Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Coșul este gol.
Nici-un autovehicul nu se află in garaj.
Nici-un accesoriu nu se află la favorit.
Producția automobilelor hibrid a luat amploare în perioada recentă, acestea nemaifiind considerate ceva exotic sau rar. Majoritatea producătorilor de autovehicule au introdus acest tip de mașină în gama lor, indiferent de tehnologia aleasă. În cele ce urmează, vom afla exact ce sunt aceste automobile hibrid, ce înseamna hybrid, ce înseamnă plug-in hybrid sau mild hybrid, care este tehnologia full hybrid, ce avantaje au modelele mild hybrid și multe alte informații care să te ajute să iei decizii informate și care să te ghideze în alegerea mașinii optime pentru nevoile tale.
Indiferent că vorbim despre mașini de oraș, de teren sau chiar sport, există o gamă variată de autovehicule hibrid pe piață, fie noi, fie masini rulate, ce pot fi achiziționate de la dealeri autorizați, beneficiind de certificarea kilometrilor și garanție. Află ce variante hibrid există, care sunt tehnologiile din spatele lor, diferențele dintre ele și, desigur, avantajele fiecăreia.
Ca o definiție de bază un automobil ce îmbină două surse de energie poate fi considerat hibrid. În industria auto, hibride sunt considerate mașinile care au un motor termic și unul electric. Acestea pot fi achiziționate la un preț decent, asemănător cu cel al mașinilor cu combustie termică, însă pot oferi o eficiență a combustibilului sensibil mai bună.
Un vehicul electric hibrid (HEV) este un tip de vehicul hibrid care combină un sistem convențional de motor cu combustie internă (ICE) cu un sistem de propulsie electric (sistemul de propulsie al vehiculului hibrid). Prezența grupului motopropulsor electric are ca scop obținerea fie a unei economii de combustibil mai bune decât un vehicul convențional, fie a unor performanțe mai bune.
Desigur, la unele modele, motoarele pot acționa împreună, însă trendul constructorilor este de a se axa pe motorul electric, pentru a produce modele conforme cu normele emisiilor.
Tehnologia full hybrid a fost prima de acest tip, produsă pe o mașină de serie la finalul anilor ‘90, și rămâne cea mai utilizată, chiar în zilele noastre. Aceasta folosește ambele motoare în paralel. Deci, practic, cele două surse de energie lucrează fie împreună, fie autonom.
Sistemul Full Hybrid combină un motor pe benzină, unul sau mai multe motoare electrice și o baterie cu litiu-ion. În funcție de condițiile predominante, selectează și trece automat între modurile de conducere disponibile (electric, hybrid și termic) în vederea asigurării permanente a performanței și eficienței optime.
Această tehnologie este excelentă pentru traficul din orașele mari, aglomerate, unde sistemul ar trebui să ofere cea bună eficiență a consumului.
Tehnologia de tip Mild Hybrid este sistemul de bază al electrificării mașinilor. Ce înseamnă acest lucru? Deși mașina dispune de cele două motoare întâlnite la full hybrid, deci unul electric și unul de combustie internă, acestea nu pot funcționa independent unul față de celălalt. Vorbind strict din punct de vedere tehnic, motorul electric este folosit doar în susținerea celui termic, în special în ceea ce privește pornirea și accelerarea.
Din punctul de vedere al performanțelor sau al eficienței consumului de combustibil, această tehnologie nu strălucește, însă, în schimb, are avantajul de a fi cea mai prietenoasă cu bugetul. Dacă vrei să experimentezi un sistem de propulsie de tip hibrid, mild hybrid este cea mai ieftină opțiune de pe piață.
Majoritatea automobilelor de tip mild hybrid dispun de un generator (sau starter) activat de o curea de accesorii. Cei câțiva cai-putere generați de acesta vor fi sesizabili la plecarea de pe loc sau în când se accelerează în timpul depășirilor, motorul electric oferind un boost de putere. Atunci când frâna este utilizată, energia regenerată va fi colectată în baterii, asigurând astfel disponibilitatea plusului de putere pentru următorul demaraj.
Denumit și sistemul hibrid cu încărcare la priză (abreviat PHEV), acesta combină, în funcție de model, motoarele pe benzină sau motorină cu module hibride și cu baterii de diferite nivele de putere.
Performanța motorului cu ardere internă este susținută de motorul electric, dacă este necesar – pentru un plus de performanță în timpul accelerării. Rezultatul îl constituie combinarea performanțelor de rulare, a plăcerii de a conduce și a confortului cu cel mai mic consum posibil de combustibil și emisii locale mai scăzute.
Motorul electric poate fi utilizat atât ca motor, cât și ca generator. În regimul de funcționare ca motor servește la propulsie, în regimul de decelerare și la frânare se recuperează energie electrică și se folosește la încărcarea bateriei litiu-ion.
Motorul electric poate pune la dispoziție încă de la pornire cuplul său maxim și asigură o accelerare deosebit de puternică de pe loc. Convertizorul ultraeficient de cuplu motor oferă confortul înalt obișnuit la pornire în regimul de funcționare hibrid.
Modelele hibrid plug-in pot fi încărcate în principiu la orice priză de uz casnic. Alternativa evident mai rapidă o reprezintă stațiile de încărcare publice sau wall-box-urile disponibile într-o varietate de mărci și modele.
Punctul forte al modelelor plug-in hybrid este versatilitatea. Acestea combinã condusul silentios in regim electric si farà emisii pe plan local, in oras, cu flexibilitatea si autonomia motorului cu ardere internã pe distante lungi.
Datorită autonomiilor ridicate, noile modele plug-in hybrid, pot rula în oraș în regim preponderent electric, reducând astfel valorile de consum. Cu cât încărcați mai des autovehiculul și cu cât utilizați mai conștient strategia inteligentă de funcționare cu recuperare, cu atât va crește procentul de rulare în regim electric și, astfel, va scădea consumul dumneavoastră.
În ciuda faptului că există sondaje care arată că mulți proprietari de mașini PHEV neglijează încărcarea bateriei, acest lucru ducând la creșterea consumului de combustibil, deci și a emisiilor degajate, tehnologia plug-in hybrid este una din ce în ce mai populară datorită versatilității acesteia.
În ciuda faptului că există sondaje care arată că mulți proprietari de mașini PHEV neglijează încărcarea bateriei, acest lucru ducând la creșterea consumului de combustibil, deci și a emisiilor degajate, tehnologia plug-in hybrid este una din ce în ce mai populară datorită versatilității acesteia.
Principalul avantaj al unui mild hybrid este faptul că motorul termic este asistat electric la pornirea de pe loc, ceea ce va duce la un consum redus, și, la viteze de croazieră, când mașina nu are nevoie de putere suplimentară, motorul termic poate fi oprit, sistemele și tehnologiile de pe mașină fiind alimentate exclusiv electric.
În ceea ce privește prețul de achiziție, un criteriu extrem de important pentru majoritatea șoferilor, dacă nu există buget pentru o mașină electrică, un mild hybrid este alegerea optimă.
Dacă bugetul nu este un impediment, ar fi de luat în calcul opțiunile full sau plug-in hybrid, care beneficiază de tehnologii mai noi, autonomie electrică mai mare și, întreținute corect printr-o rețea de service-uri autorizate, pot aduce cifre mult mai bune legate de consumul de combustibil, de emisii și de putere.
Mașinile de tip PHEV, deși sensibil mai scumpe decât celelalte două tipuri, dacă sunt întreținute și utilizate conform specificațiilor producătorului, pot aduce o amortizare a costului de achiziție, printr-un consum mult mai redus de combustibil fosil.
Mașinile PHEV folosesc o structură mai complexă a sistemului de propulsie: motor electric mai puternic, baterie mai mare, sistem de recuperare a energiei la frânare mai performant. În urma acestor îmbunătățiri, un plug-in hybrid poate rula distanțe mai mari exclusiv în modul electric. Un alt avantaj al acestora este că încărcarea bateriei se poate face și la o priză casnică, nu doar la o stație rapidă.
Dacă vrei să îți achiziționezi o mașină hibridă, este important să ții cont și nevoile tale zilnice, de așteptările pe care le ai de la un astfel de autoturism și de modul de condus preferat. În plus, orice tip de hibrid vei alege, menținerea și utilizarea acestuia conform specificațiilor constructorului sunt obligatorii, pentru a prelungi durata de viață și pentru a te bucura de plăcerea condusului în condiții depline de siguranță.
Acum că am văzut care sunt diferențele majore dintre cele trei tipuri de tehnologii hibride, alegerea poate deveni mult mai facilă. Desigur, unele modele pot fi mai scumpe decât celelalte, însă și experiența condusului sau cifrele oferite sunt la un nivel superior și ai cel puțin trei avantaje incontestabile: autonomia și performanțele cresc, în timp ce emisiile de carbon scad.
Cu atâtea modele pe piață, acum este momentul oportun pentru a alege un autovehicul hibrid. Indiferent de opțiunea tehnologică aleasă, Autoklass va sta la dispozitie cu o gamă largă de autovehicule de la brandurile comercializate, fie noi, fie rulate și certificate.
De asemenea, ținând cont de faptul că aceste tipuri de autovehicule necesită o mentenanță profesională, gama noastra de servicii de intretinere realizate de cei mai buni specialiști, certificați în domeniu și autorizați de brandurile partenere, îți poate oferi liniștea necesară plecării în orice deplasare.
În cazul în care ai găsit un autovehicul hibrid care te atrage sau pe care-l consideri optim pentru nevoile tale, asigură-te că mergi la un test-drive cu el. Va fi o experiență definitorie pentru decizia ulterioară și, nu uita, consultanții de vânzări sunt acolo pentru a-ți răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea cu privire la modelul ales!
Sursă foto: Mercedes-Benz, Honda Trading