Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Asigurare CASCO: tot ce trebuie sa stii, costuri, procedura, beneficii

 03 Noiembrie 2022

Am auzit cu toții acest termen, probabil mulți știu informații generale despre acest tip de asigurare. În continuare, vei afla cu exactitate ce este asigurarea CASCO, câte tipuri de CASCO există, ce reprezintă franșiza CASCO, detalii ce se pot dovedi utile pe viitor, în alegerea acestui tip de asigurare. Fie că optăm pentru aceasta voluntar sau suntem obligați la achiziționarea unui autoturism datorită modalității de finanțare alese, vom vedea care sunt beneficiile și costurile, putând face o alegere cât mai informată.

  • Ce este asigurarea CASCO?
  • Ce acoperă asigurarea CASCO?
  • Ce tipuri de CASCO există?
  • Ce este franșiza CASCO?
  • Cum funcționează o despăgubire CASCO?
  • Este util să am asigurare CASCO?


Ce este asigurarea CASCO?

Pentru cei neinițiați sau cei care nu au avut contact cu lumea auto până acum, trebuie să răspundem la două simple întrebări, până să intrăm în detaliile mai tehnice ale acestui tip de asigurare. Deci, mai exact, ce înseamnă CASCO și ce este CASCO?

  • CASCO reprezintă un acronim format din doi termeni din limba engleză (victimă și coliziune), Casualty, respectiv Collision.
  • CASCO este o poliță de asigurare a autovehiculelor facultativă, nefiind obligatorie prin lege, precum polița RCA.



Ce acoperă asigurarea CASCO?

Acest tip de asigurare acoperă, în principiu, daunele unui autovehicul propriu, în urma unui accident produs din vina noastră. În schimb, polița RCA acoperă daunele suferite de terțe părți, în cazul în care accidentul s-a produs tot din cauza noastră. Într-un ultim scenariu, daunele sunt acoperite de RCA-ul vinovatului, dacă accidentul nu a fost produs din vina noastră.

În acoperire mai intră și situațiile în care autovehiculul a avut de suferit, fără să fie implicat într-un accident rutier. Aici putem include daunele provocate prin acte de vandalism, daune ce au fost cauzate de un furt sau o tentativă de furt, daune cauzate de anumite fenomene naturale (cutremure, incendii etc.). Unele companii oferă chiar și asigurare în cazul pierderii sau sustragerii cheilor mașinii.

★     Există diverse situații neprevăzute, cum ar fi neatenția, furtul sau unele calamități naturale, când asigurarea de tip CASCO a unui autovehicul, în special a celor noi sau cu un preț peste medie, se poate dovedi extrem de utilă. Profită de oferta Autoklass și te bucuri de 12 rate gratuite ale poliței de asigurare, un extra beneficiu oferit pentru autoturismele plug-in hybrid.

Unele polițe pot acoperi un număr limitat de daune sau pot fi restrânse din punct de vedere teritorial, pentru acordarea despăgubirii (spre exemplu, doar evenimentele produse în țara de rezidență a asiguratului vor fi acoperite).

Ce tipuri de CASCO există?

La fel ca în cazul altor asigurări de bunuri, există mai multe opțiuni și în ceea ce privește CASCO. Unele companii de asigurări oferă diverse pachete, cum ar fi cel de bază sau cel premium, ce includ diferite cauze sau situații care sunt acoperite de polița de asigurare. Spre exemplu, cineva care locuiește într-un cartier cu foarte mulți copaci, predispuși să cadă în cazul unor furtuni, ar putea opta pentru un tip de asigurare CASCO ce va acoperi un asemenea eveniment.

În ceea ce privește modul de încheiere a unei asemenea polițe de asigurare, există varianta opțională, ce rămâne strict la alegerea proprietarului mașinii, sau cea obligatorie, sub forma unei clauze contractuale, utilizată în special în cazurile de achiziționare a unui automobil în regim de finanțare.



Ce este franșiza CASCO?

Ca măsură de precauție, în ceea ce privește costul poliței de asigurare, unele companii oferă varianta asigurării cu franșiză. Aceasta înseamnă că o parte din costul reparațiilor va fi suportată de către asigurat, nu de către asigurator. Pentru mașinile rare (cele de lux sau cele supersport), acolo unde costurile ar putea fi extrem de ridicate, franșiza ar putea fi o clauză obligatorie. Mai mult, și în cazul limitei de vârstă, unde proprietarul ar putea fi mai predispus accidentelor, franșiza poate crește sau poate fi chiar impusă de către asigurator.

Franșiza CASCO este o taxă pe care proprietarul mașinii o suportă în cazul unei daune parțiale sau totale. Franșiza poate fi plătită prin sumă fixă sau prin procent din suma asigurată. Atunci când dauna presupune o reparație cu o sumă mai mică decât valoarea franșizei, plata daunelor va fi suportată de către proprietarul mașinii și nu de asigurător. Prima de asigurare, în cazul franșizei, este mai mică decât o asigurare CASCO fără această componentă.

Prin urmare, franșiza CASCO poate fi fixă (spre exemplu, 100€), progresivă (valoarea acesteia poate crește treptat) sau poate să reprezinte un procent din suma asigurată (spre exemplu 0,5-1%). Dacă este vorba de o daună totală, valoarea franșizei poate ajunge până la 10% din suma asigurată.

O întrebare rămâne, însă: cu cât crește CASCO în caz de daună? Ei bine, acest lucru depinde de la o companie la alta, însă, în principiu, după un accident produs din vina asiguratului CASCO, prima de asigurare va crește, deoarece antecedentele scad încrederea asiguratorului în asigurat. În cazul evenimentelor naturale neprevăzute, aceasta poate rămâne la fel, însă totul depinde de concluziile anchetei firmei de asigurări.


Cum funcționează o despăgubire CASCO?

O asigurare CASCO este polița de acoperire supremă pentru o daună a mașinii tale. Ea funcționează precum o plasă de siguranță pentru mașina ta, dar și pentru tine. Unele companii de asigurări pot oferi asigurarea completă pentru CASCO, adică protecție chiar și în cazul conducerii mașinii de către alți șoferi sau despăgubiri în cazul în care incidentul s-a petrecut în afara țării. De asemenea, poate să includă și acoperirea daunelor produse doar jantelor sau suprafețelor vitrate, ori a daunelor produse în afara drumurilor publice.

Un service de calitate te va ajuta mereu, atunci când ai nevoie de reparații pentru o mașină care a suferit o daună. Termenul legal de plată a daunelor este de 15 zile lucrătoare, dar poate varia în funcție de caz și de asigurator.

Este util să am asigurare CASCO?

Asigurarea CASCO este extrem de importantă și necesară în zilele noastre, întrucât beneficiezi de un sprijin financiar suplimentar și nu vei fi obligat la plata în totalitate a eventualelor daune majore, în situația nefericită a unui accident, a unui furt sau a unui fenomen natural dezastruos.

Un autovehicul este protejat și poate face față oricărei situații neprevăzute, dacă este asigurat la o companie sigură. Grupul Autoklass este centru autorizat de vânzări și service Mercedes-Benz, smart, Honda și Hymer, fiind unul dintre partenerii autorizați Mercedes-Benz cu cea mai îndelungată experiență din România. În prezent, deține o rețea de 8 sucursale la nivel național, 3 dintre acestea având sediul în București și Ilfov.

Sursă foto: Mercedes-Benz

CASCOAUTOKLASSASIGURARE
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro