Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Limite de viteză în România: ce trebuie să știi când pleci la drum și care sunt sancțiunile?

 12 Octombrie 2023

Înainte de a începe să vorbim despre limitele de viteză din România, îți vom spune o mică întâmplare petrecută în Republica Moldova. Aflat acolo cu ceva ani în urmă, un amic a decis să facă autostopul, pentru a se deplasa spre Chișinău. A găsit repede un șofer prietenos, dar, pe șoseaua relativ nouă și fără marcaje, s-a speriat puțin de cum conducea acesta.

- Care e limita de viteză pe aici?

- Cât „poati” mașina!

Ei bine, „cât poati mașina” nu se aplică. Lucrurile nu stau așa în România și, de fapt, nici la vecinii noștri sau în alte părți ale lumii. Limitele de viteză sunt stabilite prin regulamentele de circulație. În primul rând, nu este bine să le depășești pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. În al doilea rând, dacă o vei face și vei fi surprins de aparatul radar, riști să fii sancționat sau chiar să rămâi fără permis. Iată ce vei afla din articol:

  • Limite de viteză în localitate
  • Limite de viteză pe drumurile expres, autostrăzi, drumurile naționale europene și celelalte categorii
  • Limitări de viteză pentru începători
  • Ce sancțiuni riști dacă depășești viteza de deplasare legală


Limite de viteză în localitate

Viteza maximă în localitate, pe drumurile din România, este de 50 km/h. Așa spune Codul Rutier. Există, însă, și situații când, pe anumite sectoare, această limită este extinsă pentru vehiculele din categoriile A și B. În aceste cazuri, vei avea viteze maxime admise de până la 80 km/h, stabilite de administratorul drumului, numai cu avizul Poliției Rutiere. În unele situații, pot exista și limite de viteză de sub 50 km/h, dar nu mai puțin de 10 km/h pentru tramvaie și 30 km/h pentru restul autovehiculelor.

⏩ Ești în căutarea unei mașini de oraș? Vezi modelele smart disponibile pe Autoklass!



Limite de viteză pe drumurile expres, autostrăzi, drumurile naționale europene și celelalte categorii

La drum lung, vei putea să calci accelerația, dar cu recomandarea de a adapta viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

  • Limita de viteză pe autostradă este de 130 km/h, pentru autovehiculele din categoriile A și B. Viteza maximă pe autostradă este de 110 km/h pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1 și de 90 km/h pentru cele din categoriile A1, B1 și C1. Limita minimă de viteză pe autostradă se regăsește pe unele indicatoare. În lipsa acestora, viteza minimă pe autostradă recomandată este de 50 km/h. Este bine de știut și faptul că pe autostradă este interzisă circulația tractoarelor, a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși 50 km/h.
  • Limita de viteză pe drumurile expres este de 120 km/h pentru categoriile A și B, 100 km/h pentru categoriile C, D și D1 și de 85 km/h pentru categoriile A1, B1 și C1.
  • Viteza maximă pe drumurile naționale europene este de 100 km/h pentru categoriile A și B. Limita de viteză pe DN scade la 90 km/h pentru categoriile C, D și D1 și la 80 km/h pentru categoriile A1, B1 și C1.
  • Limita de viteză pentru celelalte categorii de drumuri din afara localităților este de 90 km/h pentru categoriile A și B, 80 km/h pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1 și 70 km/h pentru categoriile A1, B1 și C1.


Dacă vrei să achiziționezi un model Honda second-hand, este bine să te îndrepți spre un dealer de încredere. La Autoklass, mașinile rulate sunt verificate temeinic și puse în vânzare în stare perfectă, iar tehnicienii de service sunt certificați internațional.


Limitări de viteză pentru începători

Limita de viteză pentru începători este și ea stabilită de Codul Rutier. Șoferii care au mai puțin de un an „vechime” sau cei care abia învață să conducă trebuie să aibă cu 20 km/h mai puțin decât limitele maxime legale admise pentru categoriile din care fac parte autovehiculele.

Există și alte reglementări speciale. Spre exemplu, autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci sunt obligate să meargă cu 10 km/h mai încet decât viteza maximă admisă. Limitări de viteză se aplică și pentru mopedele sau tractoarele agricole, care nu pot depăși viteza de 45 km/h. De asemenea, autovehiculele cu gabarit depășit sau care transportă produse periculoase nu au voie să depășească 40 km/h în localități și 70 km/h în afara acestora.

Ce sancțiuni riști dacă depășești viteza de deplasare legală

Viteza legală este stabilită, în primul și în primul rând, pentru siguranță. Depășirea limitelor îți va pune viața în pericol. De asemenea, sancțiunile pentru vitezomani nu sunt deloc mici și constau atât în puncte de amendă, cât și în puncte de penalizare. În 2023, punctul de amendă în România este de 145 de lei, iar acumularea a 15 puncte de penalizare duce automat la suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile. Iată, mai jos, ce sancțiuni riști pentru depășirea limitelor de viteză:

  • Cu 10-20 km/h: se sancționează cu 2-3 puncte de amendă (290 sau 435 lei) și 2 puncte de penalizare;
  • Cu 21-30 km/h: se sancționează cu 4-5 puncte de amendă (580 sau 725 lei) și 3 puncte de penalizare;
  • Cu 31-40 km/h: se sancționează cu 6-8 puncte de amendă (de la 870 la 1.160 lei) și 4 puncte de penalizare;
  • Cu 41-50 km/h: se sancționează cu 9-20 puncte de amendă (de la 1.305 la 2.900 lei) și 6 puncte de penalizare;
  • Cu peste 50 km/h: se sancționează tot cu 9-20 puncte (maximum 2.900 lei) și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.


Vrei să-ți schimbi mașina? Programează un test drive cu Autoklass și descoperă ce ți se potrivește.

 

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre limitele de viteză din România. Când pleci la drum, este bine să le respecți, pentru a evita accidentele, dar și amenzile. Dacă îți place viteza sau ai vrei să testezi limitele mașinii, mergi pe circuite special amenajate. Pe drumurile publice, este indicat să circuli regulamentar, pentru că, așa cum spune și campania Poliției Române, „viața are prioritate”.

 

Sursa foto: Shutterstock media.mercedes-benz.com

 


 


MERCEDESAUTOKLASSLIMITAVITEZA
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro