Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Sistemul bonus malus: ce este, cum se calculează, cum îl poți verifica

 12 Februarie 2024

Sistemul bonus-malus a fost implementat pentru a responsabiliza conducătorii auto și pentru a încuraja conducerea preventivă, evitarea incidentelor în trafic și daunele produse din propria culpă altor autovehicule.

Acest sistem influențează în mod direct prețul poliței RCA, având scopul de a recompensa șoferii responsabili și de a-i penaliza pe cei care produc daune. Află ce înseamnă bonus malus, cum se calculează acesta și cum îți poate influența costurile pe care le implică un autoturism.

  • Ce este sistemul bonus-malus
  • Câte clase de bonus malus există
  • Cum funcționează sistemul bonus-malus
  • Cum se transferă bonus malus
  • Verificare clasă bonus malus RCA
  • Întrebări frecvente bonus malus


Ce este sistemul bonus-malus

Bonus malus este reglementat la nivel legislativ prin intermediul Legii 132/2017 și a normelor ASF, reprezentând un sistem de bonificare sau penalizare al șoferilor, în funcție de numărul de daune pe care le cauzează în trafic.

În funcție de clasa bonus malus în care conducătorul auto este încadrat, acesta va beneficia de o reducere a prețului asigurării RCA sau de o penalizare care atrage după sine creșterea prețului asigurării.

Sistemul bonus-malus are rolul de a recompensa șoferii care conduc responsabil și de a încuraja o atitudine preventivă la volan. Acest sistem se aplică tuturor șoferilor care încheie polițele de asigurare obligatorii, indiferent de compania de asigurări care emite polița.

Asigurările sunt centralizate la nivel național cu ajutorul BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România), care oferă o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă încheiate pe teritoriul României.

Câte clase de bonus malus există

În total, există 8 clase de bonus și 8 clase de malus, care se adaugă la clasa de referință B0. Clasa de bază B0 se aplică șoferilor care încheie pentru prima dată o asigurare RCA, neavând niciun istoric de daunalitate.

Clasele de bonus și reducerile acordate

Clasele de bonus sunt menite să recompenseze șoferii care nu au produs daune, prin acordarea unei reduceri la prețul asigurării RCA. Pentru fiecare an în care nu a păgubit niciun alt participant la trafic, șoferul poate avansa cu o clasă bonus. Reducerea maximă, la atingerea ultimei clase bonus, este de 50% din prețul asigurării obligatorii.

Cele 8 clase de bonus și procentele în care acestea diminuează prețul asigurării sunt:

  • B1 – 5% din prețul RCA;
  • B2 – 10% din prețul RCA;
  • B3 – 15% din prețul RCA;
  • B4 – 20% din prețul RCA;
  • B5 – 25% din prețul RCA;
  • B6 – 30% din prețul RCA;
  • B7 – 40% din prețul RCA;
  • B8 – 50% din prețul RCA.


Achiziționează-ți mașina până la finalul anului și profită de Winter sales la Autoklass, cu reduceri masive la o gamă variată de mărci și modele.

Clasele de malus și penalizările aplicate

Clasele malus, pe de altă parte, aduc o penalizare tuturor șoferilor care au cauzat daune pe parcursul anului anterior. Pentru fiecare incident în trafic, provocat din propria culpă, șoferul va fi sancționat cu 2 clase malus.

Cele 8 clase malus și procentele cu care prețul asigurării RCA se mărește sunt:

  • M1 – 10% majorare la prețul RCA
  • M2 – 20% majorare la prețul RCA;
  • M3 – 30% majorare la prețul RCA;
  • M4 – 40% majorare la prețul RCA;
  • M5 – 50% majorare la prețul RCA;
  • M6 – 60% majorare la prețul RCA;
  • M7 – 70% majorare la prețul RCA;
  • M8 – 80% majorare la prețul RCA.


Cum funcționează sistemul bonus-malus

Clasele bonus, acordate șoferilor care au dovedit o atitudine prudentă și responsabilă în trafic, au rolul de a reduce prețul asigurării RCA. Perioada de referință pentru încadrarea în clasa de asigurare este anul anterior emiterii poliței. Pentru fiecare an în care șoferul nu înregistrează daune, acesta este recompensat cu o clasă bonus superioară.

Prin urmare, pentru a ajunge la clasa B8 și pentru a beneficia de reducerea cu 50% a prețului asigurării, șoferul nu trebuie să producă niciun accident sau daună pentru 8 ani consecutivi.

Pe de altă parte, dacă participantul la trafic înregistrează un istoric de daune pe RCA, acesta va fi sancționat cu 2 clase pentru fiecare incident, caz în care prețul asigurării obligatorii va crește.

Dacă în situația claselor de asigurare RCA B1-B8 asiguratul poate să beneficieze de o reducere maximă de 50% din prețul poliței, pentru penalizările acordate în urma incidentelor, acesta poate ajunge să plătească chiar și cu 80% în plus față de prețul de bază al asigurării.

Exemplu de încadrare bonus malus

Pentru a afla cu cât crește asigurarea în caz de daună, este important de știut că pentru fiecare eveniment produs în trafic, polița RCA se majorează în funcție de clasa bonus malus în care șoferul se situează.

Dacă, spre exemplu, în anul anterior șoferul a plecat de la clasa B0 și nu a înregistrat niciun incident în trafic, la întocmirea noii polițe va avea clasa B1. Pentru o poliță RCA care a costat 800 de lei în primul an, acesta va plăti în anul următor 760 de lei.

În cazul în care șoferul a provocat o daună unui alt participant la trafic, folosind polița RCA pentru a-l despăgubi, acesta va trece de la clasa de bază B0 la clasa malus M2, plătind cu 20% în plus față de costul inițial, adică 960 de lei.

Cum se transferă bonus malus

Pentru asigurații persoane fizice care dețin mai multe autovehicule, clasele RCA ale sistemului bonus-malus se aplică în mod similar pentru fiecare vehicul. Conform normei ASF, la reînnoirea poliței de asigurare RCA de către persoane fizice care au în posesie mai multe autoturisme, acestea beneficiază de încadrarea în cea mai favorabilă clasă bonus malus.

Dacă intenționezi să-ți achiziționezi un nou autovehicul, consultă oferta Autoklass de Mercedes-Benz GLE Coupé, alegând un furnizor de încredere pentru autovehicule de marcă premium.

În cazul persoanelor juridice care dețin mai multe mașini, aplicarea sistemului bonus-malus se realizează distinct pentru fiecare autoturism în parte.

Totodată, dacă asiguratul persoană juridică vinde sau radiază un autovehicul, transferul clasei bonus malus pe noul vehicul dobândit se realizează în baza istoricului de daune deținut de către asigurat pentru mașina înstrăinată sau radiată.

Acest transfer al clasei de asigurare bonus-malus se realizează la cererea asiguratului, prin depunerea unei solicitări scrise și a documentelor care dovedesc înstrăinarea, respectiv achiziția noului autoturism.

Verificare clasă bonus malus RCA

Verificarea bonus malus este efectuată în momentul încheierii poliței de asigurare RCA. Societatea de asigurări care emite polița RCA stabilește clasa asigurării auto în sistemul bonus-malus în funcție de istoricul de daunalitate, aplicând reducerea corespunzătoare pentru avansarea într-o clasă superioară, respectiv penalizarea generată de retrogradarea în clasă, în cazul existenței unei daune.

În cazul în care încadrarea într-una dintre aceste categorii bonus malus pare a fi necorespunzătoare, iar șoferul primește o clasă inferioară fără să-și amintească de producerea unei eventuale daune, acesta poate solicita BAAR emiterea unui certificat de daunalitate.

Certificatul de daunalitate oferă informații referitoare la daunele înregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare, respectiv la absența acestor daune. Totuși, BAAR nu poate modifica baza de date cu asigurările RCA și, implicit, nici clasa bonus malus în care a fost încadrat șoferul.

Remedierea oricărei erori poate fi efectuată numai de către societatea de asigurări, care, în primă instanță, este responsabilă de corectitudinea datelor introduse în baza de date națională.

Dacă planifici de mult timp să-ți achiziționezi un autovehicul capabil să-ți ofere confort și siguranță, descoperă tehnologia inovatoare din spatele unui Mercedes-Benz clasa E.

Întrebări frecvente bonus malus

Pentru o înțelegere amănunțită a aplicării sistemului bonus-malus în cazul încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă, am pregătit o listă cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe acest subiect.

  • Cum se calculează asigurarea RCA în funcție de bonus malus?

Prețul asigurării RCA este influențat de clasa bonus malus în care te încadrezi. Pentru prima asigurare încheiată, clasa de referință este B0. Ulterior, poți beneficia de reducerile menționate mai sus, dacă nu ai provocat daune plătite prin intermediul asigurării, sau de majorări ale prețului RCA, în cazul în care ai înregistrat daune.

  • Cum se calculează bonus malus?

Pentru asigurarea RCA, bonus malus se aplică prin raportare la istoricul de daunalitate din anul precedent. Dacă nu ai înregistrat niciun incident pe parcursul anului, vei avansa cu o clasă, respectiv dacă te afli în clasa B2, la încheierea următoarei asigurări, vei trece în clasa B3 și vei beneficia de reducere la plata poliței. În schimb, dacă ai cauzat incidente în trafic, vei coborî 2 clase pentru fiecare eveniment, respectiv dacă ai clasa B2 și ai provocat o daună unei terțe părți, vei fi penalizat trecând în clasa B0.

  • Cu cât crește RCA în caz de daună?

Suma cu care asigurarea RCA se va majora în caz de daună depinde de clasa în care te situezi în momentul provocării daunei. Astfel, dacă te afli în clasa B0, la emiterea următoarei asigurări vei trece în clasa M2 și vei suporta o majorare RCA cu 20% în plus față de prețul politei.

  • Când crește clasa bonus malus?

Clasa bonus malus va crește dacă în anul anterior emiterii poliței nu ai înregistrat nicio daună. Dacă, spre exemplu, la ultima asigurare ai fost penalizat cu retrogradarea în clasă din cauza unui incident, însă ulterior nu ai mai fost implicat în niciun eveniment rutier provocat din culpa ta, la încheierea noii polițe vei avansa cu o clasă.

  • Se poate transfera asigurarea auto?

Conform legislației în vigoare, clasa bonus malus se poate transfera pe un nou vehicul dobândit în baza istoricului de daunalitate deținut de către asigurat. Totuși, dacă ai decis să vinzi mașina și vrei să recuperezi diferența de bani aferentă perioadei rămase până la expirarea asigurării RCA, trebuie să notifici compania de asigurări și să-i prezinți documentele justificative pentru înstrăinarea autovehiculului.

  • Dacă achiziționez o mașină second-hand, mă va influența clasa bonus malus a vechiului proprietar?

Încadrarea în clasa bonus malus depinde de istoricul personal în trafic și nu are nicio legătură cu alți proprietari ai mașinii. Dacă aceasta este prima mașină pe care o achiziționezi, calculatorul bonus-malus te va încadra în clasa de bază B0.

  • Cui pot să mă adresez dacă am o nelămurire referitoare la încadrarea în clasa bonus malus?

Încadrarea în clasa bonus malus pentru asigurare se va face în momentul încheierii poliței RCA de către societatea de asigurări emitentă. De asemenea, tot aceasta este responsabilă și pentru introducerea corectă a datelor în baza de date națională sau pentru remedierea oricărei erori referitoare la încadrarea greșită în clasa bonus malus.

De asemenea, informarea bonus-malus se poate obține prin intermediul BAAR, care are abilitatea de a elibera un certificat de daunalitate, cu informații referitoare la daunele produse în ultimii 5 ani.

Încadrarea în clasa bonus malus influențează costurile asigurării obligatorii de răspundere civilă. Rolul acesteia este de a diferenția șoferii cu un risc crescut de producerea a daunelor față de cei care au un comportament responsabil în trafic. Conducerea preventivă și evitarea oricărui incident pot atrage, de-a lungul timpului, reduceri substanțiale la plata asigurării RCA.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.


Echipa Editoriala Autoklass

12.02.2024


MERCEDESAUTOKLASSASIGURARIRCACASCOBONUSMALUS
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro