablu de încărcare de bază (uz casnic) adaptat regiunii.
Descopera AICI oferta noastra de masini electrice
Intrate pe piață mai devreme decât mașinile electrice, aceste vehicule îmbină caracterul ecologic și lejeritatea de a alimenta de la cea mai apropiată benzinărie:
Un vehicul HEV (Hybrid Electric Vehicle): este un tip de vehicul hibrid care combină un motor cu combustie internă, convențional, cu un motor cu propulsie electrică. Prezența motorului electric are rolul fie de a reduce consumul de carburant, fie de a crește performanțele unei motorizări clasice, fie de a propulsa vehiculul in regim strict electric pentru un anumit numar de kilometri.. Vehiculele hibrid pot fi clasificate după cum urmează:
Micro-hibrid: acest tip de hibrid reprezintă nivelul de acces către tehnologiile ce oferă un consum redus de combustibil și emisii de CO2 mai mici. Un automobil micro-hibrid folosește un sistem start-stop, care oprește automat motorul termic, în condiții de staționare la semafor sau în aglomerația rutieră. Un micro-hibrid are o baterie mai performantă, respectiv un alternator care rezistă la o exploatare mai intensă. Cu toate acestea, mașinile echipate cu un sistem start-stop nu parcurg nicio distanță în vreun mod de funcționare electric, fiindcă folosește doar un motor termic.
Mild-hibrid: Acest nivel intermediar adaugă la tehnologia micro-hibrid un sistem starter-generator care ia locul demarorului folosit, în mod normal, de o mașină cu motor cu ardere internă. Sistemul asistă motorul cu ardere internă la pornire și în momentul demarajului mașinii, ceea ce generează o economie considerabilă de combustibil. La fel ca un micro-hibrid, un mild-hibrid implică oprirea motorului în momentele de staționare, pentru ca resursele bateriei suplimentare de 48V să fie folosite la demaraj. Acumulatorul se încarcă automat la frânare, prin recuperarea energiei electrice.
Full Hybrid: motorul electric poate propulsa independent mașina sau în combinație cu cel termic. Cum bateria se încarcă prin intermediul motorului termic, aceste modele de mașini nu necesită încărcare la priză sau stații electrice. În principiu, funcționarea mașinii în modul 100% electric este pe distanțe scurte și până la o anumită limită de viteză, respectiv în traficul aglomerat sau la parcare.
Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV): acest tip de mașină este foarte apreciat pentru versatilitatea în privința regenerării rezervelor de energie.. Aceasta, pentru că, la fel ca un hibrid convențional folosește cele două motoare din dotare, termic și electric, dar are un acumulator ce nu se încarcă numai în momentele frânării. Bateria care alimentează motorul și care este de o capacitate mai mare decât cea a unui Full Hybrid, se poate încărca și individual la o priză sau stație de încărcare. Astfel, posesorul are un dublu avantaj. Pe de-o parte, obține un consum mai mic decât cel al unei mașini cu un motor termic obișnuit. Pe de altă parte, se bucură de o autonomie mai mare decât a unei electrice obișnuite și are capacitatea de a încărca mai rapid acumulatorul, la capacitate maximă.
De ce să te gândești la achiziția unui automobil cu propulsie electrică ? În principiu, pentru sustenabilitate și emisii 0 sau mici, dacă vorbim de un model hibrid, costuri reduse de întreținere și asigurarea unui mijloc de transport ce se va integra cu succes în societatea eco a viitorului. În privința performanței, mașinile electrice sunt silențioase, au un demaraj rapid și o accelerație puternică.
Mașinile electrice funcționează după principii simple, motorul electric fiind considerat un ansamblu tehnic deloc complicat, ce are nevoie de revizii minimale. Desigur, costuri există și la o astfel de mașină. Este vorba de uzură pivoți, amortizoare și alte consumabile. Așadar, după ce ai asimilat modul general de funcționare al unei mașini electrice, trebuie să ții cont și de următoarele trei criterii, atunci când alegi modelul potrivit de mașină electrică:
Este, poate, cel mai discutat subiect în legătură cu achiziția unei mașini electrice. Dacă pentru orașe, se poate dovedi o soluție alternativă de mobilitate urbană, cu suficiente beneficii ecologice și financiare, în funcție de specificațiile fiecărui model, o mașină 100% electrică se poate preta și pentru distanțe lungi? Răspunsul este da, mai ales dacă vorbim de o capacitate medie a bateriei.
Este nevoie de acomodare cu modul ei de funcționare și de menținerea unui raport optim de consum, precum și de a lua în calcul numărul de kilometri rămași de parcurs până la următoarea încărcare. În 2021, autonomia modelelor de mașini electrice s-a situat între 130 și 500 km. Referitor la rețeaua de stații de încarcare electrică electrice, aceasta este în continuă dezvoltare pe plan național. De exemplu, Autoklass are stații de încărcare rapida si AC/DC în fiecare locație din țară.
Ține cont că, atunci când te gândești la autonomia mașinilor electrice, trebuie să ai în vedere, de fapt, capacitatea și durata de viată a bateriei pe care fiecare producător auto le asigură. Cu cât capacitatea ei este mai mare, cu atât autonomia este mai bună. Capacitatea unei baterii este exprimată în kilowați/oră (kWh) și o găsești în specificațiile tehnice ale mașinii. În general, capacitatea medie este undeva la 50 kWh, dar poate ajunge și depăși, probabil, în viitor, 100 kWh. Un alt aspect de care să ții cont este modul de răcire a bateriei, care poate fi activ (lichid sau aer) sau pasiv.
Așadar, cea mai importantă și, în același timp, costisitoare componentă a unei mașini electrice este bateria. Pentru a acoperi posibilele intervenții, asigură-te de o perioadă extinsă a garanției oferite de producătorul auto, de o exploatare corectă a mașinii, precum și de servicii post-vânzare de calitate.
Timpul de încărcare pentru un autovehicul electric depinde de mai mulți factori, precum tipul de conexiune sau performanța încărcătorului de la bord. Mașina electrică se poate încărca în 3 moduri: la priza de acasă (AC), statia Wallbox sau stația publică (AC și DC). Ca idee, o baterie se poate încărca la o priză domestică (deci curent alternativ) în 12-15 ore (timp mediu), iar la o stație DC (curent continuu), bateria se poate încărca și în 30-60 de minute.
În principiu, la o priză domestică, puterea de încărcare este de 2-7 kWh, la o stație de perete sau publică, între 7-22 kWh, iar la o stație rapidă DC, puterea de încărcare poate ajunge și la 50 kWh. Aceste valori trebuie luate în calcul în raport cu capacitatea bateriei. Puterea maximă a încărcătorului de la bord este, de asemenea, importantă. De exemplu, puterea maximă livrată de o stație publică rapidă DC poate să nu fie suportată de mașină, deoarece încărcătorul limitează capacitatea de încărcare în funcție de parametrii bateriei, pentru a o proteja.
Programează AICI un test drive
Printre mașinile electrice comercializate la Autoklass se află SUV-ul 100% electric EQA de la Mercedes-EQ, revelația Honda e Advance 17 sau modele de mașini urbane smart, fortwo sau forfour. De asemenea, sunt disponibile pe stoc modele de mașini hibride, rulate sau noi, precum elegantele sedanuri Mercedes-Benz A 250 e și Mercedes-EQ EQS, polivalentul SUV Mercedes-EQ EQC sau dinamicul monovolum de clasă B Honda Jazz e:HEV. Nu putem uita nici de smart EQ fortwo, modelul ideal pentru oraș.
Autoklass susține mobilitatea electrică și sustenabilitatea, așadar, ne place să punem preț pe performanță și un stil de viață sănătos. AUTOKLASS s-a impus ca fiind unul dintre jucătorii importanți în domeniu,oferind o alternativă viabilă și sigură în piața auto locală. Echipa de vânzări, acreditată și certificată pentru a reprezenta marca germană în Romania, este pregatită să răspundă celor mai exigente așteptări. Autoklass oferă soluții personalizate pentru fiecare PARTENER, de la vânzările individuale până la cele de flote, oferind consultanță permanentă Clienților săi.
Dincolo de achiziția unei mașini noi, oferite direct de la producătorul auto partener, fiecare mașină rulată este verificată temeinic de tehnicieni de service cu certificări internaționale. Mai mult, serviciile post-vânzare sunt la fel de importante pentru noi, calitatea serviciilor oferite fiind confirmată de faptul că România a fost reprezentată în ultimii ani la Campionatul Mondial al Profesioniștilor Camioanelor Mercedes-Benz ”Techmasters” de membri ai echipei Autoklass, aceștia câștigând medalii de aur și bronz.
Acum, că ai aflat mai multe despre mașinile electrice, te așteptăm în showroom-urile noastre. E timpul să descoperi experiența Autoklass la cele mai înalte standarde.
Surse foto: Shutterstock și site producători auto