Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Conducerea defensiva si cursurile de conducere defensiva

 21 Noiembrie 2022

Când vine vorba de condus, toți avem impresia că ne descurcăm de minune la volan. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, iar statistica îngrijorătoare a numărului mare de accidente din România pare să contrazică această percepție. Dacă ai o mașină personală pe care o folosești frecvent, știi deja că nu toată lumea se descurcă. Unii merg prea repede, alții sunt agresivi sau nu respectă regulile de circulație. Pentru a preveni accidentele, s-au introdus cursurile de conducere defensivă. Acestea sunt disponibile și în România și, mai mult decât atât, companiile care le accesează pentru angajații lor pot beneficia de deducerea din impozit. Iată toate detaliile:

  • Conducere defensivă - ce este
  • Legislație conducere defensivă
  • Curs condus defensiv - ce opțiuni ai la dispoziție
  • Autoklass & Academia Titi Aur - introducere în conducerea defensivă
  • Ce vei învăța la un curs de conducere defensivă

Conducere defensivă - ce este

Experiența pe care o vei dobândi în urma unui curs de conducere defensivă te va ajuta să diminuezi riscurile pe care le presupune mersul cu mașina. Există trei elemente cheie pe care le presupune conducerea defensivă:

  •  Concentrarea - condusul este, în primul rând, o activitate care presupune gândire. Sunt multe aspecte la care trebuie să fii concentrat, atunci când te așezi la volan. Condițiile de drum, observarea traficului și a indicatoarelor, menținerea vitezei și a direcției, ceilalți participanți la trafic sunt doar câteva elementele esențiale. Prima regulă atunci când ești la volan este să te concentrezi doar asupra condusului și să eviți alte activități, cum ar fi vorbitul la telefon sau mâncatul.
  • Atenția - cu cât vei fi mai atent la volan, cu atât vei putea reacționa mai rapid la eventualele pericole. Oboseala, condusul sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise (pe lângă faptul că este ilegal!!!) îți vor afecta viteza de reacție și atenția.
  • Anticiparea - pentru a deține controlul, este foarte important să observi și ce fac ceilalți participanți la trafic. Un exemplu foarte bun se aplică în cazul depășirilor. Atunci când un șofer grăbit nu se asigură așa cum trebuie și trece pe lângă tine, există șanse mari să tragă de volan și să revină pe bandă, chiar în fața ta. Dacă îi vei anticipa mișcarea riscantă și vei frâna la timp, vei reduce riscul producerii unui accident.

Vezi AICI oferta noastra de MASINI MERCEDES-BENZ

Legislație conducere defensivă

Așadar, principalele reguli de conducere defensivă sunt unele de bun simț. La începutul lui 2022, statul român a hotărât să introducă și un articol în lege, pentru a-i încuraja pe șoferi să urmeze cursuri de conducere defensivă. Potrivit Legii nr. 20 din 13 ianuarie 2022, conducerea auto defensivă este definită ca pregătirea specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Oricine se înscrie la aceste cursuri de conducere defensivă va beneficia de expertiza unor școli și instructori acreditați. În plus, costurile unor astfel de cursuri pot fi suportate și de angajator, care va beneficia de excepții de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit sau pe venit.

 Vezi categoria noastră de ▶ PROMOTII

Curs condus defensiv - ce opțiuni ai la dispoziție

E bine de știut că există o largă varietate de cursuri de conducere defensivă, pe care le poți urma. Școala de conducere defensivă Titi Aur este printre cele mai populare din România. Un alt fost pilot de raliuri, Vali Porcișteanu, predă astfel de cursuri. Așadar, ai cel puțin doi specialiști pregătiți să te învețe din tainele conducerii defensive.

Dacă te întrebi ce vei învăța la aceste cursuri, trebuie să știi că, mai întâi, va trebui să te pui la punct cu partea teoretică, după care vei avea de evitat diverse situații fie pe un simulator, fie la volanul unei mașini reale. Practic, vei învăța cum să frânezi și să eviți un obstacol la viteze mari, vei avea de trecut probe de îndemânare sau de conducere pe circuit și multe, multe altele.  

Când e recomandat un curs conducere sportivă

Deși ți s-ar putea părea ciudat, un curs de conducere sportivă nu este opusul unui curs de conducere defensivă. Cele mai multe școli din România care oferă astfel de servicii te vor învăța cum să stăpânești o mașină puternică. Un curs de conducere sportivă te va ajuta să înțelegi mai bine funcțiile mașini, cum să iei virajele, când să frânezi, cum să controlezi derapajele, dar și alte secrete ale șofatului.

Autoklass @ Academia Titi Aur - introducere în conducerea defensivă

Autoklass a realizat nu mai puțin de 17 evenimente de conducere defensivă pentru clienții săi la Academia Titi Aur. Pe lângă acestea, a fost realizată și o serie de clipuri educative. Toate sunt disponibile pe YouTube Official Home Autoklass. Sunt modalitatea perfectă de a descoperi ce vei avea de învățat la un curs de conducere defensivă. Unele dintre cele mai importante lecții sunt cele legate de frânarea în situații de urgență, cu evitare de obstacole. Pentru astfel de situații, trainerii Academiei Titi Aur au prezentat pe larg avantajele diferitelor sisteme, precum ESP, ABS sau Distronic, felul în care funcționează, dar și cum trebuie să acționezi tu pentru a evita accidentele.

Cele mai moderne sisteme de asistență pentru siguranță activă și pasivă sunt prezente în universul autovehiculelor Mercedes-Benz. La evenimentele de conducere defensivă Autoklass @ Academia Titi Aur s-au folosit unele dintre cele mai noi modele, GLA, EQC, GLE, Clasa S și AMG GT4. Bonus, pilotul de raliuri Raul Badiu a testat un AMG GT 53 pe circuit, în regim de curse și a demonstrat cum poate fi „stăpânit” un astfel de bolid. 

Descoperă OFERTELE SERVICE

Ce vei învăța la un curs de conducere defensivă

Foarte multe dintre accidentele din întreaga lume sunt cauzate de erorile șoferilor. De aceea, este bine să știi cât mai multe despre conducerea defensivă. Iată câteva dintre lucrurile pe care le vei stăpâni mai bine, după absolvirea unui astfel de curs:

  • Vei pune siguranța pe primul loc - prin adoptarea unei atitudini non-agresive, vei avea șanse mult mai mari să eviți accidentele grave. Purtarea centurii de siguranță, menținerea distanței în trafic față de mașina din față sunt reguli pe care le-ai învățat deja la școala de șoferi și pe care ți le vei reaminti.
  • Vei fi mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău - te vei asigura mai des în oglinzile retrovizoare și vei observa și anticipa mai bine traficul.
  • Vei adapta viteza și vei învăța să frânezi - limitele de viteză sunt adesea încălcate, dar ai putea deveni mai responsabil. Vei învăța că mașina este mult mai greu de controlat, atunci când te deplasezi prea repede. De asemenea, distanțele de frânare sunt mult mai mari, iar carosabilul umed le ridică probleme chiar și celor mai experimentați șoferi.
  • Vei identifica mai ușor soluțiile salvatoare - cea mai simplă metodă pentru a evita accidentele este să îți poziționezi mașina în așa fel încât să poți vedea cât mai bine ce se întâmplă pe drumul pe care circuli și, în același timp, să fii văzut de ceilalți. Atunci când un accident este inevitabil, iar riscurile sunt multiple, vei reuși să identifici cea mai bună soluție pentru a rămâne în control și a diminua pagubele.

 

Așadar, există suficiente motive pentru a urma un curs de conducere defensivă. Acesta îți va fi util, chiar dacă ai ani buni de experiență la volan. Chiar și piloții profesioniști urmează cursuri de perfecționare. Tot timpul ai ceva de învățat.

 

Sursa foto: Shutterstock & Florin Vitzman


MERCEDESAUTOKLASSCONDUCERE DEFENSIVACUM SE CONDUCE CORECT
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro