Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Autoturism Sedan, Hatchback sau T-Modell? Care caroserie este mai potrivită?

 20 Decembrie 2023

Performanța, confortul și designul sunt printre primele aspecte care se iau în considerare în procesul de achiziție a unui autoturism, însă și mai important este scopul sau utilitatea acestuia. Află informații relevante, care îți vor fi utile pentru a lua o decizie corectă, despre trei dintre cele mai populare caroserii auto: Sedan, Hatchback și T-Modell.

  • Criteriile de alegere ale unui autoturism
  • Caroseria Sedan: popularitate consemnată în timp
  • Caroseria Hatchback: de la urban la extraurban
  • Caroseria T-Modell: înaltă funcționalitate de la Mercedes-Benz
  • Care caroserie este mai potrivită?


Criteriile de alegere ale unui autoturism

Achiziția unui autoturism se poate dovedi a fi un proces complicat. Cum la ora actuală piața auto este foarte diversificată, criteriile de decizie devin esențiale. Prin urmare, în etapele de achiziție a autoturismului potrivit, ține cont de următoarele:

  • Prețul de achiziție;
  • Motorizarea;
  • Dotările, spațiul și confortul interior;
  • Siguranța;
  • Ținuta de drum;
  • Consumul;
  • Costurile de întreținere.


Dincolo de toate aceste criterii, nu omite un alt aspect esențial: tipul de caroserie. Îți este suficient un sedan, ai nevoie doar de un hatchback sau poate o caroserie T-Modell este alegerea corectă pentru nevoile tale? Discutăm despre particularitățile și utilitățile acestor caroserii în rândurile următoare.

Caroseria Sedan: popularitate consemnată în timp

Caroseria Sedan, cunoscută și sub denumirea de berlină, rămâne una dintre cele mai vândute caroserii de automobile din lume, a cărei popularitate este deja consemnată în istoria auto. Este tipul clasic de autovehicul în 4 uși, cu două rânduri de scaune și cu un portbagaj separat de habitaclu.

Chiar dacă tendințele sunt în continuă schimbare și diferă de la o țară la alta, sedanul rămâne alegerea potrivită dacă urmărești echilibrul dintre confort, spațiu și design.

Caroseria unui sedan este segmentată în trei compartimente: motor, habitaclu, respectiv un portbagaj separat. Separarea habitaclului de portbagaj vine cu două avantaje: izolare fonică mai bună, respectiv o climatizare eficientă pentru pasageri.

Sedanurile se adresează celor care preferă o caroserie convențională. Forma finală a unui sedan poate fi compactă, așa cum este Mercedes-Benz Clasa C, sau cu valențe de limuzină, un bun exemplu fiind Mercedes-Benz Clasa E. Pe lângă eleganța specifică, ampatamentul mai lung al unui sedan-saloon înseamnă și călătorii mai confortabile.

Reprezintă o opțiune bună și pentru familiile cu copii, cu un echilibru între spațiu și confort. Pasagerii din spate vor aprecia locul de la picioare și cap, dar și confortul drumurilor mai lungi. Cu o medie de 400-500 litri, portbagajul unui sedan este mai încăpător decât cel al unui hatchback, însă inferior segmentului de automobile break.


Caroseria Hatchback: de la urban la extra-urban

Conform clasificărilor europene, un hatchback se încadrează în segmentul C sau clasa compactă. Caroseria Hatchback este apreciată în special pentru că este ușor de condus și manevrat în mediul urban. În prezent, automobilele hatchback sunt echipate cu motoare suficient de performante pentru a fi conduse fără probleme și pe drumuri extraurbane.

Eleganța și sportivitatea, integrate ingenios la noul Mercedes-Benz Clasa A, sunt două detalii ce definesc designul acestei caroserii la mare căutare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, un hatchback poate fi potrivit familiilor cu un singur copil, dacă se acceptă limitările în privința spațiului interior, respectiv cuplurilor fără copii, persoanelor singure sau vârstnicilor.

Caroseria unui hatchback este segmentată în două zone principale: compartimentul motor și habitaclul care se continuă cu portbagajul hayon. De exemplu, Clasa A are o capacitate a portbagajului de 370 l, volum care crește până la 1.170 l, în condițiile în care se rabatează bancheta din spate.

La o caroserie hatchback vei avea o deschidere mai mare a portbagajului, datorită modului în care acționează hayonul. Specialiștii auto consideră hayonul drept a cincea ușă la un hatchback. În plus, portbagajul are, cel mai adesea, o amplasare mai joasă, ceea ce facilitează ridicarea și poziționarea mai ușoară a bagajelor. Un spațiu în plus se poate câștiga și prin rabatarea banchetei pasagerilor din spate. Totodată, înlăturarea capacului portbagajului va extinde volumul pe înălțime a spațiului destinat bagajelor, însă cu un minus la capitolul estetică și siguranță: bagajele se vor vedea din exterior și pot afecta vizibilitatea șoferului în lunetă.

Descoperă toate modelele de autovehicule Mercedes-Benz disponibile în rețeaua Autoklass!

Caroseria T-Modell: înaltă funcționalitate de la Mercedes-Benz

Caroseria T-Modell este propunerea exclusivă a producătorului de autovehicule Mercedes-Benz pentru cei care își doresc un station wagon la standarde înalte de performanță, confort, utilitate și, nu în ultimul rând, design.

Istoria caroseriei T-Modell începe oficial în anul 1977, odată cu seria legendară de automobile Mercedes-Benz W123 (E-Class-ul din prezent). Se fabrică, așadar, un combi în a cărui denumire comercială apare un „T” (T 123), în loc de „S” sau „ST” (derivat din station car) folosite la nivel intern. „T”-ul vine, se pare, de la Tourism & Transport, asta deoarece producătorul din Stuttgart nu a dorit folosirea unor termeni precum combi sau stationwagen în denumirea acestui autovehicul care se voia unul revoluționar: un lifestyle combi care să nu dea impresia că este destinat comercianților acelor vremuri. În acest sens, finisajele de calitate făceau diferența.

Principalii clienți vizați au fost familiile cu copii, însă și cei care obișnuiau să plece des în călătorii și aveau nevoie de spațiu pentru diverse bagaje. În prezent, caroseriile de acest tip sunt de o mare utilitate și pentru cei care dețin mici afaceri sau transportă ocazional tot felul de lucruri mai voluminoase, fără a avea nevoie de un autovehicul comercial ușor. În plus, existența unor spații de depozitare suplimentare, în habitaclu sau portbagaj, este iarăși o particularitate a acestei caroserii auto.

Similar ca un hatchback, dar mai lung, caroseria T-Modell este segmentată în două zone principale: compartimentul motor, habitaclul șoferului și pasagerilor care se continuă cu portbagajul hayon, cu capacitate de deschidere și extindere superioară. Strategia este una destul de simplă în acest segment: designul frontal al unui sedan și break din gama comercializată este unul comun, diferențele estetice și funcționale se văd în modul cum se termină caroseria.

La drumuri extraurbane lungi, o caroserie T-Modell se dovedește a fi cea mai bună alegere din punct de vedere al stabilității pe șosea și al confortului datorită forței de apăsare a plafonului alungit, dar și a performanței sistemului de suspensie pneumatică (pachetul AIRMATIC Agility), ce face ca autoturismul să aibă o ținută de drum impecabilă. În plus, cutia automată 8G-Tronic este excelent optimizată de tehnicienii Mercedes-Benz pentru atingerea confortului și economisirea de combustibil.

O astfel de caroserie alungită mai prezintă un detaliu important de luat în considerare. Chiar dacă foarte multe automobile obțin 5 stele Euro NCAP la capitolul siguranță, caroseria T-Modell are o protecție în plus în cazul unui impact din spate față de un hatchback. Șocul va fi atenuat de compartimentul portbagajului.

T-Modell se poate reconfigura ușor, prin rabatarea automată a banchetei printr-un buton, în funcție de nevoi. Mercedes-Benz Clasa C T-Modell prezintă un portbagaj cu o capacitate inițială de 490 litri, însă, odată cu rabatarea totală a banchetei, capacitatea sa se extinde la 1.510 litri. Dacă nevoile tale sunt mai mari, orientează-te către Mercedes-Benz Clasa E T-Modell.

Aspectul unui „station wagon” sau „estate car” a reprezentat o adevărată provocare în industria producătoare de automobile. Noile modele Mercedes-Benz T-Modell au reușit să integreze utilitatea generoasă a spațiului și designul dinamic al caroseriei la cel mai înalt nivel. Fără îndoială, sunt adevărate performere în cadrul acestui segment auto.

Care caroserie este mai potrivită?

Fiecare model de caroserie vine cu particularități pe care trebuie să le ai în vedere. Prin urmare, cel mai important este să te gândești la utilitatea și funcționalitatea autoturismului pe care ți-l dorești și astfel vei alege o caroserie potrivită.

Sedanul rămâne o alegere corectă de automobil cu un raport confort-spațiu echilibrat, hatchback-ul este perfect atât pentru deplasări urbane, cât și extraurbane, iar caroseria T-Modell este excelentă pentru familii numeroase și cei care transportă tot felul de lucruri voluminoase în autoturismul personal.

În concluzie, în alegerea unui automobil intervin mai mulți factori, începând de la preț, motorizare, dotări până la confort, spațiu și utilitate. Îți recomandăm să efectuezi un test drive cu autoturismul dorit, pentru a te asigura că este modelul potrivit nevoilor tale. Te așteptăm într-una din locațiile Autoklass pentru a beneficia de consiliere și servicii personalizate la cele mai înalte standarde!

Sursa foto: Mercedes-Benz


MERCEDESAUTOKLASST-MODELLMERCEDES-BENZAMG
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro