Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Ce include garanția auto și în ce situații se anulează?

 06 Iulie 2023

La achiziționarea lor, produsele vin cu diferite forme de garanție. Ele te asigură că, în cazul în care bunul achiziționat nu respectă specificațiile tehnice din contractul de vânzare-cumpărare sau prezintă defecțiuni ascunse, vânzătorul sau fabricantul se obligă să îl repare, să îl înlocuiască sau, în unele cazuri, să restituie contravaloarea produsului. Noi sau rulate, autovehiculele nu fac excepție, iar la cumpărarea unei mașini, vei beneficia de un anumit tip de garanție, stabilit de producători sau dealeri. Garanțiile variază în funcție de brand, în cazul autovehiculelor noi, de vechimea mașinii, sau de ambele, dacă vorbim de cele rulate.

  • Legea garanției auto
  • Ce include garanția auto
  • Situații care pot anula garanția
  • Câteva sfaturi privind garanția auto


Legea garanției auto

În țara noastră, cadrul legislativ care reglementează modul de comercializare a bunurilor și politicile de acordare a garanției este prevăzut de Legea 449/2003 și OUG 140/2021. Aici poți găsi informații și în ceea ce privește comerțul cu autovehicule.

Dacă vrei să achiziționezi un autovehicul nou sau second-hand, e bine să ai în vedere câteva detalii legate de ce include garanția auto și care sunt situațiile care o anulează. Despre ele vom vorbi în cele ce urmează.


Ce include garanția auto

Termenii garanțiilor auto sunt diferiți. Ce include garanția auto variază de la un producător la altul sau depinde de regulile fiecărui dealer.

Pentru mașinile noi, garanția standard poate fi, în general, de 2-3 ani sau în limita unui anumit număr de kilometri, de regulă între 100.000 km și 150.000 km. Mercedes-Benz, de exemplu, oferă garanție de 4 ani, în limita a 200.000 km rulaj total, iar toate modelele noi Honda beneficiaza de garantie extinsa premium timp de 5 ani, în limita a 160.000 km.

Se oferă și alte garanții în funcție de brand, precum:

  • anticoroziune – în jur de 10-12 ani;
  • defecte de vopsire – în general, 3-5 ani;
  • piese de schimb și accesorii originale – 2 ani.

Indiferent dacă este vorba despre garanție vopsea auto sau diverse componente, sunt prevăzute o serie de condiții care trebuie respectate de proprietari. Pentru unele autovehicule, de exemplu, garanția este valabilă doar pe teritoriul României, are drept beneficiar doar primul utilizator și privește numai defecțiunile apărute la grupul motor.

Majoritatea producătorilor condiționează garanția de efectuarea reparațiilor în service-urile autorizate și agreate de fabricant și de respectarea termenelor de revizie și inspecție tehnică.

De asemenea, este bine să iei în considerare faptul că, în majoritatea cazurilor, garanția unei mașini noi nu acoperă avariile produse autovehiculului de uzura normală, deteriorările survenite ca urmare a utilizării defectuoase sau neglijenței proprietarului.

Descoperă modelul de Mercedes-Benz pe care ți-l dorești din categoria autovehicule noi și beneficiază garanție extinsă.


Situații care pot anula garanția

E bine să fii atent la ce include garanția auto și care sunt situațiile care o pot anula. Iată ce nu ar trebui să faci dacă vrei să păstrezi garanția.

Modificarea mașinii

Dacă faci un tuning autovehiculului și acesta duce la defecțiuni ale unor componente acoperite de garanție, dealerul poate decide să-ți anuleze garanția. Dacă ții neapărat să intervii în modificarea mașinii, este bine să te adresezi unui service auto agreat și certificat de către fabricantul autovehiculului.

Conducerea imprudentă

Autovehiculul pe care l-ai cumpărat este construit să funcționeze în anumiți parametri. Depășirea și încălcarea lor, condusul cu grad înalt de risc și la viteze mari, derapajele controlate, conducerea pe teren accidentat și suprasolicitarea motorului uzează prematur componentele autovehiculului, cauzează defecțiuni și anulează garanția.

Întreținerea neglijentă a mașinii

Pentru a păstra garanția mașinii, este necesar să faci mentenanța mașinii corect și la timp la service-urile agreate de producător. Dacă reviziile și inspecțiile tehnice nu sunt făcute la timp, schimbul de ulei, filtrele și alte consumabile sunt neglijate, dealerul poate anula garanția.

Accidentele sau calamitățile naturale

Avariile aduse mașinii de către catastrofele naturale nu sunt acoperite de garanție, la fel ca și deteriorările cauzate de animale sau condițiile meteo extreme. Garanția acoperă doar situațiile în care există defecte survenite din vina producătorului, în conformitate cu legea garanției auto.

Kilometrajul falsificat

Kilometrajul este un instrument important în măsurarea gradului de uzură și a vârstei mașinii. Acesta este indicatorul care îți arată, printre altele, când anume trebuie să programezi următoarea vizită la service-ul auto și este un factor important în stabilirea prețului unui vehicul. Reducerea frauduloasă a kilometrajului și orice altă intervenție neautorizată asupra autovehiculului, vor anula garanția.


Garanție auto second-hand

Dacă până acum câțiva ani cumpărarea unui autovehicul second-hand putea implica riscuri serioase, situația actuală s-a îmbunătățit, iar procesul de achiziție al unei mașini a devenit mult mai eficient și mai sigur. Dacă ești preocupat de cumpărarea unui autovehicul fără vicii ascunse sau probleme care să necesite reparații costisitoare la scurt timp după cumpărare, o soluție bună sunt variantele de auto second-hand cu garanție .

Cu toate acestea, nu toate opțiunile de achiziție a unui vehicul rulat sunt lipsite de probleme. De cele mai multe ori, cei care doresc să cumpere o mașină second-hand optează pentru variantele cele mai convenabile ca preț, lucru deloc surprinzător. Pe de altă parte, dacă mașina are defecte ascunse, costul inițial mic al vehiculului poate veni cu o serie de probleme costisitoare pe termen lung.

O alternativă sigură și eficientă este achiziționarea unui vehicul rulat, verificat și certificat, cu garanție, de la unul dintre dealerii autorizați sau de la reprezentanțele oficiale ale producătorului. Prețul poate fi mai ridicat,, dar cumpărătorul poate avea siguranța că fișa tehnică a mașinii este cea autentică.

În plus, înainte de vânzare, vehiculele sunt supuse, de regulă, unor inspecții riguroase și reparații serioase acolo unde este cazul.

Iată și alte avantaje ale achiziției unui autovehicul cu garanție inclusă de la un dealer profesionist:

  • În faza de negociere, poți obține diferite beneficii suplimentare de la dealer. Negociază cea mai mare garanție auto de la început.
  • În cazul unor defecțiuni minore, poți apela la service-ul dealerului fără să mai trebuiască să consumi timp și energie căutând un atelier de reparații corespunzător.
  • Dacă vei dori în viitor să vinzi mașina, o poți face în deplină siguranță fără să te temi că vei avea probleme cu actele.


Cu Mercedes-Benz Certified - autovehicule rulate certificate beneficiezi de următoarele avantaje:

  • Garanție Europeană de 24 luni
  • Rulaj Verificat și Garantat
  • Întreținere gratuită 6 luni/10.000 de km
  • Verificare multipunct 360
  • Trade In si Buy-Back
  • 10 zile drept de înlocuire


Găsește modelul tău preferat de Mercedes-Benz în oferta Autoklass și beneficiază de programul Mercedes-Benz Certified.


Garanţie Extinsă Mercedes-Benz

La Mercedes-Benz, beneficiezi de o garanție extinsă de 24 luni în limita a 200.000 km rulaj total, care vine în plus față de garanția comercială de 2 ani oferită de către vânzator. Iată care ar fi pachetele de garanție extinsă:

Garanţie Extinsă Mercedes-Benz New Cars Day 2.

Contractul de garanție poate fi încheiat între 4 si 24 de luni de la data primei înmatriculări. Garanţia va începe în prima zi după expirarea garanţiei de fabricaţie.

Data încheierii contractului va fi înregistrată pe contractul de garanţie ca dată a vânzării. Garanția poate fi acordată cu următorul termen: termen de garanție de 24 luni (până la un kilometraj total de 200.000 km parcurși de la prima înmatriculare).

Garanţie Extinsă Mercedes-Benz Young Used Certified Pre-Owner Cars.

Această garanție poate fi încheiată numai concomitent cu vânzarea autovehiculelor, care încă mai beneficiază de garanția oferită de producător. Garanția începe la data reînmatricularii/predării vehiculului către client, data care urmează a fi înregistrată în contractul de garanție ca dată a vânzării/preluării garanției. Acoperirea asigurării începe la sfârșitul garanției de fabricație și se extinde până la 6, 12 sau 24 luni de la data vânzării (până la max. 200.000 km parcurși în total de la prima înmatriculare.

Garanţie Extinsă Mercedes-Benz Used Certified Pre-Owner Cars.

Garanția poate fi încheiată numai concomitent cu vânzarea autovehiculelor. Începutul ei este data reînmatriculării/predării autovehiculului către client, cel mai devreme odată cu sfârșitul garanției de producător.

Garanţie după întreţinere Mercedes-Benz până la 200.000 km

Garanţia după întreţinere, poate fi acordată numai în urma unei întrețineri efectuate în conformitate cu instrucţiunile producătorului de un dealer autorizat de Mercedes-Benz. Suplimentar faţă de aceasta, garanţia poate fi încheiată şi dacă se îndeplinesc condiţiile menţionate în continuare:

  • La momentul acordării garanţiei nu au trecut mai mult de 4 săptămâni la la data efectuării lucrărilor de întreţinere în conformitate cu prescripţiile producătorului.
  • De la momentul efectuării lucrărilor de întreţinere s-au parcurs maximum 2.500 km.

 

Garanţie după întreţinere Mercedes-Benz până la 150.000 km

Garanţia după întreţinere, poate fi acordată numai în urma unei întrețineri efectuate în conformitate cu instrucţiunile producătorului de un dealer autorizat Mercedes-Benz.

Suplimentar faţă de aceasta, garanţia poate fi încheiată şi dacă se îndeplinesc următoarele condiţii:

  • La momentul acordării garanţiei nu au trecut mai mult de 4 săptămâni la la data efectuării lucrărilor de întreţinere în conformitate cu prescripţiile producătorului;
  • De la momentul efectuării lucrărilor de întreţinere s-au parcurs maximum 2.500 km.

 

Prelungire pentru garanţie de autovehicule rulate Mercedes-Benz

Prelungirea garanţiei extinsă, poate fi realizată, numai în termenul de garanţie extinsă de origine, în ultima lună înainte de a expirarea garanţiei extinsă de origine. Prelungirea garanţiei extinsă, începe cu sfârşitul garanție extinsă de origine. Data încheierii contractului va fi înregistrată pe contractul de garanţiei ca dată a vânzării.

 

Lege garanție service auto

Comercializarea autovehiculelor, oferirea garanției pentru mașini noi sau rulate, dar și pentru lucrările din service se află în conformitate cu O.G. 140/2021, Legea 296/2004 și O.G. 21/1992, precum și cu orice alt act normativ incident în vigoare privitor la protecția consumatorului pentru orice lipsă a conformității.

Autoklass, de exemplu, acordă atât consumatorilor, cât și persoanelor juridice o garanție comercială de 3 luni (90 de zile calendaristice) pentru manopera lucrărilor de service efectuate și 12 luni pentru manopera lucrărilor de vopsitorie. Tehnicienii de service de la Autoklass sunt certificați internațional, iar dacă ai nevoie de serviciile lor, poți face o programare service online.



Câteva sfaturi privind garanția auto

  • Când te hotărăști să achiziționezi o mașină rulată, se impune o etapă de documentare temeinică. Pe lângă informațiile legate de modelul de mașină care te interesează, e indicat să identifici componentele care ar putea genera probleme în viitor. Fiecare brand are puncte mai sensibile, iar cunoașterea lor te va ajuta să alegi garanția potrivită pentru mașina ta.
  • Un autovehicul second-hand trebuie să fie într-o stare calitativă convenabilă și să funcționeze corect. Pentru stabilirea acestor aspecte, este necesar să iei în considerare istoricul mașinii, kilometrajul, anul fabricației, producătorul și prețul. Toate aceste detalii ar trebui să se regăsească în termenii și condițiile actului de garanție.
  • Este indicat să citești cu atenție actul de garanție pentru a înțelege ce include garanția auto;
  • Verifică dacă termenii garanției se aplică doar unui anume lanț de service-uri și care sunt condițiile acestuia. Există clauze potrivit cărora, dacă un anume element al vehiculului se defectează din cauza altuia care nu este acoperit prin garanție, va trebui să suporți personal cheltuielile, pentru că avaria s-a produs din cauza unei componente neacoperite de clauzele de garanție.
  • Este bine să eviți garanțiile care au exprimări lipsite de claritate. Trebuie să fie explicat clar, în detaliu și fără exprimări ambigue ce include garanția auto.


Achiziționarea unui autovehicul rulat cu garanție inclusă este o alegere inspirată atât pentru șoferii începători, cât și pentru cei care își doresc să facă economii. Soluția recomandată este să apelezi la serviciile unui dealer autorizat, să studiezi cu atenție prevederile din actul de garanție, să vezi ce include garanția auto și să alegi varianta cu cele mai multe beneficii. Astfel, vei evita neplăcerile și cheltuielile inutile și te poți bucura de mașina la care ai visat.

Sursa foto: mercedes-benz.ro

 


MERCEDESAUTOKLASSGARANTIECERTIFICATAUTO RULATPREMIUM
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro