Descoperă stocul de autovehicule la prețuri avantajoase!
Află mai multe
Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Trotinetele electrice au început să fie din ce în ce mai folosite, în ultimii ani. Ele reprezintă un mijloc de transport sustenabil, rapid și distractiv pentru a merge la cumpărături, la locul de muncă sau chiar pentru a-ți petrece timpul liber. Trotineta electrică reprezintă o alternativă excelentă atunci când destinația este prea îndepărtată pentru a merge pe jos, dar prea scurtă pentru a lua mașina.
În continuare, poți citi mai multe despre cele mai căutate trotinete electrice de pe piață, precum și despre caracteristicile de care să ții cont în alegerea lor.
Trotinetele electrice variază între modelele ieftine pentru copii și modelele premium, de peste 8.000 de lei, care pot urca pante abrupte sau oferă un confort sporit. Indiferent de modul în care vei folosi trotineta electrică, modelele de mai jos sigur satisfac cel puțin o parte dintre cerințele tale.
Trotineta electrică Action PowerRage dispune de un motor de 250 W, care poate transporta în condiții de siguranță o persoană de până la 120 kg. Beneficiază de o baterie Lithium de 7,5 Ah, care oferă o autonomie de maximum 30 km.
Poate urca pante cu o înclinare de până la 15 grade. Include un ecran cu afișaj digital ce oferă informații precum viteza, nivelul bateriei, eventuale defecțiuni, numărul de kilometri parcurși.
Trotineta electrică Airwheel Z3 are o structură de aluminiu și magneziu, care asigură stabilitate pe drumuri denivelate.
Poate fi folosită în condiții de siguranță pe pante de până la 15 grade. Are mânerul reglabil, până la 60 cm, și e potrivit pentru pasageri cu înălțimea cuprinsă între 1,5 și 2 m. Suportă greutatea de până la 100 kg.
Bateria poate ține până la 15 km în condiții ideale: bateria încărcată la maximum, drum drept, o greutate mai mică de 70 kg și viteză medie. Include un sistem inteligent de semnalizare pentru evitarea pericolului.
Trotineta electrică Airwheel Z5 Black are o structură din magneziu ultraușor. Dispune de suport USB, astfel că îți poți încărca telefonul direct de la trotinetă. Producătorul oferă o garanție de șase luni pentru baterie.
Este dotată cu far și stop, oferindu-ți posibilitatea de a călători în siguranță chiar și pe timp de noapte.
Trotineta electrică E-twow Booster S dispune de înălțime ajustabilă, mânere pliabile și depliere automată. De asemenea, include frânare regenerativă pe roata din față și frânare de urgență pentru roata din spate. Mai mult, are suspensie atât pe față cât și pe spate.
Are o autonomie de până la 40 km, cu o viteză medie de 20 km/h și suportă o greutate corporală de până la 70 kg. Include stop frână spate și poziție și dispune de claxon.
Trotineta electrică Freewheel Rider T1 dispune de un motor de 300 W și poate suporta o greutate de până la 120 kg.
Poate fi conectată la smartphone, iar aplicația te ajută să îți personalizezi trotineta așa cum îți dorești. Display-ul oferă acces în timp real la informații precum distanță, viteză și starea bateriei.
Butoanele te ajută să modifici modul de funcționare, să pui în funcțiune ledurile și să pornești sau oprești trotineta.
Trotineta electrică Joyor X5S este fabricată din aliaj de aluminiu și are o placă de susținere cu o lățime de 19 cm, oferind stabilitatea necesară pentru o cursă sigură și confortabilă. Fiind pliabilă, poate fi depozitată cu ușurință în orice loc din casă. Cu un design modern și practic, reprezintă o alternativă sustenabilă pentru transportul zilnic.
Include un sistem avansat de control al vitezei, acționat de degetul arătător al mâinii drepte. De asemenea, dispune de un sistem de frânare pe disc pentru roata din spate.
Cu această trotinetă, poți parcurge până la 75 km, însă distanța depinde de nivelul de încărcare al bateriei, viteză, înclinarea pantei, precum și de calitatea suprafeței parcurse.
Pentru a merge cât mai mult cu Joyor X5S, este indicat să crești viteza progresiv, fără accelerări bruște. Dacă folosești deseori treapta a treia, deci viteza maximă, vor fi afectate autonomia și durata de viață a bateriei.
Mai mult, este indicată folosirea trotinetei în treapta a doua de putere.
Trotineta electrică QuickVolt 8 dispune de suspensie cu arc pe față și de suspensii hidraulice pe spate, oferind o experiență sigură și confortabilă. Astfel, drumurile denivelate, de până la 15 grade, devin mult mai line.
De asemenea, poate fi pliată și transportată ușor în mijloacele de transport în comun sau depozitată acasă ori la birou.
O poți folosi inclusiv în zonele cu vizibilitate redusă, deoarece dispune de trei leduri în față și două în spate.
Trotineta electrică Razor EPrime oferă o autonomie de 40 de minute, aproximativ 10 km. Suportă o greutate de până la 80 kg.
Dispune de motor kick-to-start și accelerație electronică. Manșonul este din material cauciucat și permite o manevrare confortabilă.
Bateria a primit certificarea UL2771, ceea ce înseamnă că defectele aparatului nu vor afecta bateria.
Trotineta electrică de la Wide Wheel dispune de finisaje de calitate și design futurist. Motorul de 1.000 W poate urca pante de până la 30 de grade.
Amortizarea denivelărilor se face prin arcuri de torsiune, aceasta fiind numită și amortizare în C, care, spre deosebire de sistemele prin compresie, prezente la majoritatea produselor de acest fel, asigură o călătorie lină.
Dispune de anvelope realizate din poliuretan de înaltă densitate, superioare calitativ celor din cauciuc.
Acest model de trotineta electrica, pe scurt, Xiaomi M365, este o trotinetă pliabilă cu un motor de 250 W și baterie Lithium de 18.650 mAh, care poate ajunge până la 25 km/h, având o autonomie de aproximativ 30 km.
Dispune de un sistem dublu de frânare de tip E-ABS anti-lock pentru roata din față și de un sistem format dintr-un disc mecanic pentru roată din spate. În completarea acestuia se adaugă un disc suplimentar, care ajută la frânare în cazuri de urgență. Astel, vei putea opri trotineta electrică in maximum 4 metri, dacă situația impune. Această variantă îți permite să oprești rapid trotineta electrică, în maximum patru metri, menținând siguranța. Mai jos sunt principalele caracteristici:
Multă lume alege trotineta electrică doar pe baza designului. Deși acest lucru este de înțeles, contează foarte mult și alte aspecte, cum ar fi puterea motorului, greutatea, tipul de acumulator și altele. Despre toate acestea, vom discuta mai jos.
Trotinetele electrice se încarcă la o priză obișnuită. Dacă folosești regulat o trotinetă electrică, este normal ca și factura la energie electrică să crească.
Presupunând că trotineta electrică se încarcă în cinci ore, calculul este de 5 x 0,09 (90 de wați pentru încărcătorul de aproximativ 4 amperi al trotinetei) x 1,5 lei. Obținem aproximativ 0,67 lei, ceea ce nu e foarte mult.
Cum, însă, încărcătoarele inteligente ajung rareori la puterea maximă, am putea presupune că ajungem la aproximativ 75-80% din 0,67 lei.
Pentru a prelungi durata de viață a bateriei, este indicat să încarci trotineta după fiecare folosire. Dacă o folosești zilnic, acest lucru se va traduce printr-o reîncărcare zilnică a bateriei.
Similar tuturor acumulatorilor, și capacitatea bateriei se diminuează, odată cu trecerea timpului. Majoritatea bateriilor vor suporta, însă, 300-500 unele chiar și 1.000 de cicluri de încărcare, până încep să ofere tot mai puțină energie.
Dacă rămâi pe drum fără baterie, nu îți fă griji. Vei putea folosi piciorul până la următoarea priză. O altă variantă este să iei cu tine încărcătorul, pentru a putea încărca bateria la destinație.
Greutatea este foarte importantă, atunci când alegi o trotinetă. Chiar dacă este pliabilă, tot va trebui transportată, mai ales dacă o folosești regulat.
Majoritatea trotinetelor electrice cu o autonomie mai mare de 20 km vor cântări peste 10 kg. O trotinetă de peste 15 kg va fi dificil de transportat. Un mâner sau roțile suplimentare pentru transport te pot ajuta în acest sens.
Dacă o folosești pentru agrement, greutatea nu va fi, cel mai probabil, un impediment. Însă, dacă folosești trotineta electrică pentru a merge la birou, lucrurile se complică. Ai de urcat scări? Clădirea dispune de lift? Ai voie să aduci trotineta în interior? Cum vei circula în zilele în care condițiile meteo sunt nefavorabile? Poți ridica trotineta în portbagaj? Pentru a-ți face o idee, un aspirator de dimensiuni medii cântărește 6-8 kg.
Viteza este un alt factor important în alegerea unui trotinete electrice. Din punct de vedere legal, poți circula fără probleme cu o trotinetă care atinge cel mult 24 km/h. Totuși, mersul în mașină sau pe bicicleta la 24 km/h poate fi diferit decât mersul pe trotineta electrică la aceeași viteză. Această diferență percepută apare pe fondul calității anvelopelor, al accelerației precum și a faptului că nu te afli în mașină; drept urmare, simți adierea vântului, praf, precipitații etc.
De asemenea, trotinetele electrice pentru copii au, așa cum este și normal, viteze maxime mult mai mici. Indiferent de viteza aleasă pentru a circula cu trotineta electrică, este recomandat să porți întotdeauna cască de protecție.
Greutatea persoanei care o conduce determină datele călătoriei cu o trotinetă electrică. În general, o trotinetă electrică suportă o greutate maximă cuprinsă între 80 și 120 kg.
Dacă ai o greutate mai mare decât aceste limite, este indicat să cauți o trotinetă potrivită greutății tale. Acest factor ține mai ales de siguranța ta pe trotinetă.
În cazul în care ești aproape de limita maximă a trotinetei electrice, aceasta va avea o autonomie mai mică și va fi mai lentă, decât în cazul unei persoane mai ușoare.
Să ai în vedere și faptul că dacă porți un rucsac, greutatea totală pe trotinetă va crește. Ca regulă generală, trotinetele electrice cu o putere de peste 500 W suportă mai ușor o greutate de peste 100 kg.
Majoritatea trotinetelor electrice au motorul cu butuc. Acestea sunt motoare electrice fără curent continuu, care sunt încorporate în butucul roților. Majoritatea trotinetelor electrice au un motor, iar cele mai performante au motoare duale.
Puterea motorului este exprimată în wați (W). În general, puterea unei trotinete electrice pornește de la 250 W și poate ajunge până la 1000 W sau chiar mai mult, cu un maxim de aproximativ 6000 W.
Pentru naveta zilnică, este indicat să alegi o trotinetă electrică de minimum 250 W. Această putere este potrivită pentru suprafețele drepte și dealurile mici.
Dacă trebuie să urci pante mai abrupte, vei avea nevoie de o trotinetă de cel puțin 500 W.
Sistemul de suspensie, similar celui de la o masina, are rolul de a prelua denivelările drumurilor și îmbunătățește confortul călătoriei.
În lipsa suspensiilor și dacă trotineta electrică dispune de anvelope fără aer vei resimți fiecare denivelare a drumului.
Suspensiile pentru trotinetă electrică sunt de trei tipuri: cu arc, cu piston hidraulic/pneumatic și suspensia din cauciuc. Modelele de top de trotinete electrice au piston și/sau arc.
În funcție de model, suspensia este atașată pe roata din față, din spate sau pe ambele roți.
Pentru o mai bună amortizare a denivelărilor, este indicat să alegi o trotinetă cu anvelope pneumatice mari. Acestea îmbunătățesc confortul, indiferent de tipul de suspensie cu care este dotată trotineta.
Sistemul de frânare este esențial pentru siguranța ta și a celor din jur în timpul călătoriei cu trotineta. Frânele trotinetelor electrice sunt cele care determină distanța de oprire, efortul fizic de activare, durabilitatea și performanța în condiții de umezeală sau mediu uscat.
Frâna mecanică are la bază un mecanism fizic pentru încetinirea trotinetei, prezentându-se în următoarele variante: frâna de picior, pe tambur sau pe disc.
Frâna de picior constă în folosirea piciorului pentru a încetini trotineta. Frâna cu tambur se află în butucul roții și are o performanță mai bună în condiții de umezeală.
Prin comparație, frâna cu disc are o putere mare de oprire și este mai ușoară decât frâna cu tambur. Frâna cu disc este folosită mai ales în cazul trotinetelor electrice premium.
De cealaltă parte, frâna electronică folosește motorul pentru a frâna și este de două tipuri: frână strict electrică și frână regenerativă.
Sistemele electronice de frânare sunt mai slabe decât cele mecanice și pot fi ineficiente, dacă mergi cu o viteză mai mare de 10-15 km/h. Avantajul lor este că necesită o întreținere minimă.
Trotinetele de calitate au un sistem combinat de frânare cu elemente mecanice și electronice, pentru un plus de siguranță.
Dacă ești în căutarea unei trotinete electrice, ai la dispoziție două tipuri de anvelope: anvelope solide (fără aer) și pneuri pneumatice (umplute cu aer).
Anvelopele fără aer pot fi de tip fagure, umplute cu polimeri și solide. Majoritatea anvelopelor solide sunt inferioare pneurilor pneumatice. În cazul anvelopelor solide, denivelările se simt mai accentuat.
Prin comparație, anvelopele pneumatice oferă o calitate mai bună a călătoriei, indiferent dacă trotineta electrică are sau nu suspensie. De asemenea, cauciucul se adaptează mai ușor condițiilor nefavorabile de drum, absorbind rapid șocurile.
Dezavantajul major al acestora este că necesită mai multă întreținere decât modelele fără aer. Mai mult, acestea sunt mai predispuse la înțepături, iar la scăderea presiunii, trebuie umplute cu aer.
Calitatea materialelor folosite, precum și caracteristicile trotinetei electrice sunt direct proporționale cu prețul. Nu vei găsi niciodată o trotinetă electrică de 1.000 de lei și care să se descurce impecabil pe teren accidentat.
În general, trotinetele sub 1.500 de lei sunt indicate mai ales pentru folosirea recreativă și ocazională. Motorul este mai mic, bateria la fel, iar distanța parcursă este redusă la 5-10 km.
O trotinetă bună are un preț cuprins între 2.000 și 3.000 de lei. Un buget mai mare (>5.000 de lei) este rezervat mai ales pentru persoanele care au de parcurs distanțe foarte mari și nu doresc să încarce trotineta electrică în fiecare zi. Anvelopele sunt mai mari, viteza crește, iar călătoria este mult mai confortabilă.
Dacă îți dorești o trotinetă electrică, ai foarte multe modele la dispoziție. În cazul în care vrei să mergi la birou cu trotineta electrică, probabil că vei avea nevoie de un model mai ușor de 14 kg, cu o autonomie de minimum 20 km, cu un motor de 250-500 W și cu un sistem bun de frânare.
Sursa foto: Site-uri producători, Shutterstock