Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Presiunea din anvelope: ce este, cum o verifici

 23 Noiembrie 2022

Presiunea din anvelope este un aspect pe care nu ar trebui să îl neglijezi. Dacă roțile nu sunt umflate așa cum trebuie, vei avea probleme cu manevrabilitatea mașinii, consumul de combustibil va crește, iar cauciucurile se vor uza mai repede. Iată câteva indicații care te vor ajuta de acum încolo să verifici presiunea din anvelope în mod corect.

  • Presiunea din anvelope recomandată
  • Când să verifici presiunea din anvelope
  • Cum verifici presiunea din anvelope
  • Ce să alegi: presiune cu azot sau cu aer


Presiunea din anvelope recomandată

Pentru a afla care este presiunea din anvelope recomandată de producator pentru autovehiculul tău, te poți uita, de regulă, pe interiorul ușii șoferului sau în interiorul capacului de la rezervor, unde vei observa o etichetă ce conține patru grupuri de numere. Primele două grupuri reprezintă valoarea presiunii recomandate pentru roțile din față și din spate, în cazul unei încărcări normale a vehiculului. Grupurile trei și patru reprezintă presiunea recomandată, în cazul în care mașina este încărcată la capacitate maximă - 4 sau 5 adulți, cu bagajele aferente. De asemenea, presiunea din anvelope recomandată apare și în cartea mașinii și poate fi afișată în trei unități de măsură:

  • bar - unitate de măsură apropiată de vechea atmosferă tehnică;
  • kPs - kilopascal, multiplu zecimal al pascalului;
  • psi - pound-forță pe inch pătrat.

Este indicat să verifici și presiunea maximă afișată pe exteriorul anvelopelor. Astfel, vei ști exact dacă valorile corespund sau nu cerințelor.

Vezi AICI oferta noastra de MASINI MERCEDES-BENZ


Când să verifici presiunea din anvelope

Specialistii îți recomandă să verifici presiunea din anvelope la intervale de timp regulate, cel puțin o dată pe lună sau înaintea unui drum lung, deși cauciucurile se prezintă bine. În cazul în care presiunea nu corespunde, ideal ar fi să mergi la un service specializat, pentru a umfla cauciucurile la parametrii recomandați de producător. 

Verificarea presiunii din anvelope se face după ce mașina a stat pe loc câteva ore. Presiunea poate varia, în cazul unor diferențe de temperatură. Dacă ești obișnuit să faci astfel de verificări lunare, probabil că ai observat că presiunea din anvelope variază de-a lungul anotimpurilor.

Vezi categoria noastră de OFERTE SERVICE


Cum verifici presiunea din anvelope

Așadar, presiunea din anvelope se pierde în timp, în mod natural, dar fără a putea sesiza diferențe majore, așa cum se întâmplă în cazul unei pene accidentale. Pentru a verifica presiunea, vei avea nevoie de un manometru, în cazul în care mașina ta nu are sistem de monitorizare al acesteia. Pașii sunt simpli:

  • Furtunul manometrului se leagă la supapa anvelopei;
  • Aparatul va afișa apoi un număr în bari;
  • Dacă numărul nu corespunde cu valoarea recomandată, atunci va fi necesară ajustarea presiunii. 

Ce să alegi: presiune cu azot sau cu aer

Pneurile monoposturilor de Formula 1 și ale avioanelor se umflă cu azot, pentru că acesta permite o mai mare predictibilitate și este constant. Sunt două caracteristici cheie, atât în cazul curselor, cât și pentru transportul aerian. Dacă îți vei face și tu presiunea anvelopelor cu azot, va trebui să le umfli mai rar. Aerul normal are oricum în compoziție 78% azot, dar moleculele de oxigen din el trec mai repede prin pereții anvelopelor. Marele avantaj al umflării anvelopelor cu azot este acela că presiunea se va păstra la niveluri optime pentru perioade mai îndelungate.

Acestea sunt principalele informații legate de presiunea din anvelope. Dacă vei respecta indicațiile producătorului și vei umfla corect cauciucurile, vei fi în siguranță, iar mașina ta va avea performanțe mai bune.

 

Vezi categoria noastra de ▶ PROMOTII

 

Sursa foto: Shutterstock


MERCEDESAUTOKLASSPRESIUNE ROTIANVELOPEINTRETINERE
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro