Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Ce documente sa verifici cand cumperi o masina second-hand

 25 Noiembrie 2022

Datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) arată că, în 2021, din cele peste 500.000 de mașini tranzacționate în România, aproape 400.000 au fost second-hand. Din păcate, există în continuare și vânzători de rea-credință, așa că, atunci când te hotărăști să-ți cumperi o mașină rulată, este obligatoriu să te asiguri, în primul rând, că ai toate actele în regulă la ea. Descoperă, în rândurile următoare, toți pașii pe care îi vei avea de urmat, înainte de a face o astfel de achiziție.

  • Acte înmatriculare auto la care să fii atent
  • Documente necesare în vederea înmatriculării unei mașini second-hand
  • Acte înmatriculare auto din străinătate, de care vei avea nevoie
  • Taxe cumpărare auto second-hand din străinătate

Acte înmatriculare auto la care să fii atent

În cazul centrelor autorizate de vânzări auto, poți sta fără emoții, pentru că mașinile rulate au toate documentele în regulă, sunt atent verificate de personal calificat și beneficiază de garanție. În schimb, atunci când cumperi un autoturism second-hand de la persoane necunoscute, îți vei asuma mult mai multe riscuri. În consecință, va trebui să fii atent la toate detaliile. O verificare auto înainte de cumpărare, în cazul în care mașina a fost rulată în România, poate fi făcută și pe site-ul Registrului Auto Roman. Prin simpla introducere a numărului de identificare, vei primi gratuit informații legate de specificațiile trecute în cartea de identitate, istoricul kilometrilor și datele la care s-au făcut inspecțiile tehnice periodice. Dacă mașina este semnalizată cu daune, poți accesa și un raport al reparațiilor, în schimbul sumei de 35 de lei.

Dacă autoturismul pe care intenționezi să-l cumperi a trecut cu bine de testele vizuale și mecanice, iată de ce documente vei avea nevoie de la vânzător și la ce detalii trebuie să fii atent:

  • Cartea de identitate - aceasta cuprinde datele mașinii. Numărul de identificare (seria de șasiu) este elementul cel mai important. Acesta trebuie să corespundă cu cel înscris pe elementele de caroserie. Îl poți identifica: sub capotă, în fața motorului; pe interiorul parbrizului, pe partea șoferului; pe interiorul ușii șoferului; la unele mașini vechi, pe interiorul aripii din față. 
  • Certificatul de înmatriculare - cuprinde, în mare măsură, aceleași informații trecute în cartea de identitate. Fostul proprietar trebuie să completeze pe acesta transmiterea dreptului de proprietate.
  • Verifică hologramele - în cazul în care mașina este mai veche de doi ani, atât cartea de identitate, cât și certificatul de înmatriculare vor avea elemente de securitate, sub formă de holograme, aplicate de inspectorii RAR. Asigură-te că acestea sunt autentice.
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice - este trecută atât pe certificatul de înmatriculare, cât și pe cartea de identitate. Se eliberează și separat, de către centrul RAR. Verifică să nu fie expirată. Mașinile pot fi achiziționate și fără ITP, dar nu pot circula.
  • Certificatul de atestare fiscală - impozitul mașinii trebuie să fie plătit la zi, pentru ca tu s-o poți înregistra la direcția de taxe și impozite de care aparții.
  • Ambele chei

Vezi AICI oferta noastră de MAȘINI MERCEDES-BENZ

Documente necesare în vederea înmatriculării unei mașini second-hand

Dacă toate documentele prezentate mai sus sunt în regulă, atunci poți face actul de vânzare-cumpărare. Vei avea 30 de zile la dispoziție, pentru a declara mașina la direcția de taxe și impozite, pentru a nu risca plata unei amenzi. Mai jos, ai și lista de acte necesare înmatriculare auto second-hand, potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV):

  • Cerere solicitant;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (original și copie);
  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului (contract/factură, original și copie);
  • Dovada înregistrării în evidențele fiscale;
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate;
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie). Procură specială, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană;
  • Copie după asigurarea RCA valabilă, încheiată pe numele solicitantului (se face pe minimum o lună, în vederea înmatriculării autovehiculului);
  • Dovada plății certificatului de înmatriculare - 49 de lei; se poate achita la ghișeu, în momentul depunerii documentelor;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare (40 de lei - număr la rând sau 85 de lei - număr preferențial) - se poate achita la ghișeu, în momentul depunerii documentelor. 

De ce acte ai nevoie pentru cumpărare auto second-hand pe firmă

În cazul în care îți dorești să înmatriculezi mașina pe firmă, vei avea nevoie și de documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în original și copie. Aceste date sunt cuprinse în Certificatul Unic de Înregistrare de la Registrul Comerțului. Pe lângă el, vei mai avea nevoie și de o împuternicire din partea reprezentantului legal. 

Dacă mașina este cumpărată în leasing, va fi necesar să prezinți și un extras din contractul de leasing, care să conțină părțile, obiectul și durata contractului, datele de identificare ale autoturismului și semnăturile părților, în original și copie.

Vezi categoria noastră de OFERTE SERVICE

Acte înmatriculare auto din străinătate, de care vei avea nevoie

Pentru mașinile second-hand cumpărate din afara țării, vei avea de îndeplinit mai multe formalități. În primul rând, va fi necesar să te programezi la RAR, pentru a obține cartea de identitate, ITP-ul și certificatul de autenticitate. Va fi nevoie să traduci și să legalizezi toate documentele mașinii (cartea de identitate din țara de proveniență, contractul de vânzare-cumpărare și/sau factura). În cazul unui autoturism dintr-o țară non-UE, îți va trebui și dovada efectuării formalităților vamale. De asemenea, pentru a dovedi că nu ești plătitor de TVA pentru mașina pe care urmează s-o înmatriculezi, vei avea nevoie și de un certificat de la unitatea ANAF de care aparții. Acesta se obține după depunerea unei cereri, însoțite de documentul de achiziție și de un alt act care să ateste prima înmatriculare a autoturismului, de exemplu, cartea mașinii.  

După ce ai obținut toate aceste documente, procesul de înmatriculare este același cu cel prezentat mai sus. Va fi nevoie să înregistrezi mașina în evidența autorităților fiscale și apoi să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Potrivit legii, poți obține și o autorizație de circulație provizorie (numere roșii). Aceasta se poate emite pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Vezi categoria noastră de ▶ PROMOTII

Taxe cumpărare auto second-hand din străinătate

Pentru înmatriculări auto second-hand din străinătate, costurile sunt mai ridicate. Traducerile autorizate ale documentelor costă de la 60 de lei în sus, iar numerele provizorii și asigurarea RCA îți aduc cheltuieli de cel puțin 300 de lei. Verificarea tehnică și certificarea autenticității la RAR vor costa și ele încă 450 de lei. La toate aceste sume, se adaugă și taxele de emitere a certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare. În total, vei avea de scos din buzunar peste 850 de lei, cu mențiunea că toate aceste costuri au caracter orientativ.

Aceștia sunt pașii pe care va trebui să-i urmezi, atunci când te-ai hotărât să îți cumperi o mașină second-hand. Verifică atent toate documentele, pentru a evita surprizele neplăcute. 

Sursa foto: Shutterstock & www.mercedes-benz.ro

MERCEDESAUTOKLASSAUTOVEHICULE RULATESHOCAZIEAUTO
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro