Coșul este gol.

Nici-un autovehicul nu se află in garaj.

Nici-un accesoriu nu se află la favorit.

  • Romania flagAi nevoie de ajutor?Contacteaza-ne la:
  • Ukraine flagПотрібна допомога?Зв’яжіться з нами:
  • +40 317 133 333

Unghi mort: definitie, evitare, sisteme de detectare

 06 Decembrie 2022

Există o mulțime de tehnologii în mașinile moderne, pentru a ne ajuta să ne descurcăm cu unghiurile moarte, dar ce sunt acestea și cum te poți menține în siguranță, cu sau fără sistemele de ajutor pentru șoferi?

  • Ce este unghiul mort?
  • Asigurarea în oglinzi
  • Cum detectăm unghiul mort?
  • Concluzii


Ce este unghiul mort?

Oglinzile retrovizoare și laterale oferă, de obicei, o vedere bună în jurul mașinii, atunci când conducem, dar spre partea din spate a vehiculului, există adesea o zonă care nu este vizibilă în oglinzi. Zona pe care nu o puteți vedea se numește unghi mort.

Dimensiunea unghiului mort variază de la o mașină la alta și de la o poziție de conducere la alta, dar, în multe cazuri, dacă te uiți peste umăr, este posibil să existe o mașină pe care nu ai reușit să o vezi în oglinzi. Acest lucru înseamnă că, dacă te bazezi numai pe oglinzi, ai putea provoca un accident și că verificarea unghiului mort înainte de a schimba banda, de a intra pe o cale de acces sau de a ieși din anumite intersecții este o procedură de siguranță esențială.

Verificarea unghiului mort ar putea face diferența între o călătorie în siguranță și una care ar putea provoca un accident și o sancțiune de conducere. Toți șoferii pot fi sancționați pentru conducere periculoasă. În cazul în care ignori sau nu iei în considerare unghiul mort - ceea ce poate duce la un accident - te poți aștepta să primești o sancțiune consistentă.

Faptul de a fi găsit vinovat de conducere neglijentă și lipsită de considerație poate fi însoțit de o potențială sancțiune.

Orice șofer vinovat de conducere imprudentă ar putea primi o citație în instanță, pentru că nu a fost atent la unghiul mort. Aceste incidente (dacă nu sunt observate de poliție sau de camerele de luat vederi) pot fi raportate de orice alt utilizator al drumului sau de un pieton.


Asigurarea în oglinzi

O privire rapidă în oglinzile interioare și exterioare, poate chiar o privire fugară peste umărul stâng - și apoi o mare spaimă, atunci când se aude un claxonat puternic din stânga ta, în timp ce tragi de volan, pentru a depăși. Faptul că nu vezi mașina care se apropie rapid din spate, pe banda din stânga sau în unghiul mort de lângă propria mașină, se întâmplă cu ușurință, mai ales în traficul greu de pe autostrăzile cu mai multe benzi și, de asemenea, în cel urban.

Sistemul de detectare a unghiului mort poate monitoriza această zonă și poate scuti șoferul de o mare parte din efort, evitând situațiile periculoase. Senzorii monitorizează zona drumului din spatele și de lângă propriul vehicul și te avertizează dacă încerci să depășești, în ciuda faptului că nu există un spațiu liber.

Vehiculele mari, cum ar fi camioanele, au unghiuri moarte mai mari decât autoturismele și au adesea semne pe spate, care subliniază acest lucru: „Dacă nu-mi poți vedea oglinzile, nu te pot vedea”, este un mesaj obișnuit pe partea din spate a camioanelor. Pentru a evita să te afli în unghiul mort al unui vehicul mai mare, asigură-te întotdeauna că îi poți vedea oglinzile și verifică dacă există suficient spațiu înainte de a depăși, astfel încât să nu rămâi blocat lângă vehiculul aflat în unghiul mort al acestuia.

Același lucru se aplică, într-o mai mică măsură, și în cazul mașinilor. Dacă te retragi pentru a depăși un autoturism pe o autostradă sau pe o șosea cu două benzi, încearcă să efectuezi manevra rapid și să ieși de pe banda de depășire. Evită să circuli în unghiul mort al unei alte mașini pentru perioade lungi de timp, pentru a fi mai puțin vulnerabil, în cazul în care alți șoferi nu își verifică unghiurile moarte sau uită că ești acolo.

Nu uita că unele vehicule au o vizibilitate mai slabă decât altele, dubele, mașinile sport cu motor spate și vehiculele care tractează remorci oferind adesea șoferilor doar o vedere limitată în spate. Nu doar șoferii de vehicule grele de mare tonaj ar putea avea dificultăți în a te vedea, așa că ar trebui să fii prudent, făcând tot ce este rezonabil pentru a te menține în siguranță pe drum.

Una dintre cele mai sigure modalități de a elimina riscurile legate de unghiul mort este să te uiți rapid peste umăr, înainte de a schimba banda sau de a vira. Deoarece acest lucru necesită să îți iei, momentan, ochii de la șosea, trebuie executat cu cea mai mare atenție și diligență. Trebuie să începi prin a-ți semnaliza intenția prin activarea indicatorului de viraj corespunzător. Apoi, asigură-te că există suficient spațiu între tine și vehiculul din față. În timp ce îți menții direcția stabilă (pentru a nu ieși involuntar de pe bandă), aruncă rapid o privire peste umăr, în direcția în care trebuie să se deplaseze mașina ta. După ce te-ai uitat în unghiul mort și te-ai asigurat că este neocupat, te poți deplasa în direcția semnalată de indicatoarele de direcție.

Indiferent de scenariu - acțiunea este aceeași:

  1. Indică;
  2. Verifică oglinzile;
  3. Verifică unghiul mort, întorcând capul și privind pe fereastră peste umărul stâng (verifică în jurul ramei ușilor sau a stâlpilor);
  4. Confirmă că este liber și sigur;
  5. Fă mișcarea cu atenție față de cei din jur.


 

Cum detectăm unghiul mort?

Unghiurile moarte poate reprezenta un risc grav pentru siguranța pe șosea, dacă nu te uiți peste umăr în mod corespunzător, înainte de a ieși de pe loc sau de a schimba banda de circulație. De asemenea, trebuie să te asiguri că oglinzile sunt reglate corect, pentru a reduce la minimum dimensiunea unghiurilor moarte din jurul mașinii.

Bineînțeles, există o nouă tehnologie ce reduce riscul de coliziune, prin monitorizarea unghiului mort pe mașinile moderne. Sistemele de monitorizare a unghiului mort folosesc camere și senzori radar pe bara de protecție spate, pentru a detecta dacă există un vehicul care circulă în unghiul tău mort.

Sistemele variază de la un model la altul, dar, de obicei, o lumină portocalie va apărea în oglinda laterală, atunci când un alt vehicul se află în unghiul mort. Dacă semnalizezi sau încerci să schimbi banda în timp ce lumina este aprinsă, lumina va începe să clipească, iar unele sisteme vor folosi un avertisment sonor sau o vibrație a volanului, pentru a avertiza șoferul de pericol. Dacă autovehiculul este echipat cu un sistem de asistență la menținerea benzii de rulare (LKAS), acesta poate efectua corecții ale direcției, pentru a te menține pe banda ta, dacă cineva se află în unghiul mort.

Sistemul Blind Spot Assist de la Mercedes-Benz se uită foarte atent în locul tău - în special imediat ce acționezi indicatorul de direcție. Astfel, sistemul este capabil să te avertizeze vizual și acustic, în caz de coliziuni laterale cu alți participanți la trafic, aflați în unghiul mort. După călătorie, sistemul rămâne în continuare în alertă și te avertizează dacă deschizi portiera într-un moment nepotrivit.

Concluzii

  • Un unghi mort este zona sau zona de pe șosea aflată în afara câmpului vizual al șoferului. În esență, este zona care nu poate fi văzută prin parbriz sau cu ajutorul oglinzilor retrovizoare și laterale și care este ascunsă de părți ale structurii vehiculului. Punctele moarte pot fi suficient de mari pentru a bloca ușor vederea unui alt automobil, motocicletă, biciclist sau pieton.
  • Toate vehiculele - mașini, motociclete, camioane, etc.- au unghiuri moarte. Și este important de reținut că, prin faptul că împiedică vizibilitatea în jurul vehiculului, unghiurile moarte creează situații în care un vehicul, în timp ce virează sau schimbă banda, ar putea intra în coliziune cu un altul.
  • Sistemele de detectare a unghiurilor moarte au devenit tot mai intuitive și inteligente, însă este recomandat să nu îți bazezi stilul de condus și manevrele doar pe informațiile oferite de acestea. Tehnologia poate pierde din vedere un unghi mort, iar consecințele pot fi neplăcute. Autoklass recomandă condusul preventiv și prudent, în orice situație, pe orice drum.

 

Sursă foto: media.Mercedes-Benz.com

 


UNGHI MORTCONDUCERE PREVENTIVAAUTOKLASSMERCEDES-BENZ
Citeste si
Vezi oferta pe CEL.ro