Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Totul despre inspecția tehnică periodică (ITP): acte necesare, preț, valabilitate

 12 Februarie 2024

Fiecare proprietar de autovehicul are obligația legală de a efectua inspecția tehnică periodică (ITP), respectiv conducerea autovehiculului în baza valabilității acesteia. Astfel, fără un ITP valabil, nu se poate circula pe drumurile publice din România.

Ultimele modificări legislative, introduse prin Legea nr. 260/2017, intrată în vigoare la data de 20 mai 2018, stabilesc că obligația efectuării inspecției tehnice periodice revine exclusiv persoanei care deține certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

  • Ce înseamnă ITP și de ce este necesar
  • Care sunt procedurile de verificare ITP
  • Inspecția tehnică periodică: acte necesare, preț, valabilitate


Ce înseamnă ITP și de ce este necesar

Inspecția tehnică periodică, cunoscută simplu ca „ITP”, cuprinde mai multe proceduri de verificare a autovehiculului, de la starea sistemului de frânare și direcție până la starea sistemului de iluminare. Efectuarea și validarea ITP-ului se realizează în timp real în baza de date a Registrului Auto Român (RAR).

Inspecția tehnică periodică este o condiție obligatorie impusă de legislația rutieră în vigoare prin care statul român se asigură că toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice naționale sunt în stare bună din punct de vedere tehnic. Cu un automobil care a trecut cu succes verificările obligatorii ITP, vei avea dreptul legal de a-l conduce în siguranță.

ITP-ul se efectuează în centre sau stații autorizate de Registrul Auto Român. Acestea sunt dotate cu toate echipamentele necesare efectuării testelor, precum analizor noxe, stand de frână cu role sau aparat de reglat faruri, alături de personal specializat în acest tip de operațiuni. La o inspecție tehnică periodică poate participa, aleatoriu, și un inspector RAR care poate controla și valida rezultatele obținute de personalul stației.

Certificatul ITP

În urma finalizării verificărilor, se obține un certificat ITP, completat și semnat de stația autorizată RAR, care trebuie păstrat la bordul autovehiculului pentru eventuale controale în trafic. El cuprinde informații precum clasa autovehiculului, numărul de înmatriculare al autovehiculului, kilometrii totali parcurși, rezultatul evaluării tehnice sau locul și data inspecției. Toate rubricile sunt standardizate la nivel european, fiind traduse și în limba engleză.

Certificatul ITP este un document justificativ care vine în completarea vizei ITP ce se adaugă pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului în zona dedicată din „Anexă”. Totodată, se mai lipește pe numărul de înmatriculare din față un sticker rotund prin care se atestă vizual în trafic faptul că automobilul are ITP-ul efectuat.

Care sunt procedurile de verificare ITP

Înainte de data expirării ITP-ului, este necesar să te interesezi de unități autorizate RAR la care te poți programa, dacă aceasta este o condiție obligatorie, sau te poți duce fără programare pentru efectuarea inspecției tehnice periodice. Sunt multe astfel de unități autorizate ITP pe teritoriul României în care nu ai restricții în ceea ce privește localitatea de domiciliu sau județul/orașul în care este înmatriculat autovehiculul. Lista oficială este disponibilă pe site-ul RAR.

Procedurile de verificare ITP sunt următoarele:

  1. Verificarea seriei motorului și a șasiului.
  2. Verificarea întregului sistem de lumini: poziție, fază scurtă, fază lungă, stop-frână, semnale stânga-dreapta, avarii, proiectoare și lumini de ceață, lumini marșarier.
  3. Verificarea prezenței martorilor de bord care rămân aprinși după pornirea motorului.
  4. Verificarea jantelor și anvelopelor: dimensiuni conform datelor din certificatul de înmatriculare, precum și nivelul de uzură a acestora.
  5. Prezența și valabilitatea trusei medicale și a stingătorului de incendiu.
  6. Verificarea caroseriei, a stării geamurilor, a farurilor și a stopurilor. Nu se admit modificările aduse autovehiculului fără omologare RAR. De exemplu, folii auto ilegale fără respectarea normelor stabilite de RAR, utilizarea becurilor de tip xenon aftermarket în locul celor originale cu care autovehiculul a fost echipat din fabrică sau alte intervenții de tip „tuning”.
  7. Verificarea computerizată a sistemului de frânare pe fiecare punte în parte.
  8. Verificare pe rampă a sistemului de direcție, suspensie și rulare, precum și starea generală a șasiului cu accent pe coroziunea elementelor de rezistență.
  9. Testul de noxe emise, conform limitelor normei Euro de poluare în care se încadrează autovehiculului.
  10. Fotografierea autovehiculului pentru baza de date RAR.

Efectuează o programare service online pentru inspecția tehnică periodică a autovehiculului tău! Stațiile ITP Autoklass sunt disponibile în trei locații: București Sud, Chitila și Constanța.

Ce deficiențe se pot depista la o inspecție tehnică periodică

Conform celor mai recente reglementări, care completează Ordonanța Guvernului nr. 81/2000, privind evaluarea autovehiculelor la o inspecție tehnică periodică, există trei categorii de deficiențe:

  1. Deficiențe minore – care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impactului asupra mediului, precum și alte neconformități minore. Exemple de deficiențe minore: zgârieturi și urme de rugină minore care nu afectează integritatea caroseriei sau a șasiului, faruri predispuse la acțiunea de mătuire/îngălbenire, însă cu becuri/leduri care au fascicul luminos corespunzător.
  2. Deficiențe majore – susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante. Exemple de deficiențe majore: sistem de frânare dezechilibrat sau cu o eficiență neconformă, probleme cu starea și funcționarea sistemului de iluminare: faruri sau stopuri sparte, becuri sau leduri defecte.
  3. Deficiențe periculoase – care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului. Exemple de deficiențe periculoase: depășirea limitelor de noxe prevăzute de norma Euro de poluare în care este încadrat autovehiculul, defecțiuni la sistemul de frânare, cum ar fi uzura plăcuțelor sau a discurilor, defecțiuni la sistemul de direcție, așa cum este „jocul” de la articulațiile direcției.


Autovehiculele cu deficiențe minore vor trece inspecția tehnică periodică. Dacă în urma verificărilor ITP se respinge autovehiculul, există un termen legal de 30 de zile pentru a repara deficiențele majore sau periculoase stabilite de personalul autorizat al stației și, ulterior, se revine la ITP.

Se recomandă efectuarea inspecției tehnice periodice cu câteva zile înainte de termenul de expirare al acesteia, deoarece după această dată nu vei mai avea drept de circulație pe drumurile publice cu autovehiculul respectiv. Prin urmare, va trebui să apelezi fie la serviciile unei platforme auto, fie să lași autoturismul în stația ITP dacă aceasta include și un service auto pentru rezolvarea deficiențelor.

Pentru a evita astfel de neplăceri, înainte de a efectua inspecția tehnică periodică, îți recomandăm să ai în vedere o revizie tehnică generală la service.

Inspecția tehnică periodică: acte necesare, preț, valabilitate

Acte necesare ITP

  1. Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto). În unele cazuri, autorizația provizorie de circulație.
  2. Cartea de identitate a vehiculului (CIV). Dacă vehiculul aparține unei firme de leasing auto, este necesară o copie după cartea de identitate a vehiculului ștampilată și cu mențiunea „conform cu originalul”.
  3. Actul de identitate al conducătorului autovehiculului.

Actele necesare ITP se prezintă în original. De asemenea, polița auto de asigurare RCA trebuie să fie valabilă la data efectuării inspecției tehnice periodice.

Preț ITP

  • Costurile cu efectuarea unui ITP diferă în funcție de centrul autorizat RAR ales, dar și de categoria de vehicule.


Amenda pentru un ITP expirat se situează între 1.485 și 3.300 lei, conform clasei a IV-a de sancțiuni stabilite de legislația rutieră a României. Totodată, un ITP expirat mai înseamnă și suspendarea automată a înmatriculării autovehiculului. Este o contravenție încadrată tot în aceeași clasă de sancțiuni.

Așadar, cum se pot înfăptui două contravenții simultane, amenda finală se poate dubla. Poliția rutieră va reține certificatul de înmatriculare, respectiv va confisca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculului. Redobândirea dreptului de circulație, respectiv recuperarea certificatului de înmatriculare, se face direct la Registrul Auto Român.

Valabilitate ITP

Valabilitatea inspecției tehnice periodice se stabilește în funcție de vechimea autovehiculului, dar și de gabaritul acestuia sau destinația pentru care a fost produs. Prin urmare:

  • Perioada inițială de valabilitate ITP mașină nouă este de 3 ani de zile. Se stabilește începând cu data primei înmatriculări.
  • Autovehiculele care au o vechime între 3 și 10 ani trebuie să efectueze ITP-ul o dată la doi ani.
  • Autovehiculele care au vechime mai mare de 12 ani trebuie să efectueze ITP-ul anual.
  • Autovehiculele utilizate în regim de transport persoane au o valabilitate ITP de 6 luni.
  • Autovehiculele destinate transportului de mărfuri au o valabilitate ITP de 1 an de zile.

Descoperă toate modelele de autovehicule Mercedes-Benz disponibile în rețeaua Autoklass!

Verificare valabilitate ITP online

În prezent, ai posibilitatea de a verifica ITP online pe site-ul Registrului Auto Român. Aici vei găsi validarea inspecției tehnice periodice efectuate în baza de date a autorității competente în domeniul autovehiculelor. Este necesară introducerea seriei cărții de identitate a vehiculului (CIV) sau seriei de șasiu (VIN). În cazul în care ITP-ul efectuat nu se regăsește înregistrat în baza de date RAR, se completează un formular de sesizare pentru clarificarea situației.

 

În concluzie, inspecția tehnică periodică, dincolo de obligativitatea impusă de legislația în vigoare, este importantă în siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Alege să efectuezi ITP-ul în centre și stații autorizate RAR unde timpul de așteptare și experiența finală să fie conform așteptărilor. Te așteptăm la Autoklass să te bucuri de cele mai înalte standarde!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 Echipa Editoriala Autoklass

12.02.2024

Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro